Ελληνοτουρκικά

Οθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης: "Αιώνια τουρκική πατρίδα η Ανατολία"-Ρεσιτάλ από το καθεστώς

Σε νέο οθωμανικό παραλήρημα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη νίκη του στις εκλογές και με αφορμή την επέτειο Άλωσης της Πόλης. Σύσσωμο το τουρκικό καθεστώς και οι εθνικιστές εταίροι του γιορτάζουν την αιματηρή επέτειο με σαφής αιχμές κατά του Ελληνισμού.

Στα γνωστά εθνικιστικά του παραληρήματα και τους μεγαλοϊδεατισμούς επέστρεψε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του, για να στείλει ένα μήνυμα για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, και άλλοι συνεργάτες του επιχείρησαν την αναβίωση του νεο-οθωμανικού οράματος, όπως ο Σουλεϊμάν Σοϊλού με την πρωινή προσευχή στην Αγία Σοφία και ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter: «Χαιρετίζω την 570η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, που έχει χαραχθεί στην ιστορία και επισφραγίζει το γεγονός ότι η Ανατολία θα συνεχίσει να είναι η αιώνια τουρκική πατρίδα». «Θα θυμάμαι για πάντα τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και τον ηρωικό στρατό του, ο οποίος άνοιξε και έκλεισε μια εποχή» πρόσθεσε δε αναφερόμενος στον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, έγραψε με τη σειρά του τα εξής: «Εύχομαι o Αλλάχ o Παντοδύναμος να έχει πάντα καλά τον ευλογημένο σουλτάνο μας Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν, τους ηρωικούς στρατιώτες μας που έλαβαν μέρος στην κατάκτηση, τους έντιμους προγόνους μας και τους αγαπημένους μας μάρτυρες, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία κάνοντας την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο. Εύχομαι οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι θέσεις τους να είναι στον Παράδεισο. Εύχομαι η 570η επέτειος της κατάκτησης μας να είναι ευλογημένη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σοϊλού, εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία, συμμετέχοντας στην πρωινή προσευχή. Η προσευχή έγινε από τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter ο Σοϊλού δημοσίευσε φωτογραφίες και έγραψε: «Το πρωινό της νίκης του αιώνα, στη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...