Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική Χεζπολάχ και Χαμάς χέρι-χέρι με τον Ερντογάν ενώ ο ΥΠΕΣ Σοϊλού απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ-Τι κάνουν Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ;

Σε άρθρο μας στις αρχές του 2023 επισημαίναμε το γεγονός, ότι το καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς με όλους τους τρόπους, καθιστώντας την Τουρκία κυριολεκτικά ορμητήριό της, παρέχοντας  έτσι την δυνατότητα ευόδωσης των στρατιωτικών και οικονομικών στόχων της.

Ερντογάν και Χαμάς πάνε χέρι-χέρι

Η ακολουθητέα τακτική για τα στελέχη της Χαμάς που διαμένουν στην Τουρκία, προέβλεπε την απόδοση τουρκικής υπηκοότητας, υιοθετώντας τουρκικά ονόματα, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς με τα τουρκικά διαβατήριά τους,  να ανοίγουν τουρκικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, να  λειτουργούν υπό την κάλυψη τουρκικών εταιρειών ή γραφείων και  να ξεπλένουν εκατομμύρια δολάρια.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι ηγέτες της Χαμάς γίνονται δεκτοί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας σε επίσημες συναντήσεις μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και μιλούν σε συνέδρια του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Τα συναισθήματα είναι αμφίδρομα μεταξύ Ερντογάν και Χαμάς , με την τελευταία να σπεύσει να δώσει τα συγχαρητήρια στον Τούρκο Πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Οι σχέσεις της Τουρκικής Χεζμπολάχ που στηρίζει το Ιράν με τον Ερντογάν

Εκτός όμως από την Χαμάς με την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αδελφικές σχέσεις, φαίνεται ότι και η Τουρκική Χεζπολάχ  η οποία χαίρει της υποστήριξης του Ιράν, να απολαμβάνει ιδιαίτερης προνομιακής μεταχείρισης από  αυτόν.

Φαίνεται τα "φροντιστήρια" του Πούτιν προς τον Ερντογάν με σκοπό την αποδοχή του Ιράν ως συνομιλητή για την μελλοντική πορεία της Συρίας υπό τον Άσαντ, αφενός  ότι απέδωσαν καρπούς, αφετέρου ότι έχουν ανταποδοτικό όφελος στήριξης του Ερντογάν στις εκλογές από την Τουρκική Χεζμπολάχ που στηρίζει η Τεχεράνη 

Σύμφωνα με twitter, εμφανίζεται ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της νικηφόρας ομιλίας του τη νύχτα των εκλογών  να πλαισιώνεται από το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ Zekeriya Yapıcıoğlu.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν τουρκική Χεζμπολάχ, που δραστηριοποιείται σε κουρδικές επαρχίες, είναι πλέον επίσημα μέρος της κυβερνώσας ελίτ της Τουρκίας, επισημαίνεται σε αυτό.

Λάβρος κατά των ΗΠΑ-Δύσης ο  Δελφίνος  για την διαδοχή του Ερντογάν ΥΠΕΣ Σοϊλού

Στο κόμμα του   Ερντογάν, το AKP, είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετοί Δελφίνοι για την διαδοχή του, με επικρατέστερους ωστόσο τους ΥΠΑΜ Ακάρ και ΥΠΕΣ Σοϊλού.

Το λέμε αυτό γιατί μπορεί να επανεξελέγει ο Ερντογάν ως Πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, ωστόσο πολλοί αναλυτές θεωρούν για διαφόρους λόγους ότι πριν την ολοκλήρωση της θητείας του ότι θα αποχωρήσει, ανοίγοντας τον δρόμο για την διαδοχή του.

Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι τα σημάδια μεγάλης κόπωσης και εξάντλησης που παρουσιάζει ο Ερντογάν, δείγματα  σοβαρά κλονισμένης υγείας

Ο "Νατοϊκός" Ακάρ

Εδώ οφείλουμε να διαχωρίσουμε την στάση του ΥΠΑΜ Ακάρ από αυτή του ΥΠΕΣ Σοϊλού, κυρίως έναντι της Δύσης, υπό τον έλεγχο πάντα του Ερντογάν.

Έτσι ο μεν πρώτος απέχει επιμελώς  από οποιαδήποτε αιχμηρή δήλωση δική του κατά ΗΠΑ-Ισραήλ-ΝΑΤΟ, ενώ όποτε θα κάνει κάτι τέτοιο μιλάει σε τρίτο πρόσωπο, "βάζοντας μπροστά" τον Ερντογάν, ξεκικώντας χαρακτηριστικά τις δηλώσεις του λέγοντας : " O Πρόεδρος μας λέει...."

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν όποτε θελήσει να συνδιαλαγεί με την Δύση έχει τον ΥΠΑΜ Ακάρ να κάνει τις δέουσες προσεγγίσεις.

Ο "αντιδυτικός" Σοϊλού

Στον αντίποδα ο άλλος Δελφίνος ΥΠΕΣ Σοϊλού εμφανίζεται με πύρινο λόγο αντιδυτικός, φανατικός πολέμιος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ωστόσο πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού φέρεται να ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του, δηλώνοντας:

«Πείτε μας δειλούς αν δεν εξαλείψουμε όλους όσους ενοχλούν αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια ευκαιρία. Πιάσαμε τη Δύση σε αδύναμη θέση για πρώτη φορά. Πρώτη φορά πιάσαμε την Αμερική! Για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια τους πιάσαμε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν δείχνει να έχει πρόθεση περαιτέρω διάρρηξης των σχέσεων της Τουρκίας με ΗΠΑ-Ισραήλ κάτι το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο τον άξονα ΗΠΑ-Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας.

Το ερώτημα είναι αν ο Τούρκος Πρόεδρος θα ακολουθήσει  ακόμη μεγαλύτερη αντιδυτική πορεία και  πως θα αντιδράσουν ΗΠΑ-Ισραήλ σε τέτοια περίπτωση, αφού η ευάλωτη Τουρκική οικονομία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του , η οποία είναι σε θέση να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις για τον Ερντογάν το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...