Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι αναβαθμίζουν τον πύραυλο τους UMTAS-GM -Αντίδραση στην προμήθεια των Ισραηλινών SPIKE-NLOS από την Ελλάδα

Η Τουρκική πολεμική βιομηχανία μεταξύ άλλων προγραμμάτων της προωθεί την βελτίωση του αντιαρματικού πυραύλου της UMTAS, αυξάνοντας το βεληνεκές του παρέχοντας έτσι  την δυνατότητα προσβολής στόχων πέρα από το πεδίο ορατότητας του μέσου εκτόξευσής του.

Σε σχετικό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, έγκριτου σε αμυντικά θέματα, επισημαίνονται:

"Ανακοινώθηκε το βεληνεκές του αντιαρματικού πυραύλου UMTAS-GM που αναπτύχθηκε από τη Roketsan. Ο πύραυλος UMTAS-GM θα μπορεί να εμπλέκει στόχους πέρα από το πεδίο ορατότητας (BLOS).

Ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan Murat İKİNCİ, ο οποίος έκανε σχετική  δήλωση στις 30 Απριλίου 2023, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είχαν αναπτύξει έναν πύραυλο που ονομάζεται UMTAS-GM, επισημαίνοντας ότι «η έκδοση UMTAS-GM θα αυξήσει στην πραγματικότητα το βεληνεκές του αντιαρματικού μας πυραύλου UMTAS σε σημαντικό βαθμό, ειδικά χάρη στην δυνατότητα εκτόξευσής του  από ελικόπτερα και από χερσαία οχήματα».

Η χρήση του UMTAS-GM από ελικόπτερα του στρατού-ναυτικού των Τούρκων

Ο πύραυλος UMTAS-GM, του οποίου η πρώτη δοκιμή βολής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, θα έχει βεληνεκές από 20 έως 25 χιλιόμετρα , αρχικά. Εξοπλισμένος με υβριδικό ανιχνευτή, ο πύραυλος UMTAS-GM αναπτύσσεται ειδικά για επιθετικά ελικόπτερα όπως το ATAK-2 για την εμπλοκή στόχων πέρα από την ορατότητα.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί και από τα ελικόπτερα S-70B SeaHawk και AH-1W SuperCobra  που βρίσκονται στο απόθεμα του Τουρκικού Ναυτικού.

Η Roketsan στοχεύει επίσης να αναπτύξει διαφορετικές διαμορφώσεις του UMTAS-GM.

Στο πλαίσιο του έργου UMTAS-GM, το οποίο θα συνεχιστεί σε φάσεις, το βεληνεκές θα φτάσει τα 40 χιλιόμετρα.

Έτσι, θα μπορεί να ανταγωνιστεί πυραυλικά συστήματα όπως το ισραηλινής κατασκευής Spike NLOS, τα οποία βρίσκονται σε διάθεση στην διεθνή αγορά.

Ο πύραυλος UMTAS-GM θα μπεί σε μαζική παραγωγή στο τέλος του έτους

Η Roketsan στοχεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του πυραύλου UMTAS-GM στο τέλος του έτους,λαμβάνοντας υπόψη ότι το επιθετικό ελικόπτερο βαριάς κλάσης ATAK-2 θα τεθεί σε υπηρεσία το 2025.

Το UMTAS-GM πιθανότατα θα εξυπηρετηθεί πρώτα από διαφορετική πλατφόρμα. Αυτή η πλατφόρμα μπορεί να είναι το ελικόπτερο επίθεσης και τακτικής αναγνώρισης T129 ATAK και διάφορες πλατφόρμες χερσαίες και θάλασσιες.

Επί του παρόντος, τα UMTAS και LUMTAS της Roketsan χρησιμοποιούνται ως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς σε ελικόπτερα T129 ATAK. Και τα δύο έχουν μέγιστη αυτονομία 8 χιλιόμετρα και ζυγίζουν 37,5 κιλά.

Ενώ το UMTAS διαθέτει κεφαλή αναζήτησης υπερύθρων (IIR), το LUMTAS είναι εξοπλισμένο με κεφαλή αναζήτησης λέιζερ.

Μαζί με την UMTAS-GM, η Τουρκία θα είναι μεταξύ 2-3 χωρών που μπορούν να παράγουν αντιαρματικό πύραυλο με αυτά τα χαρακτηριστικά στη διεθνή σκηνή. Τονίζεται ότι η UMTAS-GM έχει πολύ σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες ιδιαίτερα στην Ασία και

Το UMTAS-GM είναι η τουρκική αντίδραση για την προμήθεια των Spike NLOS από την Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι  τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψαν την απόφαση απόκτησης πυραύλων SPIKENLOS από τις Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις.

Οι πύραυλοι  Spike  NLOS  δεν αφορoύν μόνο το Στρατό Ξηράς και τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού τύπου Αpache,  αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα εξοπλιστούν με αυτούς 4 κανονιοφόροι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό θα εγκαταστήσει στα  σκάφη της κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ (HSY56A) σύστημα Typhoon MLS-NLOS στο κατάστρωμα RHIB, με οκτώ (8) πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SPIKE (Μη Γραμμή Όρασης) το καθένα, για υποστήριξη πυρός από θάλασσα σε ακτή ή στόχευση από θάλασσα σε θάλασσα.

Ο πύραυλος SPIKE NLOS, μέρος της οικογένειας πυραύλων SPIKE πολλών γενεών της Rafael, επιτρέπει την εμπλοκή στόχων NLOS ημέρας και νύχτας, παντός καιρού, για βεληνεκές έως 32 km, με συλλογή δεδομένων στόχων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης και ακριβή εντοπισμό.

Η Ελληνική Αεροπορία στρατού θα εξοπλίσει 9 ελικόπτερα Apache AH-64A από τον στόλο των 19 ελικοπτέρων που διαθέτει, τα οποία θα αναβαθμιστούν (κυρίως τα ηλεκτρονικά τους) από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση προσβολής η οποία ξεπερνά τα 25 χλμ ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αγγίζει ακόμα και τα 32.

Βεληνεκές και δυνατότητες βολής που τοποθετούν το SPIKE NLOS στην κορυφή τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα αλλά και νύχτα με τη βοήθεια θερμικών αισθητήρων ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω βλέπουμε την προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να απαντήσει στην αγορά των Ισραηλινών SPIKE NLOS από την χώρα μας, η οποία έχει το προβάδισμα στον εν λόγω τομέα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...