Ελληνοτουρκικά

Ωραίες οι φωτογραφίες του UAV TB-3 Bayraktar των Τούρκων, αλλά δεν πετάει ακόμη- Άοπλο το TCG Anadοlu δεν ξεμυτάει στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν στην πορεία προς τις τουρκικές εκλογές, γνωρίζοντας ότι δημοσκοπικά υπολείπεται σημαντικά έναντι του αντιπάλου του Κιλιντζάρογλου, επιχειρεί να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα, επιστρατεύοντας την πολεμική βιομηχανία του, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα κατακλύζει τη ιστοσελίδα της με "επιτεύγματά" της, μερικά εκ των οποίων  ισχύουν, ενώ άλλα απέχουν χρονικά από την υλοποίηση τους, επιδρώντας αρνητικά στα πρώτα.

Για παράδειγμα το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο, πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων TCG Anadolu παραδόθηκε επισήμως στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα την αύξηση της απειλής για τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού αυτό δύναται να μεταφέρει 50 drones  TB-3 Bayraktar, 10 ελικόπτερα  και τουλάχιστον ένα (1) Τάγμα Πεζοναυτών πλήρως εξοπλησμένων, μαζί με 13 άρματα και 27 ΖΑΗΑ τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα.

Ωστόσο το drone TB-3 Bayraktar δεν έχει ξεκινήσει τις πτητικές του δοκιμές οι οποίες θα γίνουν εντός του έτους σύμφωνα με τους Τούρκους, με αποτέλεσμα το TCG Anadolu να είναι ουσιαστικά άοπλο και να μην ξεμυτάει στο Αιγαίο ακόμη, καίτοι έχει ενταχθεί όπως προείπαμε στο Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται θα λέγαμε για μια  ακόμη σπασμωδική κίνηση εντυπωσιασμού του Ερντογάν, προκειμένου να προσποριστεί την ψήφο των Τούρκων πολιτών στις εκλογές, επικαλούμενος τάχα ότι ολοκληρώθηκε πλήρως το έργο του TCG Anadolu, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της η Τουρκική πολεμική βιομηχανία, παρουσιάζει φωτογραφίες του  πρωτότυπου BAYRAKTAR TB3 SİHA, επισημαίνοντας:

"Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του οπλισμένου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος BAYRAKTAR TB3, που ετοιμάστηκε για την πρώτη του πτήση. Το BAYRAKTAR TB3 αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση φέτος.

Το BAYRAKTAR TB3 SİHA, που αναπτύχθηκε από την BAYKAR για προσγείωση- απογείωση σε πλατφόρμες με μικρούς διαδρόμους, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση φέτος.

Επιπλέον, το Bayraktar TB3 SİHA θα εκτεθεί δημόσια για πρώτη φορά στο TEKNOFEST- 2023, το οποίο θα διεξαχθεί στο αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Το Bayraktar TB3 SİHA, το οποίο φαίνεται στη γραμμή παραγωγής στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Εθνικό Τεχνολογικό Κέντρο Özdemir Bayraktar την Κυριακή, θα ξεκινήσει φέτος τις πτητικές δοκιμές.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Baykar, Selçuk Bayraktar, και ο γενικός διευθυντής της Baykar, Haluk Bayraktar, έδωσαν πληροφορίες για την τελευταία κατάσταση των εθνικών έργων που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν.

TCG Anadolu και Bayraktar TB-3

Το Bayraktar TB3 SİHA, το οποίο αναπτύχθηκε σε εθνικό επίπεδο και αρχικά από την Baykar, θα είναι το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο με δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης από πλοία μικρού διαδρόμου όπως το TCG ANADOLU με την αναδιπλούμενη δομή πτερυγίων του.

Οι δυνατότητες του Bayraktar TB3 θα είναι επίσης μια σημαντική καινοτομία για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αυτής της κατηγορίας. Το Bayraktar TB3, το οποίο θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνεί πέρα από το οπτικό πεδίο, μπορεί έτσι να ελεγχθεί από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι, θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης-επιτήρησης, πληροφοριών και επιθετικών αποστολών κατά υπερπόντιων στόχων με τα έξυπνα πυρομαχικά που

Βασικά στοιχεία

Άνοιγμα φτερών 14 μέτρων

Μήκος 8,35 μέτρα

Ύψος 2,6 μέτρα

Βάρος απογείωσης  1450 κιλά 

Ταχύτητα πλεύσης 125 κόμβοι

Μέγιστη Ταχύτητα 160 κόμβοι

Χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 280 κιλά

Ώρες πτήσης 24+

Προηγμένες δυνατότητες

Δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης από αεροπλανοφόρα μικρού διαδρόμου

Αυτόματη προσγείωση και απογείωση

Tρόποι αντιμετώπισης από την Ελλάδα

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και σύμφωνα με τους Τούρκους για το TB-3 Bayraktar, το  Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος  θα είναι δύο περιοχές όπου το TCG Anadolu εξοπλισμένο  με αυτά, θα διενεργήσει προβολή ισχύος μελλοντικά.

Η ύπαρξη πολλών νησιών μας στο Αιγαίο σε συγκερασμό με τις παραπάνω δυνατότητες του TB-3  drone που θα φιλοξενείται στο TCG Anadolu, μας ωθούν στη σκέψη της δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με πλοία επιφανείας ,υποβρύχιο, drones και μαχητικά αεροσκάφη  με  στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων.

Τα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς λόγους εφόσον απαιτηθεί και το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα, το οποίο θα "σκεπάζει" τον επικράτεια της χώρας μας από το Τριεθνές του Έβρου, μέχρι την Στρογγύλη.

Τα δε μαχητικά αεροσκάφη μας που θα αποτελούν μέρος της εν λόγω Task-Force θα πρέπει να είναι εφοαδιασμένα με πυραύλους αέρος-θαλάσσης για ευνόητους λόγους. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ