Τουρκία στην Αφρική
Ελληνοτουρκικά

Κώδωνας κινδύνου για την Ελλάδα η κίνηση της Τουρκίας στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική

Η Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική του νεοοθωμανισμού που έχει βάλει στο πρόγραμμα η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα επιχειρεί να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στην Αφρικανική ήπειρο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ομάδα Φίλων και Ειδικών Αντιπροσώπων της Διεθνούς Διάσκεψης για την Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η πολιτική μας για την αφρικανική εταιρική σχέση κατέχει σημαντική θέση στην πολυδιάστατη, επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η βελτίωση της συνεργασίας μας με περιφερειακούς οργανισμούς στην αφρικανική ήπειρο είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας.

Από τον Μάιο του 2023, η Τουρκία εντάχθηκε στην Ομάδα Φίλων και Ειδικών Αντιπροσώπων της Διεθνούς Διάσκεψης για την Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών (ICGLR), έναν οργανισμό που αποτελείται από 12 κράτη μέλη στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας.

Η ένταξή μας στην προαναφερθείσα Ομάδα στοχεύει να φέρει μια νέα διάσταση στην πολιτική μας για την αφρικανική εταιρική σχέση και στη συνεργασία μας με την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με το ICGLR και να υποστηρίξουμε τις δραστηριότητες του οργανισμού. Με την ευκαιρία αυτή, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της με την αφρικανική ήπειρο σε όλες τις διαστάσεις».

Ως κάθε υπερδύναμη που κυνηγά φυσικούς πόρους έτσι και η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως σημαντικά ορυκτά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στην Αφρική και ειδικά στην υποσαχάρια περιοχή της. Ο κατάλογος των ορυκτών που εντοπίζονται στη Μαύρη Ήπειρο είναι πολύ μεγάλος. Βρίσκονται μάλιστα σχεδόν σε όλες τις αφρικανικές χώρες. Λίθιο, κοβάλτιο, γραφίτης, νικέλιο, βωξίτης, ψευδάργυρος και άνθρακας είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα ορυκτά μέταλλα που αναζητά και η Τουρκία που δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ανήκει στους G20  

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η Αφρική φιλοξενεί περίπου το 30% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων. Στην παρούσα φάση την πρωτοκαθεδρία στις χώρες που φαίνεται να έχουν διεισδύσει στην Αφρική την έχει η Κίνα καθώς έχει διαθέσει πακτωλούς χρημάτων σε επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των χωρών αυτών. Το Πεκίνο όπως τουλάχιστον όλα δείχνουν έχει βάλει χέρι ή είναι πολύ κοντά στο να βάλει χέρι στο  νικέλιο στη Ζιμπάμπουε, στα κοιτάσματα λιθίου στη Νιγηρία, το Μάλι, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε καθώς επίσης στο μαγγάνιο στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκαμπόν και το κοβάλτιο στο Κογκό. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε τα κοιτάσματα ουρανίου στον Νίγηρα και βωξίτη στην Γκάνα.

Αυτά τα κοιτάσματα τα κυνηγά και η Ουάσιγκτον και όπως φαίνεται από την κίνηση της Άγκυρας και ο Ερντογάν καθώς χρειάζεται αυτά τα ορυκτά τόσο για την βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών αλλά ας μην γελιόμαστε κυρίως για την πολεμική του βιομηχανία.

Η παρουσία της Ελλάδας σε αυτές τις περιοχές έχει ξεκινήσει να γίνεται αισθητή τα τελευταία μόλις χρόνια μέσα από την συστηματική δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια, ωστόσο όπως γίνεται αντιληπτό από την θέση που έλαβε η Τουρκία στο συγκεκριμένο οργανισμό, πρέπει να γίνουν πολλά και σχετικά γρήγορα από την πλευρά της Αθήνας αν επιθυμεί να ανακόψει την φόρα που έχει πάρει η Τουρκία στην περιοχή αυτή, πριν να είναι αργά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ