Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ­ «Να ανοίξει ξανά το ελληνικό προξενείο στην Τραπεζούντα»

Την «επαναλειτουργία του Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα» ζητά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, σύμφωνα με μειονοτική εφημερίδα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), με επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς των πολιτικών σχηματισμών στην Ελλάδα και τα ΜΜΕ, αξιολογώντας τα πρόσφατα γεγονότα για τις εκλογές και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι που ζουν στην Τουρκία, προτείνουμε στις ελληνικές κυβερνήσεις να απαιτήσουν την επαναλειτουργία του Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα (σε αντίθεση με τη λειτουργία και τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή».

Ολόκληρη η επιστολή από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού:

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα μεταφέρθηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζεται μέχρι σήμερα η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη αλλά και του Τύπου για την εμπλοκή του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές διότι, εκτός από τους γηγενείς Θρακιώτες συγγενείς μας που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί και νέοι συγγενείς μας μετανάστες από τις χώρες της ΕΣΣΔ και ζουν εδώ και τριάντα χρόνια, και ότι συμβαίνει στην δική τους περιοχή έχει  θετική ή αρνητική επίδραση σε αυτούς.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι τελευταίες δηλώσεις υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα κ.λπ. ενέχουν προσέγγιση και προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος, ενώ συμπεραίνουμε ότι το Τουρκικό Προξενείο πιθανότατα έχει και πάλι εμπλακεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας.

Εδώ και δεκαετίες έχουμε παρουσιάσει σχετικές αναφορές για το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου και των ανδρών του στην περιοχή της Δυτικής Θράκης διαχρονικά και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, εκμεταλλευόμενοι τα λάθη, τις παραλείψεις και ενίοτε τις αστοχίες του ελληνικού κράτους.

Με διάφορους τρόπους και μέσα, θρησκευτικούς, οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, εμπορικούς και ενίοτε απειλητικούς κ.λπ. το τουρκικό προξενείο έχει ενσταλάξει αυθαίρετα το θεώρημα ότι ένα μόνο έθνος, μια ενιαία θρησκεία και μια κοινή τουρκική γλώσσα υπάρχει στους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης ((που αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι, Ρομά και Τουρκομάνοι) με τρόπο που να εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες και τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των κομμάτων που ήρθαν στο φως, ιδίως των ΜΜΕ, με αυτή την επιστολή.

Το πώς θα διαχειριστούν πολιτικά και επικοινωνιακά τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων το θέμα, είναι κάτι που σίγουρα αξιολογείται από εμάς και τους συμπατριώτες μας, και καθορίζεται από την ηγεσία και τα εξουσιοδοτημένα όργανά μας.

Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε τις προηγούμενες δηλώσεις των αξιωματούχων του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε ότι εκφράζουν τις δικές τους προσωπικές απόψεις, όχι την πολιτική δομή στην οποία ανήκουν ενώ όλα όσα δηλώνουν μας αφορούν άμεσα.

Αναφέρεται ότι αυτό που βίωσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου στις ακτές της Σμύρνης ήταν ένας «συνωστισμός» (όπως έγραψε η καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ρεπούση), ότι δεν υπήρξε δηλαδή εκτοπισμός από τους Τούρκους, για να σωθούν από το μαχαίρι τους, και ότι αυτό που συνέβη κατά των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1922 δεν ήταν «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», αλλά «ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ» (όπως ανέφερε ο βουλευτής και τότε υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Νίκος Φίλης).

Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τυχόν επίκαιρες δηλώσεις και προθέσεις επί του θέματος.

Ωστόσο, οι προτάσεις με τίτλο «ΤΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ», τις οποίες έχουμε θέσει υπόψη όλων των πολιτικών αρχηγών και κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων εδώ και 35 χρόνια, και παρουσιάζονται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δυστυχώς, αν και έχουν θετικό μέχρι στιγμής, οι κατά καιρούς δηλώσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές από αυτούς, πιστεύουμε ότι είναι επίκαιρες και Εθνικά χρήσιμες, και ως εκ τούτου τις φέρνουμε ξανά στην αντίληψή σας.

Στο πλαίσιο αυτών των αιτημάτων, συνιστούμε στις ελληνικές κυβερνήσεις να απαιτήσουν την επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα (σε αντίθεση με τη λειτουργία και τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή), λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι εκεί κατοικούν  Πόντιοι.

100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί μας και από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που τους απέκλεισε λόγω θρησκείας, παρέμειναν στην ιστορική μας πατρίδα στις περιοχές του Πόντου και σήμερα αναζητούν την εθνική τους ταυτότητα και όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους , μας είπαν «ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΝΤΙΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ»;

Τέλος, για χάρη της ιστορίας, αναδημοσιεύουμε τη δήλωση του πολιτικού αναλυτή και κοινωνιολόγου Μιχάλη Χαραλαμπίδη από την Αλεξανδρούπολη πριν από 35 χρόνια για την πρόταση για τη Θράκη που έγινε αποδεκτή από τους Ευρωβουλευτές.

Δυστυχώς, η εφαρμογή τους δεν ενθαρρύνθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για διάφορους λόγους",καταλήγει η επιστολή .

Στον Πόντο κατοικούν και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι ( εξισλαμισμένοι ή κρυπτοχριστιανοί) κάτι που οι Τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά, για αυτό και αντιτίθεται σε οτιδήποτε θα είχε σχέση με την Ελλάδα.

Οι θέσεις κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέσεις εθνικά απαράδεκτες στην Δυτική Θράκη, στον Πόντο, στα γεγονότα του 1922 στην Σμύρνη, προκαλούν την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, και τον ελληνικό λαό στο σύνολο του, διότι απαξιώνουν τους χιλιάδες νεκρούς συμπατριώτες μας που χάθηκαν εξαιτίας της τουρκικής θηριωδίας, η οποία και σήμερα είναι ορατή πάνω σε Κούρδους, Σύριους και εμμέσως ( δια των Αζέρων παρουσία Τούρκων συμβούλων) κατά των Αρμενίων. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ