Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το TCG Anadolu πραγματοποίησε την πρώτη προσομοίωση αμφίβιας επίθεσης-Έρχονται μέρες έντασης στο Αιγαίο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφορικά με την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την επανεκλογή Ερντογάν, διατυπώσαμε την εκτίμηση ότι η κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, σε συγκερασμό με την τουριστική περίοδο, διαμορφώνουν την πρόσκαιρη ανάπαυλα της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Ενδείξεις διαμόρφωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου

Ωστόσο ας μην γελιόμαστε, οι Τουρκικές θέσεις και αξιώσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο σε σχέση με την χώρα μας, διατηρώντας στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της σε βάρος μας, την ώρα που η Ελλάδα αναγνωρίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ως την μόνη μας διαφορά σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Επίσης οι πρόσφατες Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές ανέδειξαν ως μεγάλο νικητή τον Εθνικισμό, αφού τα  Εθνικιστικά κόμματα συγκέντρωσαν  ποσοστό  25%, δείχνοντας ότι 1 στους 4 Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.

Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ακσενέρ, αποτελούν τους κυριότερους εταίρους για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά.

Τέλος, μια σαφέστατη ένδειξη για την πορεία των Ελληνοτουρκικών αποτελεί η συνεχής ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειές της.

Εκτίμησή μας είναι ότι για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ερντογάν στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου δεν θα προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο, ωστόσο μετά την περίοδο αυτή αναμένουμε επαναφορά της έντασης στο Αιγαίο με τουρκική υπαιτιότητα.  Μιλάμε για πρόσκαιρη ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Οι Τούρκοι πραγματοποιούν την πρώτη άσκηση αμφίβιας επίθεσης από το TCG Anadolu

"Το TCG Anadolu L400, αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα ZAHA ,ελικόπτερα Chinook και  επιθετικά ελικόπετρα T-129 ΑΤΑΚ,  πραγματοποίησαν  την πρώτη τους άσκηση αμφίβιας επίθεσης", αναφέρει έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο της επιχείρησης από ναυτική εκπαίδευση που διεξήχθη στις 1-4 Ιουνίου 2023. Τα θαλάσσια οχήματα επίθεσης (MAV) της εταιρείας FNSS, επίσης γνωστά ως ZAHA, τα οποία παράγονται για να καλύπτουν γρήγορα την απόσταση μεταξύ του σκάφους και της ακτής, εμφανίστηκαν στην άσκηση για πρώτη φορά.

Μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Chinook και επιθετικά ελικόπτερα T-129 Attack των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων υποστήριξαν την επιχείρηση των ZAHA.

Το Αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων TCG Anadolu L400, το οποίο μπήκε στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων τον Απρίλιο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άσκηση.

Η εκτέλεση της άσκησης

Το Chinook προσγειώθηκε στο κατάστρωμα του TCG Anadolu και το προσωπικό που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο.  Τα ZAHA κατέβηκαν στην δεξαμενή του TCG Anadolu που βρίσκεται στην πρύμνη, μπήκαν στη θάλασσα και κάλυψαν την απόσταση μεταξύ του σκάφους και της ακτής.

Ενώ τα  ZAHA κινούντο προς την ακτή, τα επιθετικά ελικόπτερα T-129 Attack έπληξαν εχθρικούς στόχους στην ακτή απόβασης και στη συνέχεια μετέφεραν τα πυρά υποστήριξης τους προς το εσωτερικό της, την ώρα που τα αποβατικά σκάφη έφεραν το προσωπικό στην ακτή.

Στην άσκηση εξέτασαν το επίπεδο ετοιμότητας του TCG Anadolu και του προσωπικού που θα υπηρετήσει στο πλοίο για την εκτέλεση αποβατικής αποστολής. 

Οι δοκιμές στο Anadolu για TB-3- Kızılelma και Hürjet

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις του απελθόντα Πρόεδρου της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Ισμαήλ Ντεμίρ ,«οι δοκιμές προσγείωσης και απογείωσης του Bayraktar TB3 θα ξεκινήσουν φέτος. Το TB3 προσγειώθηκε και απογειώθηκε από το πλοίο σε προσομοιώσεις υπολογιστή. Αυτές οι προσομοιώσεις θα πρέπει να γίνουν και για άλλα αεροσκάφη"

Τέλος σύμφωνα με τον Demir, οι δοκιμές προσγείωσης και απογείωσης για το Kızılelma και το Hürjet στο Anadolu θα ξεκινήσουν το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν διαθέτει ακόμη την δυνατότητα φιλοξενίας στο κατάστρωμά του των παραπάνω πτητικών μέσων, την εναέρια προστασία του θα αναλάβει  εξ' ολοκλήρου η τουρκική πολεμική Αεροπορία, ενώ τη θαλάσσια το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό.

Η Ελληνική απάντηση

Η ύπαρξη πολλών νησιών μας στο Αιγαίο σε συγκερασμό με τις σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του TCG Anadolu, μας ωθούν στη σκέψη της δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων.

Ωστόσο όταν η Τουρκία θα εξοπλίσει μελλοντικά το TCG Anadolu με drone, tα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο επιτήρησής του, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς λόγους εφόσον απαιτηθεί και το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα, το οποίο "σκεπάζει" τον επικράτεια της χώρας μας από το Τριεθνές του Έβρου, μέχρι την Στρογγύλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...