Ελληνοτουρκικά

Με τέτοιους φίλους... Ισπανία-Πολωνία συμμετέχουν σε στρατιωτική άσκηση μαζί δυνάμεις των Κατεχομένων

Η Ισπανία συμμετέχει σε στρατιωτική άσκηση με τις Τουρκοκυπριακές δυνάμεις παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, αναφέρει ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος Λ.Κενέζ.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μοιράστηκε την Πέμπτη ένα βίντεο σχετικά με τη Διεθνή Άσκηση Anatolian Phoenix-2023 που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Ικόνιο με τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, των Κατεχομένων στην Κύπρο, της Ισπανίας, του Κατάρ και της Πολωνίας.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαμαρτυρηθεί για τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση.

Η International Anatolian Phoenix Exercise διεξάγεται στην 3η πτέρυγα μάχης στο Ικόνιο σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών για την αύξηση της εμπειρίας των πιλότων και του προσωπικού εδάφους σε κοινές επιχειρήσεις.

Η φετινή άσκηση, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου:

1. Η 1η Διεθνής Άσκηση Anatolian Phoenix-2023. Θα διεξαχθεί μεταξύ 05-16 Ιουνίου 2023 στην 3η Διοίκηση Κύριας Αεριωθούμενης Βάσης / Ικόνιο με τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Ισπανίας, του Κατάρ, των Κατεχομένων,  της Πολωνίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Σκοπός της Άσκησης είναι να βελτιώσει τη διαδικασία διοίκησης και ελέγχου εντός του πεδίου της Επιχείρησης Διάσωσης Προσωπικού, να δοκιμάσει τη διαλειτουργικότητα με τα στοιχεία της Ομάδας Εργασίας Διάσωσης Προσωπικού (αεριωθούμενο, αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πιλότοι ελικοπτέρων) στο περιβάλλον μάχης, 

Ανάπτυξη μεθόδων «Survival and Escape» και αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης των αεροπόρων,.

Σχεδιασμός και εκτέλεση εργασιών όπως η διάσωση προσωπικού, η κλειστή αεροπορική υποστήριξη, η δυναμική στόχευση, η στόχευση στο χρόνο εντός του πεδίου εφαρμογής των κοινών ή/και συνδυασμένων επιχειρήσεων, με τη συμπερίληψή τους στα σενάρια ασκήσεων.

Να βελτιωθεί το επίπεδο διαλειτουργικότητας με άλλες χώρες και να εντοπιστούν τομείς συνεργασίας.

3.Θα συμμετάσχουν διάφοροι τύποι αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ομάδων που αποτελούνται από προσωπικό εκπαιδευμένο σε έρευνα και διάσωση από τις Διοικήσεις του τουρκικού στρατού , Ναυτικού και Αεροπορίας, Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής και Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν έχει σχεδιαστεί η φετινή τουρκική αεροπορική άσκηση να γίνει πάνω από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, διότι αυτό θα μεγέθυνε την πρόκληση Πολωνών και Ισπανών προς Ελλάδα και Κύπρο.

Το 2021 η Σλοβακία, η οποία είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αποχώρησε λόγω της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

Η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να στείλουν προσωπικό εδάφους για να συμμετάσχει στην άσκηση το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης να μην συμμετάσχουν στην άσκηση.

Το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και οι Τουρκοκύπριοι, όλοι στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, συμμετέχουν τακτικά στην αεροπορική άσκηση.

Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, συμμετείχε πέρυσι. Η Ισπανία είναι το δεύτερο μέλος της ΕΕ μαζί με την Πολωνία που συμμετέχει στην άσκηση φέτος.

Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας το 2021 δημιούργησαν διαμάχες και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες και κάλεσε την Ισπανία να τηρήσει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πολωνία συμμετέχει τώρα στην άσκηση Anatolian Phoenix στην Τουρκία για δύο συνεχόμενα χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία σε στρατιωτικούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

Η στάση πολλών χωρών της ΕΕ, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη προς τα ελληνικά δίκαια, όπως της Ισπανίας και της Πολωνίας, για παράδειγμα, ενώ η Ιταλία, διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του φιλότουρκου πρωθυπουργού στην Λιβύη, υπογράφοντας μυστικές συμφωνίες, αδιαφορώντας για την τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Όπως δείχνει η κατάσταση, η επανεκλογή Ερντογάν για ακόμη 5 χρόνια, έχει μαγέψει κάποιους εταίρους μας, όπως οι Πολωνοί και οι Ισπανοί, οι οποίοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού οι μεν πρώτοι έχουν αμυντικές συμφωνίες με την Άγκυρα, οι δε δεύτεροι έχουν εκτεθεί στον τουρκικό τραπεζικό τομέα κοντά 55 δις δολάρια.

Η στάση των δύο χωρών της ΕΕ προς τον ελληνισμό γενικότερα, δείχνει και κάτι άλλο, που αφορά την ξοφλημένη ισχύ της ένωσης στην Ευρώπη, η οποία αν και εφόσον συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο, σύντομα θα διαλύσει σαν τραπουλόχαρτο, ειδικά αν έρθει οικονομική κρίση από τις ΗΠΑ.       
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...