Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επιμένει ο Ερντογάν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο & στην υφαλοκρηπίδα- Όλα τα οπλικά συστήματα στην προεκλογική εκστρατεία του- Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ζητά ο Ακάρ

Αυτή είναι η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν! Με αυτά θέλει να κερδίσει τις ψήφους. Με αναφορές στα οπλικά συστήματα αλλά και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, και τον ανταποκριτή από την Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά σε όσα έχει καταφέρει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επικεντρώνοντας στα οπλικά συστήματα:

«Αν θέλετε, ας θυμηθούμε μαζί σε ποιο σημείο ήταν η χώρα και σε ποιο σημείο τη φέραμε σε  21 χρόνια. Το έργο 100 ετών το προλάβαμε σε 20 χρόνια. Κατασκευάσαμε, το εθνικό αυτοκίνητο μας, το ΤΟGG, τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Αkinci, το εθνικό άρμα μάχης, το εθνικό ελικόπτερο, τα εθνικά μας όπλα, τα εθνικά μας υποβρύχια, το εθνικό μας μαχητικό, το εθνικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma, τα εθνικά συστήματα αεράμυνας, το πρώτο πλοίο πληροφοριών Ufuk και το πρώτο πλοίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών TCG Anadolu».

Παράλληλα, κάνει αναφορά ξανά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο:

«Την Τουρκία την κάναμε το κέντρο της διπλωματίας. Πετύχαμε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Και υπογράψαμε τις συμφωνίες για ΑΟΖ με ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽και Λιβύη».


Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ζητεί ο Ακάρ


Έμμεση απάντηση σε όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το φόρουμ των Δελφών έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας την προκλητική θέση περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

«Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο.

Από αυτή την άποψη, υπάρχουν κάποιες αμφιταλαντεύσεις στον γείτονά μας. Περιμένουμε με ελπίδα ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει από αυτή την άποψη . Όπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο. Παράλληλα, δεν επιτρέψαμε και  θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Όπως δεν είναι αδυναμία να λέμε 'ας κάτσουμε να μιλήσουμε', αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ