Ελληνοτουρκικά

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης καλεί την τουρκική TPAO για έρευνα-εξόρυξη με βάση το "τουρκολιβυκό μνημόνιο"-Τα αγκάθια στον Ελληνοτουρκικό διάλογο για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι διανύουν τον "μήνα του μέλιτος" μετά τον νέο "γάμο" του Ερντογάν με την Δύση και την αποδοχή εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία.

Ο διάλογος στα Ελληνοτουρκικά  έχει λάβει  πλέον νέα ώθηση και δυναμική με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, να προβαίνουν σε δηλώσεις για πρόθεση προσέγγισης των δύο χωρών και μείωση της μεταξύ τους έντασης.

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μηδενική προκλητικότητα και παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Αιγαίο από την τουρκική πολεμική αεροπορία, γεγονός που καταγράφεται ως ενθαρρυντικό δείγμα.

Ο Λίβυος Υπουργός πετρελαίου και το "αγκάθι" του  παράνομου "τουρκολιβυκού μνημονίου" στα Ελληνοτουρκικά

Ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ελπιδοφόρα για την διατήρηση του ήπιου κίματος στα Ελληνοτουρκικά επί μακρόν, με την πρόκληση να έρχεται από την πλευρά της Λιβύης αυτή τη φορά , αφού ο Λίβυος Υπουργός Πετρελαίου και φυσικού αερίου   της χώρας του,  Μοχάμεντ Αούν, καλεί με επίσημη δήλωσή του την τουρκική  κρατική εταιρεία TPAO, να προβεί σε έρευνες και εξόρυξη  υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας του, όπως αυτή καθορίστηκε με το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο".

Το "κάλεσμα" του Λίβυου Υπουργού, φιλοξενείται σε άρθρο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ANADOLU, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την άποψή μας , αφού η ανάρτηση-δημοσίευσή του είναι βέβαιο ότι έχει τύχει της έγκρισης του Ερντογάν.

Συγκεριμένα αναφέρει το εν λόγω άρθρο με τίτλο "Τουρκικές εταιρείες κορυφαία επιλογή για σεισμικές έρευνες στη Λιβύη", τα ακόλουθα:

"Οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί στο 30-40% της λιβυκής επικράτειας, λέει ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες είναι η κορυφαία επιλογή για σεισμικές έρευνες στη Λιβύη.

«Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας που έχει η Τουρκία και της εμπειρίας που έχουν οι τουρκικές εταιρείες στον τομέα της σεισμικής έρευνας, προτεραιότητα θα δοθεί στις τουρκικές εταιρείες», δήλωσε ο Αούν στο Anadolu.

Ο υπουργός είπε ότι ζήτησε από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) να χαρτογραφήσει τις ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί στο 30-40% των λιβυκών εδαφών και θαλασσών», είπε ο Αούν.

«Ούτε σε αυτές τις περιοχές έχουν πραγματοποιηθεί σεισμικές μελέτες», πρόσθεσε.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης

Ο Αούν είπε ότι η Λιβύη αποκλείστηκε από την «απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου» που έλαβε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) πέρυσι.

Είπε: «Η Λιβύη δεν μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου λόγω των οικονομικών της συνθηκών».

«Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί από τον Ιούλιο του 2022 και η παραγωγή αργού πετρελαίου έφτασε κατά μέσο όρο στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», πρόσθεσε.

41 πεδία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα

Ο Αούν είπε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανακαλύφθηκαν 29 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και 12 κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν λόγω των τεράστιων χωρικών υδάτων της Λιβύης.

Ο Αούν εξέφρασε την ελπίδα του για την εξερεύνηση στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας, Τουρκίας και Λιβύης.

Είπε ότι «δεν είναι επί του παρόντος δυνατό για τη Λιβύη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ευρωπαϊκές χώρες».

«Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μπορούν να καλύψουν μόνο τις εγχώριες ανάγκες», πρόσθεσε.

«Όταν αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή μας στα 2 εκατομμύρια βαρέλια, οι εξαγωγές πετρελαίου μας στην Ευρώπη θα αυξηθούν επίσης», είπε.

Ο Αούν δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με έρευνες, η Λιβύη είναι η 5η χώρα στον κόσμο σε πλούτο σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία επιχειρεί μέσω του Λίβυου Υπουργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, να "τεστάρει" αντιδράσεις και αντανακλαστικά  της χώρας μας σε σχέση με το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο", πρίν ξεκινήσουν επισήμως οι συζητήσεις με την Ελλάδα, για την υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των δύο χωρών στο Διεθνές  Δικαστήριο της Χάγης.

Καταδεικνύεται έτσι  ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια πολύ σοβαρά βήματα  από την Τουρκία, εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα γίνουν ποτέ, πρίν από την όποια συζήτηση μαζί μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, τα οποία σχετίζονται με την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Λιβύη και την Αίγυπτο, αλλά και με το εύρος των τουρκικών χωρικών υδάτων στην Μαύρη θάλασσα και εξηγώ.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δεν μπορεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Τουρκίας αν πρίν  η Τουρκία δεν αποκυρήξει ως παράνομο, όπως και είναι,  το "τουρκολιβυκό μνημόνιο", το οποίο εδράζεται στην  a la turka ερμηνεία του Δικαίου της θάλασσας ότι  τάχα τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Ο λόγος είναι ότι αν εξακολουθεί να ισχύει το τουρκολιβυκό μνημόνιο από την Τουρκία, θα  υιοθετήσει ως θέση της στο Αιγαίο ότι τα νησιά μας δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δημιουργώντας έτσι τεράστιες " τουρκικές γλώσσες υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ" μεταξύ των νησιών μας στο Αιγαίο , οι οποίες θα φθάνουν μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, διχοτομώντας το Αιγαίο και αποκλείοντας την επικοινωνία μεταξύ των νησιών μας στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος, με μόνη επαφή τους με την Ελλάδα στην κατεύθυνση Ανατολής-Δύσης.

Η ολοκλήρωση  της οριοθέτηση ΑΟΖ  Ελλάδας-Αιγύπτου

Τέλος είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιχειρεί να πείσει την Αίγυπτο στη βάση του Win-Win για μεταφορά μέσω Τουρκίας του Αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην ΕΕ, προβαίνοντας  σε οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ τους παρανόμως, ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος διέρχεται από την Ρόδο.

Ωστόσο σύμφωνα με το Δίκαο της θάλασσας και τον χάρτη της Σεβίλλης η τουρκική ΑΟΖ δεν συνορεύει με την Αιυπτιακή, αφού παρεμβάλλεται μεταξύ τους η Ελληνική ΑΟΖ όπως οριοθετείται από το σύμπλεγμα των νήσων του συμπλέγματος Καστελορίζου.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα προέβη σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, καθιστώντας άχρηστο  το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού πλέον δεν συνορέυουν οι ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας

Το εύρος των τουρκικών χωρικών υδάτων είναι 12νμ στην Μαύρη θάλασσα και το casus -Belli κατά της Ελλάδας

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει 12νμ χωρικά ύδατα στην Μαύρη θάλασσα , ενώ απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα αν πράξει το ίδιο στο Αιγαίο.

Κοινώς λέμε ότι πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία θα πρέπει να αρθεί το casus Belli σε βάρος μας και να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και εθνικό εναέριο χώρο στα 12 νμ, όπως έχει η Τουρκία στην Μαύρη θάλασσα.

 

   

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...