Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό είναι το νέο ''Project'' της Τουρκίας για αμφισβήτηση της Ελληνικής αεροπορικής υπεροχής- Στόχοι & επιδιώξεις

Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα αποκτά αεροπορική κυριαρχία, χάρη  στην ένταξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής της αεροπορίας της των μαχητικών  RAFALE, τον  σταδιακό εκσυγχρονισμό 83 F-16 σε έκδοση VIPER και την μελλοντική αγορά τουλάχιστον μιας μοίρας μαχητικών των ΗΠΑ 5ης γενιάς, F-35.

Προκειμένου να αντισταθμίσει το Ελληνικό αεροπορικό πλεονέκτημα, ο Ερντογάν έχει προβεί σε μια άνευ προηγουμένου παραγωγή UAV, UCAV , μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ παράλληλα  επιχειρεί  με το  εγχώριο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ÖZGÜR των F-16 της και την παροχή 79 κίτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ να  χτίσει τον στόλο των F-16 Block 70 της χώρας του.

Το τουρκικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ÖZGÜR των F-16 BLOCK-30

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας"το έργο F-16 ÖZGÜR συνεχίζεται" 

"Απαντώντας  σε σχετικές  ερωτήσεις, ο Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir αναφέρθηκε στο έργο ÖZGÜR, το οποίο ξεκίνησε για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 30 με εθνικά μέσα, τονίζοντας ότι το έργο F-16 Block 30 ÖZGÜR έχει φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης και ότι το σύστημα έχει γίνει αποδεκτό.

Το HURJET συνοδευόταν από F-16 Block 30 ÖZGÜR

Ο Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir μοιράστηκε για πρώτη φορά μια λεπτομέρεια σχετικά με το αεροσκάφος εκπαίδευσης και ελαφριάς επίθεσης HÜRJET Jet, το οποίο πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 25 Απριλίου 2023.

Ο Demir είπε, «Το αεροπλάνο παρακολούθησης που συνόδευε την HÜRJET στην πρώτη πτήση ήταν το ÖZGÜR F-16 Blok 30. Ενώ το HÜRJET πετούσε, υπήρχε μια άλλη καινοτομία, ας την ανακοινώσουμε , Το ÖZGÜR πετούσε δίπλα του».

Η σειριακή παραγωγή ξεκινά στο ÖZGÜR Project

Δηλώνοντας ότι η μαζική παραγωγή έχει ξεκινήσει στο ÖZGÜR Project για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 30, ο Πρόεδρος Demir είπε: «Το Block 40 και το Block 50 βρίσκονται επί του παρόντος στο στόχο. Πήραμε τις αποφάσεις τους και ξεκινήσαμε τη δουλειά». 

Στο πλαίσιο του έργου ÖZGÜR, το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της μαζικής παραγωγής, τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 30 θα αναβαθμιστούν στα εξής: 

Υπολογιστή εθνικής αποστολής, μονάδα διεπαφής συστήματος, επάνω μπροστινός πίνακας ελέγχου πιλοτηρίου, Υδραυλική ένδειξη καυσίμου, οθόνη ενδείξεων κινητήρα, ένδειξη έκτακτης ανάγκης, εθνική συσκευή ασφαλείας ήχου, σύστημα αναγνώρισης εθνικού φίλου - εχθρού (IFF), Δέκτης πολλαπλών λειτουργιών, σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, διεπαφή, ενώ  θα είναι εξοπλισμένα με κεντρική ένδειξη πιλοτηρίου και έγχρωμη οθόνη πολλαπλών λειτουργιών.

Από την άλλη, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία παρόμοιου έργου για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και Block 50.

Επιπλέον, στο αεροσκάφος F-16 έφερε στη διαμόρφωση ÖZGÜR, σχεδιάζονται ενσωματώσεις AESA RADAR , FEWS (Fighter Electronic Warfare System), GÖKDOĞAN Air Missile κ.λπ.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 230 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις διαμορφώσεις F-16 Block 30, Block 40, Block 50 και Block 50+ στον κατάλογο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία  έχει ζητήσει να αγοράσει  40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ  και 79  κιτ εκσυγχρονισμού F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της «Επείγουσας Ανάγκης Επιχειρήσεων».

Εάν ικανοποιηθεί το δεύτερο 79 από τα 230 σημερινά πολεμικά αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο F-16 Block 70

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία  με εγχώρια UCAV-εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16 της και αγορά F-16 BLOCK 70 από τις ΗΠΑ προσπαθεί να μειώσει την "αεροπορική ψαλίδα" με την Ελλάδα.

Ωστόσο είναι στο χέρι της χώρας μας να μην το επιτρέψει, προβαίνοντας ΑΜΕΣΑ σε μαζική αγορά UAV, UCAV, DRONE KAMIKAZI από σύμμαχες χώρες, αφού η εγχώρια  αμυντική βιομηχανία μας θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για ανάπτυξη και μαζική παραγωγή των παραπάνω.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ