Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γάλλοι αλεξιπτωτιστές παραλαμβάνουν νέο ατομικό εξοπλισμό-Το όφελος για τις ελληνικές ΕΔ στο Αιγαίο-Κατακόρυφη αναβάθμιση δυνατοτήτων

Στο σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, είναι γνωστό ότι πολύ κρίσιμο ρόλο σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης θα διαδραματίσουν οι στρατιωτικές ενισχύσεις που θα αφιχθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά μας, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας επιχειρήσεων σε βάθος εντός της εχθρικής ενδοχώρας.

Προεξέχουσα θέση  σε τέτοια περίπτωση  θα έχουν οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας, μέρος των οποίων αποτελούν οι αλεξιπτωτιστές μας και γιαυτό οποιοδήποτε οπλικό σύστημα-εξοπλισμός και μέσον σχετίζεται με την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά από εμάς για τυχόν απόκτησή του, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αυτό θα προέρχεται από μία φίλη και σύμμαχο χώρα όπως είναι η Γαλλία.

Τα αξεξίπτωτα που χρησιμοποιεί ο Γαλλικός στρατός-Δυνατότητες-οφέλη

"Σύντομα νέα αλεξίπτωτα ακόμα πιο ισχυρά για τα γαλλικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο σε αμυντικά θέματα Γαλλικό ΜΜΕ, του οποίου κατά την εκτίμησή μας τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το 2021, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) παρέδωσε στον Στρατό Ξηράς τα τελευταία σετ αλεξίπτωτων μάχης (EPC), τα οποία είχαν παραγγελθεί το 2009, στο πλαίσιο αγοράς που κοινοποιήθηκε στη βρετανική εταιρεία Airborne Systems Europe ,η οποία έκτοτε γίνει IrvinGQ, έναντι ποσού 73,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το EPC αντικατέστησε τον Ατομικό Εξοπλισμό Αλεξιπτωτιστών (PPE), τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα  από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Έχοντας χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 165 kg ,έναντι 130 kg για τον προκάτοχό του, αυτό το νέο αλεξίπτωτο καθιστά δυνατή την εκτέλεση άλματος σε χαμηλότερα ύψη, με το ίδιο επίπεδο κινδύνου», εξηγεί ο  Γαλλικός Στρατός.

Και αυτό το «κέρδος συμβάλλει στην ασφάλεια του αεροπλάνου ενώ μειώνει την ευπάθεια του αλεξιπτωτιστή και τη διασπορά της προσγείωσης», συνεχίζει.


Επιπλέον, η DGA ανακοίνωσε πρόσφατα τη μερική πιστοποίηση του Operational Dropper Grounding System που αναπτύχθηκε από την Zodiac Aerosafety Systems ,που ανέλαβε η Safran και προορίζεται για ειδικές δυνάμεις και ομάδες καταδρομέων αλεξιπτωτιστών (GCP). Αυτό το σύστημα επιτρέπει άλματα από υψόμετρο 9000 μέτρων και να διανύσει, με φορτίο 200 κιλών.

Ο νέος "επαναστατικός" Γαλλικός  τύπος αλεξιπτώτου

Ωστόσο, ένας τρίτος τύπος αλεξίπτωτου θα μπορούσε σύντομα να στελεχώσει την 11η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών , στο πλαίσιο του έργου «infiltration under modernized veil», το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας ημέραςεπιδείξεων «αφιερωμένης στην «καινοτομία», που διοργανώθηκε από τη Σχολή Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων  στο Πάου, στις 29 Μαΐου.

«Αυτό το νέο σύστημα, και συγκεκριμένα το πανί του, προσφέρει κέρδος απόδοσης 30% σε σύγκριση με τα σημερινά  αλεξίπτωτα», αναφέρει ο Στρατός, στις 5 Ιουνίου, διευκρινίζοντας ότι «θα ολοκληρώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα SMTCOPS». :

«Η εκπαίδευση και η προετοιμασία με βάση αυτά τα αλεξίπτωτα θα πρέπει να εξελιχθούν προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο αυτό το κέρδος προς όφελος των επιχειρήσεων».

Όπως και το SMTCOPS, αυτό το νέο αλεξίπτωτο, που αναπτύχθηκε από τη Safran, μέσω της θυγατρικής της Zodiac Aerosafety Systems, θα επιτρέπει άλματα από υψόμετρα μεταξύ 1.200 και 9.000 μέτρων. Όλα με μεγαλύτερη δυαντότητα,μεταξύ 130 και 270 kg ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους IVSM που προβλέπονται.

Πρόβλεψη για επιθετική ενάερια διείσδυση σε βάθος

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη έργο, με τίτλο «Re-articulation renovated and modernized».

Σύμφωνα με τον Στρατό, είναι μέρος μιας «επιχείρησης ενάντια σε έναν εχθρό που κυριαρχεί ,επιβάλλοντας άρνηση πρόσβασης περιοχής, όσο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο», που συνεπάγεται ζώνες δράσης απομακρυσμένων προσγειώσεων… και επομένως μεγαλύτερες διαδρομές διείσδυσης.

Επίσης, αφορά  θέμα αύξησης της τακτικής αυτονομίας μιας αερομεταφερόμενης μονάδας δυνητικά αποκομμένης από την υλικοτεχνική και ιατρική της υποστήριξη.

Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί ορισμένες καινοτομίες. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση του Deuntable Drop Mule , που μπορεί να υποστηρίξει φορτία έως 255 kg.

Το όφελος από την αγορά-χρήση του νέου Γαλλικού αλεξιπτώτου από την Ελλάδα 

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Γαλλία αναβαθμίζει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Αλεξιπτωτιστών της, μειώνοντας την ευπάθεια ,τη διασπορά προσγείωσης τους και αυξάνοντας  παράλληλα το φορτίο τους.

Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση διενέργειας ρίψης αλεξιπτωτιστών μας σε ζώνες ρίψεως στα νησιά μας προς ενίσχυση των μαχομένων εκεί δυνάμεων, αφού θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειές των Αλεξιπτωτιστών μας, θα αυξηθεί το ωφέλιμο φορτίο που θα φέρουν , ενώ  θα ελαχιστοποιηθεί από την άλλη  ο χρόνος σύζευξης με τα φίλια τμήματα και λήψης αποστολής από τον Διοικητή της Νήσου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...