Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πλήρης επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα: Οι Τούρκοι μπήκαν χωρίς σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών στην περιοχή της Ρόδου για την NEPTUNE STRIKE

Δυστυχώς το πρώτο crash test μετά την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν βγήκε αρνητικό για την Τουρκία. Τα δύο μαχητικά της που μπήκαν στο FIR Αθηνών προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση NEPTUNE STRIKE νοτίως της Ρόδου δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης. Ελληνικά μαχητικά έσπευσαν και τα αναγνώρισαν. Πρόκειται για τις πρώτες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με είσοδο χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσεων από τουρκικά μαχητικά εδώ και πολλές εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άγκυρα σε επίπεδο ΝΟΤΑΜ όπως πρώτο το Πενταπόσταγμα αποκάλυψε προχώρησε ήδη πριν μέρες σε αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ τόνισε πως τα μαχητικά της δεν θα καταθέσουν σχέδιο πτήσης μπαίνοντας στο FIR Αθηνών προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή της άσκησης.

Χθες πάντως φάνηκε η Άγκυρα να έδειχνε σημάδια συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες, καθώς το ελικόπτερο Seahawk που απονηώθηκε από την τουρκική φρεγάτα TCG Gokceada προκειμένου να προσνηωθεί στο βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan στο πλαίσιο της άσκησης δεν καταγράφηκε στην ημερήσια έκθεση του ΓΕΕΘΑ ως θύτης κάποιας παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία συμμετέχει στην συγκεκριμένη άσκηση με μία φρεγάτα και δύο τουλάχιστον μαχητικά, τα οποία θα έπρεπε και σχέδιο πτήσης να καταθέσουν και να μην περάσουν πλησιέστερα των 10 ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ σε «Hot Spot» για Ελλάδα, Τουρκία, ΝΑΤΟ, Ρωσία και Ισραήλ μεταβλήθηκε σήμερα η περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου και ανατολικά της Καρπάθου.

Η περιοχή αυτή είναι δεσμευμένη από την Αθήνα για άσκηση μονάδων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης NEPTUNE STRIKE. Στην άσκηση η Ελλάδα συμμετέχει με μαχητικά της υπό ΝΑΤΟϊκό καπέλο.

Οι ΝΑΤΟϊκές μονάδες εν τω μεταξύ έχουν το νού τους και σε ρωσικές μονάδες που θα πραγματοποιήσουν άσκηση με πυρά εντός του FIR Λευκωσίας στα όρια με το FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελορίζου.

Παράλληλα και η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει προγραμματίσει, «εντελώς τυχαία» άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού με την Λευκωσία να έχει δεσμεύσει προς τούτο έναν αεροδιάδρομο που καταλήγει στα δυτικά όρια του FIR της, λίγο νοτιότερα από την περιοχή που είναι δεσμευμένη για τους Ρώσους!

Βέβαια οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου μετά την προσευχή της Παρασκευής δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και πάλι ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Αυτή την φορά στη Θράκη καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι από τα πιο σημαντικά θέματα που ο ίδιος προσωπικά ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να συζητήσουν είναι αυτά της δυτικής Θράκης.

«Θέλουμε τα προβλήματα να ξεπεραστούν. Θέλουν να μην υπάρχουν προβλήματα με τους μουφτήδες» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και συνέχισε: «Οι διπλωμάτες μας έχουν ήδη ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις για το θέμα και θα εμπλακούν σε αυτές και τα υπουργεία Εξωτερικών».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ