Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μεγα-απειλή τα ελληνικά υποβρύχια για τους Τούρκους! Παρέλαβαν αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου P-72- Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την Ελληνική υπεροχή στον υποβρυχιακό πόλεμο και τη σημασία που αυτός έχει για την κυριαρχία στο Αιγαίο, επιχειρεί να την ανατρέψει, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων υποβρυχίων της αρχικά και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κατασκευής σύγχρονων υποβρυχίων την επόμενη δεκαετία.

Το πρόγραμμα κατασκευής νέων τουρκικών υποβρυχίων και των STM-500

Το πρόγραμμα  των τουρκικών  υποβρυχίων περιλαμβάνει, την παράδοση ενός ανά έτος, αρχής γενομένης του TCG Piri Reis  το οποίο θα είναι το πρώτο υποβρύχιο ανεξάρτητης πρόωσης του Τουρκικού Ναυτικού, που θα  τεθεί σε υπηρεσία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στην συνέχεια  και με τον προαναφερόμενο ρυθμό αναμένεται η παράδοση των ,TCG Hizir Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydin Reis , TCG Seydi Ali Reis και TCG Selman Reis. 

Τέλος η Τουρκία έχει κατασκευάσει το mini Εθνικό της υποβρύχιο STM-500, το οποίο σχεδιάζει να παραδώσει στο Τουρκικό πολεμικό Ναυτικό εντός του 2023.

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές υποβρύχιας και επιφανειακής θαλάσσιας αναγνώρισης και επιτήρησης, καθώς και από  τους Τούρκους SAT, αφού μπορεί να μεταφέρει έως και 6 άτομα, για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Τέλος η τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSΑN προβαίνει στην κατασκευή ενός "κυνηγού υποθαλάσσιων απειλών" όπως ονομάζει, ένα νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αυτόνομο ρομποτικό όχημα σε σχήμα και μέγεθος τορπίλης, προκειμένου να αμφισβητήσει την υποθαλάσσια κυριαρχία στο Αιγαίο.

Oι Τούρκοι εντάσσουν το drone Aksungur στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο

Επίσης στον αγώνα τους για επικράτηση, έναντι των Ελληνικών υποβρυχίων οι Τούρκοι, επιχειρούν να εντάξουν στο δυναμικό του ανθυποβρυχιακού πολέμου του τα drone Aksungur.

Το Turkish Aerospace (Tusaş) προϊόντος Twin Engine Anka UAV που ονομάζεται Aksungur θα έχει αντι-υποβρυχιακές δυνατότητες πολέμου μαζί με την αποστολή της ναυτιλιακής περιπολίας (MPA

Είναι γνωστό ότι σύμβαση του έργου Meltem-III, καλύπτει την προμήθεια συνολικά 6 αεροσκάφη ATR-72/600 και την τροποποίησή τους σε διαμόρφωση ASW και ASUW για το τουρκικό ναυτικό. Τώρα τα καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου που είχαν τα εν λόγω αεροσκάφη θα μοιραστούν με τα Aksungur UAV.

Το Aksungur, μπορεί να πετάει για 50 ώρες και να μεταφέρει έως και 750 κιλά ωφέλιμου φορτίου σε πυρομαχικά, ενώ ακόμα είναι ικανό για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε υψόμετρο έως 40.000 πόδια.

Αποστολές του είναι η συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώριση, αλλά και η προσβολή εχθρικών στόχων Υπάρχουν, ωστόσο, μελέτες για τορπίλες που εκτοξεύονται από αέρα ως μέρος του αντι-υποβρυχιακού πολέμου.

Όταν επιτύχει, το  Aksungur θα μπορεί να ρίξει με αλεξίπτωτο για μείωση της ταχύτητας πτώσης της  ελαφριά τορπίλη. 

Ολοκληρώθηκε το έργο MELTEM-III 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, το έργο MELTEM-III, που υπογράφηκε μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της ιταλικής εταιρείας Leonardo το 2012, ολοκληρώθηκε με την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους.

Το έργο MELTEM-III, περιελάμβανε την προμήθεια 6 αεροσκαφών P-72 Marine Surveillance Capable Maritime Patrol και 3 C-72 Utility Aircraft για τη Διοίκηση του Τουρκικού Ναυτικού. Το τελευταίο αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-72 που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

Το έργο MELTEM-III ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) το 2012.

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ιταλικής Alenia Aermacchi SpA (Leonardo) και της TAI τον Ιούλιο του 2012, οι δομικές και ηλεκτρικές τροποποιήσεις, οι δοκιμές συστήματος και η ολοκληρωμένη υποστήριξη Logistics των 6 Αεροσκαφών Θαλάσσιας Περιπολίας ATR-72-600, πραγματοποιήθηκαν από την TAI.

Το πρώτο αεροσκάφος ATR-72-600, το οποίο μετατράπηκε στη διαμόρφωση "Αεροσκάφος Περιπολίας Ναυτικού" στο πλαίσιο του Έργου MELTEM-III, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της TAI στις 19 Απριλίου 2013. Είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί το πρώτο ATR- 72-600 Αεροσκάφη Θαλάσσιας Περιπολίας προς τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις το 2017, αλλά λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις δραστηριότητες πιστοποίησης, το έργο καθυστέρησε λίγο.

Οι παραδόσεις που ξεκίνησαν το 2020 ολοκληρώθηκαν το 2023 με την παράδοση του τελευταίου Αεροσκάφους Θαλάσσιας Περιπολίας.

Η συμβολή της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο Έργο MELTEM-III

Στο πλαίσιο του έργου, δραστηριότητες λεπτομερούς παραγωγής ανταλλακτικών, τροποποίηση αεροσκαφών (δομικές και ηλεκτρικές τροποποιήσεις και δοκιμές συστήματος), προμήθεια υλικών, υποστήριξη δοκιμών εδάφους και πτήσης και ολοκληρωμένη υποστήριξη Logistics (κατάρτιση σχεδίου πιστοποίησης και εκπαίδευσης διεργασιών, περιοδική συντήρηση αεροσκαφών), πραγματοποιήθηκαν από την Turkish Aerospace Industries.

Η προμήθεια των συστημάτων παρασχέθηκε από την ASELSAN.

Ενώ υπάρχουν συστήματα Link 11 και Link 16 που αναπτύχθηκαν από τη Milsoft, ο Επίγειος Σταθμός Marine Patrol έχει ενημερωθεί από την HAVELSAN για να υποστηρίζει αεροσκάφη P-72.

Τα αεροσκάφη P-72 Maritime Patrol μπορούν να χρησιμοποιήσουν Mk-46 Mod 5 και Mk-54 Torpedoes στο πλαίσιο της αποστολής ανθυποβρυχιακού πολέμου (DSH).

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Τούρκοι με τα παραπάνω οπλικά συστήματα και μέσα, επιχειρούν να ανατρέψουν την Ελληνική υπεροχή στον υποβρύχιο πόλεμο στο Αιγαίο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ