Ελληνοτουρκικά

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν USV με 8 Hero-120 drone καμικάζι-Η προσαρμογή του Πολεμικού Ναυτικού στους νέους κανόνες διεξαγωγής θαλάσσιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα UCAV, drone καμικάζι, USV και UGV διαδραματίζουν ολοένα και αποφασιστικότερο ρόλο στην εξέλιξή τους.

Ο  σημαντικός ρόλος των Drone στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Αυτό αποδείχθηκε στη Συρία κατά την διάρκεια διεξαγωγής  των Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, στην Λιβύη πάλι από τους Τούρκους με την αναχαίτιση της επιθέσεως του Στρατάρχη Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου οι Αζέροι νίκησαν τους Αρμένιους και εσχάτως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα προαναφερθέντα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι τα Τουρκικά drone ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών που διαμόρφωσαν την έκβαση των εν λόγω στρατιωτικών αναμετρήσεων, πλήν του πολέμου στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο έχουν σοβαρό μερίδιο συμμετοχής Ρωσικά, Ιρανικά, Ουκρανικά UCAV και drone καμικάζι, ενώ είδαμε και για πρώτη φορά την εμφάνιση Ουκρανικών USV τα οποία επέφεραν σημαντικά πλήγματα στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στην Μαύρη Θάλασσα.

Η διαμόρφωση του Ελληνικού  Δόγματος και των Σχεδίων σε Αιγαίο-Θράκη

Έχοντας ως δεδομένο ότι είναι πιθανό να βρούμε σε μια μελλοντική στρατιωτική αναμέτρηση την Τουρκία απέναντί μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε το Δόγμα και τα Σχέδια Επιχειρήσεών μας, αφενός για την αντιμετώπιση των Τουρκικών drone  σε αέρα-θάλασσα-στεριά σε Αιγαίο και Θράκη, αφετέρου να αποκτήσουμε από σύμμαχες χώρες σε σημαντικούς αριθμούς  drone τα οποία χρησιμοιώντας σε κατάλληλο τόπο και χρόνο να νικήσουμε.

Και αν για το πρώτο ως χώρα έχουμε προβεί στην προμήθεια και εγκατάσταση anti-drone συστήματος, το οποίο σε συγκερασμό με την ικανότατη πολυεπίπεδη, ενοποιημένη αεράμυνά μας  θα προβεί στον περιορισμό της απειλής των Τουρκικών drone, δεν ισχύει κάτι ανάλογο για το δεύτερο, που έχουν γίνει κάποια βήματα προμηθειών από σύμμαχες χώρες και από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία για την απόκτηση σε μικρούς όμως αριθμούς  UCAV και drone καμικάζι, ενώ δεν υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες αναφορές για την απόκτηση USV και UGV.

Ιδιαίτερα για το Αιγαίο  κατά την εκτίμησή μας κρίνεται επιτακτικότατη η απόκτηση USV σε μεγάλους αριθμούς από εμάς  άμεσα, όπως και UGV αρχικά για τον Έβρο και Δ ΣΣ και στη συνέχεια για την ΑΣΔΕΝ.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Tα Ελληνικά  USV θα μπορούν να έχουν αποστολές, την επίθεση κατά τουρκικών πολεμικών πλοίων, την διενέργεια αναγνωρίσεων μεγάλης εμβέλειας λειτουργώντας έτσι ως προπομπός κυρίων ναυτικών Μονάδων επιφανείας μας στο Αιγαίο, παράκτια επιτήρηση των νησιών μας , καθώς και αποτροπή  τουρκικών αμφίβιων επιχειρήσεων.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια περίπου.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν για πρώτη φορά  USV με 8 Hero-120 drone καμικάζι

Οι ΗΠΑ αντιλαμβανόμενες την αποφασιστική σημασία απόκτησης και χρήσης USV στις ναυτικές επιχειρήσεις, προέβησαν στην κατασκευή δικού τους μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας μεγάλης εμβέλειας [LRUSV] εξοπλισμένου με εκτοξευτήρα πολλαπλών χρήσεων

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο  Βουλγαρικού ΜΜΕ, "Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφίες ενός μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας μεγάλης εμβέλειας, εξοπλισμένου με εκτοξευτήρα πολλαπλών χρήσεων drone καμικάζι, Hero-120, οκτώ θέσεων.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το drone καμικάζι Hero-120 δημιουργήθηκε με βάση την κεφαλή FGM-148 Javelin ATGM.

Είναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα που είναι ικανός να εκτοξεύσει τα εν λόγω πυρομαχικά  με ταχύτητα έως και 185 km/h.

Σύμφωνα με τα δηλωμένα χαρακτηριστικά, η μάζα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους καμικάζι Hero-120 είναι 12 κιλά και το βάρος της κεφαλής μπορεί να είναι από 1,5 έως 4,5 κιλά. Μπορεί να βρίσκεται στον αέρα για έως και 60 λεπτά, η μέγιστη απόσταση για να χτυπήσει ο στόχος είναι έως και 80 km από το σημείο εκτόξευσης και η ακρίβεια της κυκλικής πιθανής απόκλισης (CEP) είναι έως και 1 μέτρο.

Δηλαδή, αν κρίνουμε από τη μάζα της κεφαλής, το drone καμικάζι Hero-120 είναι πραγματικά ικανό να χτυπήσει εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό, μικρές οχυρώσεις και τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων στόχων τύπου τανκ, καθώς και μικρών θαλάσσιων στόχων.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υποστράτηγου πεζοναυτών Brian Cavanaugh στο Joint Expeditionary Base Little Creek-Fort Story στη Βιρτζίνια, ο οποίος ήρθε ειδικά για να μάθει για τις δυνατότητες αυτού του νέου μη επανδρωμένου σκάφους.

Είναι γνωστό ότι η ναυπηγική εταιρεία Metal Shark υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Ναυτικού τον Ιανουάριο του 2021 για την ανάπτυξη θαλάσσιων drones LRUSV για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Κρίνοντας από τη φωτογραφία με τον αριθμό της ουράς, το Metal Shark έχει παραδώσει από τότε μόνο μια αρχική παρτίδα από τα 3 πρωτότυπα LRUSV που είναι εξοπλισμένα με τον εκτοξευτήρα πολλαπλών χρήσεων drone καμικάζι, Hero-120.

Τέλος, είναι γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2024 έχει ήδη ζητήσει 25,25 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας LRUSV με εκτοξευτή UAV Hero-120 ικανό για αυτόνομη λειτουργία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...