Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Χαφτάρ ζητά θαλάσσια σύνδεση Κρήτης-Βεγγάζης και Τομπρούκ ενώ οι Τούρκοι στέλνουν την Turkish airline στην Τρίπολη

Μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων, μεταφορά ενεργειακών προϊόντων  και αναγνώριση της κυβέρνησης του Χαφτάρ, ήταν η πρόταση που έγινε σε Έλληνα διπλωμάτη από  υπουργό του Λίβυου Στρατάρχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός του Χαφτάρ κάλεσε την Αθήνα να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Λιβύης που διορίστηκε από το κοινοβούλιο, Abdulhadi Al-Hweij, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρόξενο στη Βεγγάζη, Σταύρο Βενιζέλο, την Πέμπτη.

Κατά τη συνάντηση ο Al-Hweij τόνισε «τη σημασία της ανάπτυξης διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα», τονίζοντας τη σημασία των εγκαινίων της θαλάσσιας γραμμής προς τα λιμάνια της Βεγγάζης, της Ντέρνα και του Τομπρούκ, «για την ενίσχυση και διευκολύνουν τη διακίνηση του εμπορίου και των επιχειρήσεων μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση. Επεσήμανε επίσης τη σημασία της δημιουργίας διπλών έργων μεταξύ δήμων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών".

Ο Al-Hweij κάλεσε την Ελλάδα να «διευκολύνει τις διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους Λίβυους πολίτες, είτε για λόγους σπουδών, θεραπείας, εργασίας ή τουρισμού, είτε για την έκδοση ευρωπαϊκής θεώρησης (Σένγκεν) είτε ελληνικής εθνικής θεώρησης», επιπλέον πρότεινε την «θέσπιση πολιτιστικού κέντρου και κοινών πολιτιστικών έργων μεταξύ των δύο χωρών».

Μιλάμε για τα λιμάνια της Βεγγάζης, της Ντέρνα και του Τομπρούκ, στα οποία Τούρκοι και φιλότουρκοι Λίβυοι της Τρίπολης έχουν χαράξει το περιβόητο αλλά παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Επίσης η κυβέρνηση του Χαφτάρ προτείνει την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου των δύο χωρών για την σύνδεση των δύο λαών που προϋπάρχουν από την αρχαιότητα.

Μιλάμε για μια μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος, ώστε να εισέλθει  στα ενδότερη της Ανατολικής Λιβύης, που διαθέτει τις πετρελαιοπηγές και άλλα αγαθά, ώστε να αναπτύξουμε το εμπόριο και τις σχέσεις μας, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα, αγνοώντας υποδείξεις συμμάχων, που  δεν βγάζουν άχνα για την τουρκική στρατιωτική διείσδυση στην Δυτική Λιβύη με βάσεις, εκπαιδευτές και συμβούλους.

Οι Τούρκοι στέλνουν την Turkish airline στην Τρίπολη          

Την ίδια στιγμή στην Τρίπολη , ο Λίβυος πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibah δέχθηκε στο γραφείο του την Τετάρτη τον Τούρκο πρέσβη στη Λιβύη, Kanan Yilmaz, για να συζητήσουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη λιβυκή αρένα.

Η συνάντηση εξέτασε τις διαδικασίες για τη διευκόλυνση της βίζας εισόδου στην Τουρκία για τους Λίβυους πολίτες και τη δυνατότητα επιστροφής της Turkish Airlines στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρέσβης εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν τις Τουρκικές Αερογραμμές να εκτελούν πτήσεις προς τη Λιβύη, ενώ τόνισε την διαρκή επιθυμία της χώρας του να συνεχίσει να αναπτύσσει στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Οι Τούρκοι κινούνται ανεξάρτητα και καπαρώνουν θέση στην Δυτική Λιβύη που δεν δείχνει να ενώνεται σύντομα σε μια ενιαία χώρα, εμείς τι ακριβώς κάνουμε μετά την πρόταση της κυβέρνησης του Χαφτάρ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...