Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Καθηγητής Σταθακόπουλος για τουρκικό υπουργικό: Ο Ερντογάν λειτουργεί όπως οι οθωμανικοί Σουλτάνοι – Διώχνει όσους τον στήριξαν πριν μάθουν τα τρωτά του σημεία

Την πεποίθηση ότι ο Ερντογάν λειτουργεί όπως οι οθωμανικοί Σουλτάνοι, ότι αποκαθηλώνει δηλαδή όσους τον είχαν στηρίξει στο παρελθόν προκειμένου να μην μάθουν τα τρωτά του σημεία, αλλά και για να δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, εξέφρασε ο Δρ. της Παντείου, νομικός και τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Ο Ερντογάν έχει ως πρότυπα την οθωμανική ιστορία, τους οθωμανικούς Σουλτάνους. Δηλαδή, πώς λειτουργούσε και πώς λειτουργεί; Αυτούς οι οποίοι είναι δάσκαλοί του, συγγενείς του, δεξιά του χέρια και ουσιαστικά – όχι ότι δεν έχει ικανότητες ο ίδιος, έχει ικανότητες – τον έχουν στηρίξει να γίνει αυτό το οποίο έγινε, δεύτερη θητεία δεν τους ανανεώνει ποτέ, και πολύ σύντομα τους αποκαθηλώνει. Ο λόγος είναι απλός: όπως έκαναν οι Σουλτάνοι με οποιονδήποτε δάσκαλο, συγγενή, σύμβουλο, παραγνωριζόντουσαν, επειδή αυτός γνώριζε τα τρωτά σημεία του εκάστοτε σουλτάνου, αργότερα πρωθυπουργού, προέδρου, τους εκκαθαρίζουν για να μην ξέρουν τα τρωτά σημεία του εκάστοτε προέδρου εν προκειμένω. Άρα λοιπόν, τους χρησιμοποιεί τόσο όσο, και πολύ σύντομα τους αντικαθιστά με άλλους, δείχνοντάς τους ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και ότι έχει τη δυνατότητα να παίρνει «από τον πάγκο» και άλλα ισχυρά στελέχη. Αυτό και έκανε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθακόπουλος.

Ο κ. Σταθακόπουλος υπογραμμίζει ότι η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν δηλώνει την κοσμικότητα του τουρκικού κράτους και τον «τουρκισμό» του, αλλά τον «οθωμανισμό» του, στοιχείο που όποιος δεν βλέπει, «δεν ξέρει την οθωμανική ιστορία». Για τους δε Κούρδους, σημειώνει πως αντίθετα με αυτό που πιστεύεται λανθασμένα στη Δύση, είναι ενσωματωμένοι στην τουρκική κοινωνία, και γι’ αυτό «τους είδαμε τώρα και στο υπουργικό συμβούλιο», όπως συνέβη με τον κουρδικής καταγωγής Σιμσέκ. Κάτι που και πάλι δείχνει τον «οθωμανισμό» του Ερντογάν:

«Οι Οθωμανοί σουλτάνοι είχαν συμβούλους Άγγλους, Γάλλους, σπουδαγμένους στη Δύση οι αξιωματικοί τους… Δείχνει λοιπόν ακριβώς τον οθωμανισμό. Όποιος δεν το βλέπει, δεν ξέρει την οθωμανική ιστορία. Όποιος ξέρει την οθωμανική ιστορία και εθελοτυφλεί, κακώς το κάνει αυτό. Δείχνει τον οθωμανισμό και όχι τον τουρκισμό. Ο οθωμανισμός έχει λοιπόν μέσα, να κάθεται πολύ κοντά του ο Πατριάρχης των Ρουμ, των Ορθοδόξων, το είδαμε συμβολικά στην εικόνα που καθόταν ο Πατριάρχης μας. Έχει μέσα από όλες τις εθνότητες που αποτελούν την Τουρκία σήμερα και παλιά, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με πρώτους τους Κούρδους. Έχουμε ένα λάθος εμείς εδώ στη Δύση. Θεωρούμε ότι οι Κούρδοι όλοι ψηφίζουν HDP ή Πράσινη Αριστερά. Όχι. Ένα 10% των Κούρδων ψηφίζει αυτό. Οι Κούρδοι είναι ενσωματωμένοι στην τουρκική κοινωνία και το είδαμε τώρα και στο υπουργικό συμβούλιο. Πολλοί εξ αυτών, δεξιά χέρια δηλαδή του Ερντογάν, είναι κουρδικής καταγωγής. Άρα λοιπόν και αυτό δείχνει πάλι τον οθωμανισμό. Και ο Σιμσέκ με τον οποίο είχαν «σκοτωθεί», δημοσίως στην τηλεόραση το ’19 επανέρχεται – κουρδικής καταγωγής και αυτός – ακριβώς για να δείξει αυτό το πρόσημο που μόλις είπατε, της στροφής ή της αν θέλετε της φερεγγυότητας προς τη Δύση ότι θα μπει πάλι, όχι σε αυτοσχεδιασμούς ερντογανικού τύπου οικονομίας αλλά στα πρότυπα της Δύσης. Αυτό δεν ξέρουμε αν είναι στιγμιαίο – απλώς εκμεταλλεύεται, ρίχνει στάχτη στα μάτια – ή αν είναι γνήσιο, πάντως όλο το υπουργικό συμβούλιο, όλη η σύνθεση και αυτό που βλέπουμε τώρα στα πλάνα, ακριβώς δηλώνουν, όχι την κοσμικότητα του τουρκικού κράτους, κατά τα δυτικά πρότυπα. Δηλώνουν τον οθωμανισμό 100%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρεται επίσης και στο πρότυπο του ευρασιανισμού, το οποίο φέρεται να ακολουθεί ο Ερντογάν:

«Όσοι με ακούν και έχουν ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη γεωπολιτική γνωρίζουν ότι από το πρώτο έτος διδάσκονται τα παιδιά, οι φοιτητές, τώρα στην τρέχουσα ύλη, τις θεωρίες του «Heartland» και του «Rimland», δηλαδή αυτό που λέμε Ευρασία σήμερα, που είναι της αγγλοσαξονικής σχολής σκέψης, δηλαδή του Σπάικμαν, του Μακίντερ του Μερσάιμερ σήμερα της σχολής του Σικάγο, οι οποίοι θεωρούν ότι θα κατέχει το μέλλον της ανθρωπότητας αυτός που θα κατέχει και θα ορίζει την Ευρασία. Γιατί; Γιατί στην Ευρασία είναι οι πηγές ενέργειας, ύδατος, αχανείς εκτάσεις να καλλιεργηθούν, να φάει ο κόσμος ψωμάκι και βρίσκεται η περιοχή και σε δημογραφική αύξηση. Η Δύση έχει πρόβλημα ενέργειας, υδάτων, μολυσμένων και τροφοδοσίας τροφίμων, όπως κατέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, συν ότι η Δύση γερνάει, είμαστε σε δημογραφική παρακμή. Ο Ερντογάν λοιπόν δεν αυθαιρετεί. Βεβαίως τον συμφέρει, στο νεοθωμανισμό του και στη λογική του. Στο δικό του αφήγημα όμως, παράδοξα, στηρίζεται σε αγγλοσαξονική σχολή σκέψης για τον Ευρασιανισμό του».

Κληθείς να δώσει την άποψή του αν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που βλέπουμε πρόσφατα στον Έβρο, δείχνει πως βρισκόμαστε πάλι ενώπιον της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, ο κ. Σταθακόπουλος εκφράζει την βεβαιότητα πως ο Τούρκος πρόεδρος δρα με σύμμαχο το χρόνο και την υπομονή, συνεπώς «κατά πάγια πάλι λογική των Οθωμανών». Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύει πως ο Ερντογάν «δεν θα μας χτυπήσει αυτή τη στιγμή που είμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση», αλλά όταν θα είμαστε «επί ίσοις όροις» γιατί «τότε θεωρεί τη νίκη μεγάλη»:

«Κάνει αυτό που έκαναν οι Ακιντζήδες, δηλαδή αυτοί οι οποίοι παρενοχλούσαν συνέχεια επί 400 σχεδόν χρόνια το Βυζάντιο μέχρι να πέσει η Κωνσταντινούπολη το 1453. Τι κάνανε αυτοί οι παρενοχλητές: Παρενοχλούν και σπάνε τα νεύρα, να το πω έτσι λαϊκά για να καταλαβαινόμαστε, του αμυνόμενου, εν προκειμένω της Ελλάδος, με μικρές καθημερινές όμως παρενοχλήσεις. Αυτό λοιπόν γίνεται μία συνήθεια, υπάρχει ένας Μιθριδατισμός δικός μας, δηλαδή συνηθίζουμε το καθημερινό αυτό, και δεν πολυασχολούμαστε, μέχρι τελικώς να κρίνει κάποια στιγμή στρατηγικά ότι πάει να το εργαλειοποιήσει ακραία, όπως είχε κάνει το Μάρτιο του 20. Προς το παρόν όμως θεωρώ ότι πάλι στα πλαίσια της λογικής των Σουλτάνων και του νεοοθωμανισμού του, δεν θα μας χτυπήσει αυτή τη στιγμή που είμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να κατανικά τον αντίπαλό του, όπως τον βλέπει αυτός ως αντίπαλο, προσέξτε, επί ίσοις όροις. Όχι όταν είναι σε αδυναμία όπως εμείς τώρα, σε ένα μεταβατικό στάδιο. Τότε θεωρεί τη νίκη μεγάλη, όχι τώρα».

Όσον αφορά τέλος το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος να υποχωρήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σταθακόπουλος θεωρεί ότι η Σουηδία θα μπει, αλλά με αντάλλαγμα τα F-16:

«Θεωρώ ότι η Σουηδία θα μπει. Το αντάλλαγμα θα είναι τα F-16. Θα γίνει ένα trust deed, ένα έγγραφο εμπιστευτικότητας που δεν θα το δούμε εμείς δημόσια. Όμως θα το πιθανολογούμε ότι έχει υπογραφεί γιατί θα δούμε τις συνέπειές του. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι θα γίνει ένα trust deed, θα μπει η Σουηδία, θα πάρει τα F-16 και ό, τι αντιρρήσεις και να φέρει το Κογκρέσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη με πάγια νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930, έχει το δικαίωμα σε θέματα Αμύνης και στρατιωτικά να μην λέει δημοσίως στο Κογκρέσο γιατί πήρε μια απόφαση στρατιωτικού ή συμμαχίας στρατιωτικού τύπου, γιατί ακούει και ο εχθρός, ο αντίπαλος. Άρα λοιπόν για να μην ακούσουν οι τρίτοι ποιες είναι οι προθέσεις του και ποιο είναι το συμφέρον της Αμερικής κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, θα παρακαμφθεί η όποια ένσταση έχει τυχόν το Κογκρέσο. Θεωρώ δηλαδή ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε F-16 στην Τουρκία, Σουηδία να μπαίνει και την υπογραφή ενός trust deed μυστικού ειδικού εγγράφου εμπιστοσύνης μεταξύ τους, το οποίο θα το πιθανολογήσουμε ότι υπεγράφη από τις συνέπειες που θα δούμε», καταλήγει ο κ. Σταθακόπουλος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ