Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τα Τάγματα Καταδρομών της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής εξοπλίζονται με UAV κάθετης αποπροσγείωσης-Η αποστολή τους σε Θράκη και νησιά Αιγαίου

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την δομή και οργάνωση των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας σε καιρό ειρήνης υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σε καιρό πολέμου υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας, παράλληλα δε υφίσταται σχεδιασμός για συμμετοχή Ταγμάτων της σε επιθετικές επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδας σε Θράκη και νησιά μας στο Αιγαίο.

O ρόλος της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής σε βάρος της Ελλάδας

Αυτό συνεπάγεται ότι σε Αιγαίο και Θράκη δεν αρκεί να προσμετρήσουμε μόνο τους στρατιωτικούς Σχηματισμούς της 4ης Στρατιάς Αιγαίου και της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη, αλλά και τις Μονάδες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής που βρίσκονται στα μικρασιαστικά παράλια και ανατολικότερα του Έβρου, αφού αυτές  αναμένεται ότι  θα εμπλακούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την χώρα μας 

Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να παρακολουθείται η οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά την Στρατοχωροφυλακή της "γειτονικής χώρας", η οποία εξοπλιστικά ενισχύεται σημαντικότατα. 

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην τεράστια ενίσχυση της Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ) χάρη στα 100 ελικόπτερα ''Gokbey'' που πρόκειται να παραλάβει, με τα οποία θα δύναται να μεταφέρει δύναμη 1200 ανδρών, δηλαδή 2 Ταγμάτων Ειδικών δυνάμεών της σε μία διαδρομή, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά μας στο Αιγαίο.

Τα Τάγματα Καταδρομών (Σ-Χ) ενισχύονται με UAV VTOL

Ωστόσο η ενίσχυσή της Τουρκικής (Σ-Χ) συνεχίζεται, αφού σύμφωνα με άρθρο έγκριτου τουρκικού ΜΜΕ ,θα δοθούν στα Τάγματα Καταδρομών της UAV με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), το οποίο επισημαίνει:

"Ξεκίνησαν οι μελέτες σχεδιασμού για την προμήθεια UAV VTOL, σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιούνται στην ετήσια έκθεση 2022 της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής σχετικά με το έργο.

Στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Με στόχο την κάλυψη των αναγκών εναέριας αναγνώρισης και επιτήρησης  βεληνεκούς (50-80 km) και μεσαίου υψομέτρου των Ταγμάτων και Συνταγμάτων καταδρομέων και των  περιφερειακών Διοικήσεων Στρατοχωροφυλακής, σχεδιάζεται η προμήθεια  UAV VTOL εντός του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης Έργου Vertical Landing Take-off Small UAV (VTOL UAV). ”

Η HAVELSAN είναι η πιο εξέχουσα εταιρεία μεταξύ των κατασκευαστών UAV κατηγορίας VTOL στην Τουρκία.

Το  UAV STOLV "BAHA"  της HAVELSAN

Το BAHA είναι ένα αρθρωτό προϊόν που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα, έχει πλήρη αυτόνομη ικανότητα αποστολής και επιτρέπει την ενσωμάτωση διαφορετικών ωφέλιμων φορτίων.

Έχοντας  την ικανότητα  να εκτελεί αποστολές έως και 15.000 πόδια, το BAHA μπορεί να μείνει στον αέρα έως και 6 ώρες με έναν βενζινοκινητήρα και έως και 2 ώρες με έναν ηλεκτροκινητήρα.

Η αυτονομία του είναι 80 χλμ και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 5 κιλά. Με άνοιγμα φτερών 3,7 m, το BAHA μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί για απογείωση από δύο άτομα μέσα σε λίγα λεπτά και να λειτουργήσει από ένα άτομο.

UAV BAHA που επιχειρεί στη ζώνη του σεισμού

Το BAHA συμμετείχε στις διασώσεις σεισμοπαθών παρέχοντας οπτική υποστήριξη στις ομάδες που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του  Kahramanmaraş.

 Αμέσως μοιράστηκε τις εικόνες που τράβηξε με το συντονιστικό κέντρο της περιοχής, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης-επιτήρησης σε χωριά και ορεινές περιοχές.

Το BAHA, καλύπτει την ανάγκη για  λήψη εικόνων με την ικανότητά του να πετάει κάτω από τα σύννεφα, όταν η λήψη εικόνων με UAV λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών καθίσταται δύσκολη.

Η HAVELSAN συνεχίζει να εργάζεται για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του BAHA.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξήθηκαν οι επιδόσεις πτήσης του UAV σε κακές καιρικές συνθήκες, αυξήθηκαν οι δυνατότητες ανίχνευσης και διάγνωσης της κάμερας EO/IR σε αυτό, βελτιώθηκε η ποιότητα εικόνας και λήφθηκαν μέτρα για αδιάλειπτη πτήση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο. περιβάλλον.

 Η αποστολή της Τουρκικής (Σ-Χ) σε Θράκη και νησιά Αιγαίου

Αποστολή των δυνάμεων της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και δη των Ταγμάτων Καταδρομών της σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης, εκτιμούμε ότι θα είναι η εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων στα νησιά μας στο Αιγαίο προς υποβοήθηση της κατάληψης τους από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Αναφορικά με την συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Θράκη, αυτές πάλι θα έγκειται στην εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων στα πλευρά και νώτα των φιλίων δυνάμεών μας.

Ωστόσο και αυτό είναι εξόχως σημαντικό και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις εμπλοκής της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής σε βάρος μας, λόγω μεγάλης εμπειρίας  αυτής στην διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των Κούρδων σε κατοικημένες περιοχές, εκτιμούμε ότι οι Μονάδες της θα λάβουν αποστολή κατάληψης-εκκαθάρισης και διατήρησης κατοικημένων περιοχών τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά.

Σημαντικότατη επιπλέον  ένδειξη προε τούτο αποτελεί, η ενίσχυση της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής με τα  UAV BAHA (STOLV), το οποίο μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα , τα οποία ενήργησαν σε αστικές περιοχές μετά τους σεισμούς με επιτυχία.

Δυνάμεις Στρατοχωροφυλακής στα Μικρασιατικά παράλια

Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

1. Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

2. 1ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

3. Τάγμα Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Seferihisar (περιοχή κόλπου Doganbey βορείως Ν. Σάμου)

4. 2 ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2η Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης)

5. 7 ΣΚΔ-ΣΧ– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ, (7ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Foca (Φώκαια)

66 ΣΚΔ-ΣΧ (6ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής με έδρα το  Kirkagac (ΒΑ Foca)

7. 3ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής   με έδρα το Ezine (Βορείως Ν.Λέσβου)

8. 116ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Canakale (στην είσοδο του Ελλησπόντου)

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι  η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).

Δυνάμεις Στρατοχωροφυλακής στην Ανατολική Θράκη

Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα  την Κωνσταντινούπολη 

1. Το 125 Σύνταγμα εκπαιδεύσεως (Σ-Χ)  με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

2. Το 1ο Σύνταγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ)  στην  Κωνσταντινούπολη.

3. Σύνταγμα εκπαιδεύσεως Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής στη Βιζύη (Vize) στην Ανατολική Θράκη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ