Ελληνοτουρκικά

“Πύραυλος” η τιμή του Ελαιόλαδου λόγω φωτιών και έλλειψης σε Ιταλία-Ισπανία-Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να πλημυρίσουν την Μεσόγειο

Η τιμή του ελαιόλαδου, βασικού συστατικού της ελληνικής μέσης οικογένειας, έχει εκτοξευθεί στα 8-9 ευρώ ενώ υπάρχει προοπτική να φτάσει και στα 10-11 ευρώ το κιλό, προσθέτωντας ένα ακόμη οικονομικό βάρος στην τσέπη των καταναλωτών σε ΕΕ και Ελλάδα.

Τα αίτια είναι πολλά, ξεκινώντας από την έλλειψη ελαιόλαδου σε Ισπανία και Ιταλία λόγω  ξηρασίας και υψηλών θερµοκρασιών  που έχουν «χτυπήσει» εκατομμύρια στρέµµατα ελαιώνων στην Μεσόγειο.  

Από την άλλη πλευρά οι πρόσφατες φωτιές έκαψαν χιλιάδες ελιές σε πολλές περιοχές και στην Ελλάδα, ειδικά σε Πελλοπόνησο, Ρόδο, και Μαγνησία μαζί με την καταστροφή του 80% της κτηνοτροφικών και άλλων  μονάδων ( αυτό πιθανόν να οδηγήσει και σε άνοδο της τιμής του κρέατος).

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σε έκθεση της ότι η παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2022-23, θα είναι μειωμένη κατά 40%, σε σχέση με την περσινή ενώ φωτιά θα πάρουν οι τσέπες των καταναλωτών στο πανάκριβο όπως φαίνεται ελαιόλαδο.

Οι παραγωγοί στην χώρα μας είναι ναι μεν χαρούμενοι για την άνοδο της τιμής από την μία πλευρά, αλλά από την άλλη φοβούνται ότι η απότομη αύξηση θα διώξει πολλούς καταναλωτές.   

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να μονοπωλήσουν την ΕΕ και την Μεσόγειο κτυπώντας την Ελλάδα

Η Τουρκία αυξάνει συστηματικά το μερίδιό της στην αγορά της ελιάς μέσω νέων στρατηγικών παραγωγής και αυξανόμενων εξαγωγών.

"Τώρα η χώρα αυτή είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη ρεκόρ προμήθειας ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά στο πλαίσιο της κρίσης στην Ισπανία που προκλήθηκε από μια έντονη ξηρασία", γράφει η Yeni Şafak.

Το 2022, η παραγωγή ελιάς της Τουρκίας ήταν 2,98 εκατομμύρια τόνοι με ετήσια αύξηση περίπου 71%, και η παραγωγή ελαιολάδου ήταν 421,72 χιλιάδες τόνοι (+79%), που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Έτσι, η Τουρκία σκοπεύει να γίνει παγκόσμιος προμηθευτής στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ισπανία.

Η πτώση της παραγωγής ελιών και ελαιολάδου στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας έχει καταστήσει την Τουρκία μια από τις κορυφαίες χώρες σε αυτή την αγορά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου της Τουρκίας Νταβούρ Έρα, πέρυσι η Τουρκία εξήγαγε 55.000 τόνους λάδι, ενώ σε οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές έφτασαν τους 135.000 τόνους και μπορεί να ξεπεράσουν τους 150.000 τόνους μέχρι το τέλος του 2023.

“Η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο να εξάγει ελαιόλαδο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος και θα το πετύχει εύκολα”, είπε ο Ασεγκούλ Σελισίκ, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στην Τουρκία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αριθμός των ελαιόδεντρων στη χώρα αυξήθηκε από 99 εκατομμύρια σε 189 εκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω των οποίων υπήρξε σημαντική αύξηση της παραγωγής.

«Στην Ισπανία, η οποία βιώνει σοβαρή ξηρασία για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναμένεται σοβαρή πτώση της παραγωγής ελαιολάδου. Στη χώρα που είναι η νούμερο ένα παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο με παραγωγή 1,4 εκατομμυρίων τόνων το 2021, η παραγωγή μειώθηκε στους 680.000 τόνους το 2022 και θα μπορούσε να πέσει στους 500.000 τόνους φέτος.

Για τους παραγωγούς στην Πορτογαλία και την Ιταλία, η κατάσταση δεν είναι επίσης τόσο ρόδινη. Η μείωση της παραγωγής ελιάς ωθεί τις τιμές των επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου σε υψηλά ρεκόρ», πρόσθεσε ο Σελίσικ.

Σημείωσε επίσης ότι μακροπρόθεσμα η Τουρκία διεκδικεί να αυξήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η χώρα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες παραγωγής σε αυτόν τον κλάδο.

Η Τουρκία θα επιχειρήσει να μονοπωλήσει την ευρωπαική αγορά, ειδικά στην Μεσόγειο, επισκιάζοντας την Ελλάδα.

Οφείλουμε έστω και τώρα να χαράξουμε ένα σύντομο και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για το ελαιόλαδο, όχι για να καλύψουμε μόνο τις εσωτερικές ανάγκες, αλλά και να εξάγουμε λάδι  που θα μας αποφέρει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι χρήσιμα για την ελληνική οικονομία.

Επίσης αν συνεχίσει το ράλλι τιμών στο λάδι, πολλοί θα θυμηθούν τα χωριά τους και τα χωράφια τους με ελιές για να τις μαζέψουν μετά απο δεκαετίες εγκατάλειψης.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ