Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Anadolu στο Αιγαίο συνοδευόμενο από φρεγάτα του τουρκικού στόλου

Επιβεβαιώνοντας την χθεσινή αποκάλυψη του Πενταπόσταγμα για έξοδο του τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolu από τα Στενά των Δαρδανελίων με προορισμό τις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία δυτικά και ανατολικά του Καστελορίζου για την διενέργεια της «υποβαθμισμένης» επιχειρησιακής άσκησης στην θέση της ακυρωθείσας «Θαλασσόλυκος», η τουρκική ναυαρχίδα εξήλθε πριν από λίγη ώρα των Στενών.

Πλέει με κατεύθυνση προς νότο συνοδευόμενη από μια φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και πιθανόν και από ένα υποβρύχιο, κάτι που μάλλον επιβεβαιώνεται καθώς στο Αιγαίο εθεάθει να πλέει και το S330 Piri Reis type 214TN. Το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο, αντίστοιχο των ελληνικών «Παπανικολής»

Παράλληλα το επιτελείο στην Αθήνα παρακολουθεί και πρόσθετο αριθμό πλοίων που πλέουν και αυτά προς τις περιοχές των ασκήσεων αυξάνοντας την ασκούμενη δύναμη του τουρκικού στόλου στην περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί από 30 σε 40 πολεμικά πλοία.

Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει το τουρκικό αεροπλανοφόρο. Αν δηλαδή θα πλεύσει μέσα από την καρδιά του Αιγαίου ή θα πάει στον προορισμό του πλέοντας κατά μήκος των τουρκικών ακτών.

Οι περιοχές που θα πάει το Anadolu είναι στην πλειοψηφία τους ανατολικά και δυτικά του Καστελορίζου και είναι δεσμευμένες από προχθές μέχρι και τις 12 Ιουνίου με μόνη παύση κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Να θυμίσουμε εδώ πως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε διαρρεύσει πως για την άσκηση Θαλασσόλυκος θα κινητοποιούσε 107 πλοία επιφανείας, 9 υποβρύχια, 56 αερομεταφερόμενες μονάδες, αμφίβιες μονάδες πεζικού και ομάδες πεζοναυτών.

Το γεγονός πως το Anadolu είναι και σκάφος αποβάσεων κάνει πολλούς να μιλούν και για «προπόνηση» κοντά σε ένα πιθανό στόχο όπως είναι το Καστελόριζο.

Όλα αυτά την ώρα που τα νέα της συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών στην αμερικανική γερουσία για τα F-35 προς την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον προβληματισμό στην Άγκυρα

Αύριο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, θα μεταβεί στην Τουρκία (Άγκυρα), όπου, κατόπιν προσκλήσεως, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει, επίσης, στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.

Πέρα όμως από την επίδειξη ισχύος στην οποία θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες με το Anadolu η Τουρκία, προχώρησε και σε παράνομη δέσμευση της περιοχής ανάμεσα στην Σκύρο και τα Ψαρά στην καρδιά του Αιγαίου με την ΝΟΤΑΜ A3765/23 για το χρονικό διάστημα 5 Ιουνίου με 26 Ιουνίου για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών να εκδίδει ΝΟΤΑΜ και να δεσμεύσει περιοχές και ειδικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που επισημαίνει η Αθήνα στην δική της αντιΝΟΤΑΜ με την οποία ακυρώνει την τουρκική οδηγία προς ιπταμένους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...