Ελληνοτουρκικά

Κάτι δεν πάει καλά με το ΤCG Anadolu - Οι Τούρκοι προβαίνουν σε οικονομικό απολογισμό-κέρδη και οφέλη από την εγχώρια κατασκευή του

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε επισημάνει σε άρθα μας επιφυλάξεις για το TCG Anadolu, αν χρησιμεύει μόνο για να κάνει προεκλογικές φιέστες ο Ερντογάν  πηγαινοφέρνοντάς το από την Κωνσταντινούπολη στην Σμύρνη ή είναι επιχειρησιακό.

 TCG Anadolu-Προβλήματα-εκρεμμότητες-διαψεύσεις

Συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει το πρόβλημα πρόωσης που φημολογείται ότι αυτό παρουσιάζει και τις διαψεύσεις του Πρόεδρου της Τουρκικής  Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας  Δρ. İsmail Demir, ο οποίος έσπευσε με δήλωσή του να συμμαζέψει τα αμάζευτα, αφού όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά".

Επίσης σε έτερο άρθρο μας είχαμε εστιάσει στο γεγονός ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Demir,  επί του παρόντος   δεν μπορούν να εκτελεστούν αποπροσνηώσεις Drones και μαχητικών αεροσκαφών από το TCG Anadololu, με τις δοκιμές να συνεχίζονται το 2024-2025 και βλέπουμε.

Πέραν των παραπάνω δύο παρεμβάσεων-επεξηγήσεων του Πρόεδρου της Τουρκικής  Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας για το TCG Anadolu, είχαμε πρόσφατα και τρίτη από τον ίδιο, η οποία αφορούσε τον  οικονομικό απολογισμό-κέρδη και οφέλη  από την εγχώρια κατασκευή του.

Οικονομικός απολογισμός-κέρδη-οφέλη από την κατασκευή του TCG Avadolu

Συγκεκριμένα άρθρο έγκριτου Τουρκικού ΜΜΕ για αμυντικά θέματα αναφέρει σχετικά:

"Το TCG ANADOLU (L400) Amphibious Assault Ship είναι η μεγαλύτερη και ακριβότερη πλατφόρμα του Τουρκικού Ναυτικού. Λοιπόν, πόση εξοικονόμηση έγινε από την εγχώρια κατασκευή αυτού του πλοίου;

Με την τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου, το TCG ANADOLU μπήκε στην απογραφή του τουρκικού ναυτικού. Η τεράστια πλατφόρμα μήκους 232 μέτρων τέθηκε στην υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν το TCG ANADOLU, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Τουρκία με την ισπανική Navantia και παρήχθη τοπικά, είχε αγοραστεί έτοιμο, πόσο θα ήταν επιπλέον το οικονομικό κόστος;

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir είπε: «Αν είχαμε αγοράσει το TCG ANADOLU από το εξωτερικό, θα είχαμε δώσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρήματα. Πέραν αυτού, η HAVELSAN είναι εδώ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι τεχνολογίες διοίκησης/ελέγχου στο πλοίο να είναι εγχώριες». 

Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια κατασκευή του TCG ANADOLU προσέφερε σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στο TCG ANADOLU, το οποίο χρησιμοποιεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ADVENT, οποιαδήποτε εθνική λύση μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί. 

Ωστόσο, εάν το πλοίο είχε παραχθεί στο εξωτερικό και το σύστημα διαχείρισης πολέμου ήταν ξένο, πολλά προϊόντα από ραντάρ έως σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης, από ηλεκτρο-οπτικά έως οπλικά συστήματα θα είχαν προμηθευτεί από άλλη χώρα.

Σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της HAVELSAN, Mehmet Akif Nacar, σχετικά με το σύστημα ADVENT ειπώθηκε ότι, «Το ADVENT είναι ένα από τα 3  κορυφαία συστήματα στον κόσμο στην κατηγορία του». 

Τεχνικές προδιαγραφές-Αριθμητικά δεδομένα

Το πλοίο έχει μήκος 231 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα.

Το εκτόπισμα πλήρους φορτίου του πλοίου δεν υπερβαίνει τους 27.436 τόνους.

Το πλοίο έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων και οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων σε μετατόπιση πλήρους φορτίου.

Το πλοίο έχει εμβέλεια πλεύσης τουλάχιστον 9.000 ναυτικών μιλίων με πλήρες φορτίο με την οικονομική του ταχύτητα.

Στην πισίνα με δυνατότητα νερού μέσα στο πλοίο μπορούν να εισέλθουν 4 πλοία LCM (Mechanized Landing Crafts), που το καθένα μεταφέρει 1 τανκ.
 

Σημαντικές ημερομηνίες του έργου

Ημερομηνία σύμβασης 1 Ιουνίου 2015

Έναρξη κοπής λαμαρίνας 30 Απριλίου 2016

First Block Slide 5 Φεβρουαρίου 2018

Προσθαλάσσωση 4 Μαΐου 2019

Προσωρινή είσοδος 14 Δεκεμβρίου 2022

Προσωρινή παράδοση στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό  21 Ιανουαρίου 2023

Τελική παράδοση 10 Απριλίου 2023

Η χρήση του Anadolu για τους επόμενους μήνες

Τα παραπάνω και ιδιαίτερα η εμμονή παροχής εξηγήσεων σε σχέση με το TCG Anadolu, διαφορετικών κατά περίπτωση από τον ίδιο τον Demir, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά για τους Τούρκους, κοινώς κάτι δεν πάει καλά.

Στην παρούσα φάση, ο ρόλος του Anadolu σε βάρος της Ελλάδας, θα περιοριστεί καθαρά σε διενέργεια ΨΕΠ (Ψυχολογικών Eπιχειρήσεων) και κούφιων απειλών στερούμενων βάσης, αν οι Τούρκοι το βγάλουν για βόλτα είτε στο Αιγαίο, είτε στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού μόνο ελικόπτερα θα δύνανται να εκτελούν απογειώσεις και προσγειώσεις σε αυτό.

Την εναέρια προστασία του θα αναλάβει η τουρκική πολεμική Αεροπορία, ενώ τη θαλάσσια το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, σε τέτοια περίπτωση.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...