Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα άρματά τους Leopard και παραδίδουν τα πρώτα δύο "New Altay" στις Ένοπλες Δυνάμεις τους-Τι μαγειρεύουν;

Οι σεισμοί στην Τουρκία από ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι αποδέχονται εμμέσως πλή σαφώς, ουδόλως διατάραξαν τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων τους, τα οποία συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς.

Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε εκτενώς σε δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων του αρματικού δυναμικού της Τουρκίας, τα οποία όμως θα υολοπιηθούν σε βάθος χρόνου.

Η BMC ξεκινά τον εκσυγχρονισμό 81 Leopard 2A4

Στο πλαίσιο του έργου TİYK-LEO2A4, η BMC ξεκίνησε τις δραστηριότητες εκσυγχρονισμού 81 αρμάτων Leopard 2A4. Τα τανκς θα υποστούν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας:

"Συνεχίζονται οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των Κύριων Αρμάτων Μάχης Leopard 2A4, που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά εκσυγχρονίστηκαν 40 Άρματα Leopard 2A4 από την Roketsan με το «T1 Additional Armor System» και η αντίστασή τους κατά των αντιαρματικών πυρομαχικών αυξήθηκε.

Τα άρματα μάχης Leopard 2A4 υπόκεινται σε πολύ πιο ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο του Έργου Προσφοράς Πρόσθετων Δυνατοτήτων στα Άρματα μάχης - Leopard 2A4 (TİYK-LEO2A4) που ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών. 

Πρόσθετα συστήματα θωράκισης θα ενσωματωθούν σε 81 άρματα μάχης και πολλά ηλεκτρονικά υποσυστήματα, από συστήματα ελέγχου πυρός έως συστήματα όρασης, θα αλλάξουν. Αν και 81 Leopard 2A4 θα εκσυγχρονιστούν στο πρώτο στάδιο στο πλαίσιο του έργου, υπάρχει επίσης μια επιλογή για 250 μονάδες.

Οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού 81 αρμάτων σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Οι αναβαθμίσεις θα περιαμβάνουν τα εξής:

Σύστημα Ελέγχου Πυρός, Σύστημα Ενεργής Προστασίας, Αρθρωτό Σύστημα Προστασίας θωράκισης, Σύστημα Τηλεχειριζόμενου Όπλου, Σύστημα επιτήρησης κοντινής απόστασης, Σύστημα όρασης οδηγού άρματος, Ομάδα βοηθητικής ισχύος, Σύστημα πληροφοριών ελέγχου τανκ, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ άρματος , Σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς και έκρηξης, προστατευτική επένδυση."

Το νέο ALTAY θα παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 23 Απριλίου

Ο Γενικός Διευθυντής της BMC, Murat Yalçıntaş, ανακοίνωσε ότι το κύριο άρμα μάχης ALTAY παραγωγής BMC DEFENSE, το οποίο ονόμασαν «New ALTAY», θα παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 23 Απριλίου 2023.

 

Μιλώντας στη Συνάντηση Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της BMC DEFENSE που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες, ο Γενικός Διευθυντής της BMC, Murat Yalçıntaş, έκανε σημαντικές δηλώσεις για το Κύριο Άρμα μάχης ALTAY και τις δραστηριότητες της εταιρείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δραστηριότητες σειριακής παραγωγής στο πλαίσιο του έργου ALTAY Main Battle Tank Project, το οποίο ξεκίνησε επίσημα στις 29 Ιουλίου 2008, δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν για κάποιο διάστημα λόγω του εμπάργκο του γερμανικού ομίλου ενέργειας.

Η BMC θα παραδώσει φέτος στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα άρματα μάχης ALTAY, που παράγονται με ομάδες ισχύος που προμηθεύονται από τη Νότια Κορέα.

Το "New ALTAY" θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023

Η BMC κέρδισε τον διαγωνισμό παραγωγής σειριακής παραγωγής για το ALTAY Tank, που αναπτύχθηκε από την Otokar, το 2018. Μέχρι στιγμής, 5 ALTAY Tanks έχουν παραχθεί στο BMC,  στο Arifiye.

Επί του παρόντος, 2 Κύρια Άρματα μάχης ALTAY (AMT) ετοιμάζονται για παράδοση.

Αυτά τα δύο άρματα μάχης, τα οποία φέρουν κινητήρα από τη Νότια Κορέα, σχεδιάζεται να παραδοθούν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 23 Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή της BMC, Murat Yalçıntaş, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δοκιμών περιμένει τα 2 άρματα ALTAY που θα παραδοθούν τον Απρίλιο.

Αυτές οι επιτόπιες δοκιμές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και των στελεχών της BMC, αναμένεται να διαρκέσουν από 1,5 έως 2 χρόνια.

Η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του ALTAY με τον Korean Power Group το 2025.

Γιατί «New ALTAY»;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η BMC ονομάζει τα άρματα  που παράγονται επί του παρόντος στο Arifiye ως "New ALTAY". Ο Γενικός Διευθυντής Άμυνας της BMC, Mehmet Karaaslan, ο οποίος βρίσκεται στο ALTAY Project από τη θητεία του Otokar, εξηγεί τον λόγο αυτής της ονομασίας ως εξής:

«Το τανκ που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα παλιό τανκ. Αυτό είναι εντελώς "Νέο ALTAY". Σε αυτό το διάστημα, κάναμε πολλές αλλαγές στο τανκ ».

Ο Γενικός Διευθυντής της BMC DEFENSE Μεχμέτ Καραασλάν τόνισε ότι η Γερμανία δεν επέβαλε εμπάργκο μόνο στον όμιλο ενέργειας στο πλαίσιο του έργου ALTAY και είπε: «Όταν κατασκευάστηκε το πρώτο πρωτότυπο του ALTAY, βασικά το power pack ήταν ο κινητήρας που θα ερχόταν από μια ξένη χώρα. Υπήρχαν και άλλα υποσυστήματα που θα προέρχονταν από την ίδια δυτική χώρα.

Αυτή η δυτική χώρα αρνήθηκε να τα δώσει στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία κάποιες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν αυτά δεν παρέχονται, το τάνκ δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Σε ένα άκρως στρατηγικό όχημα μάχης ξηράς όπως ένα τανκ, δεν πρέπει να εξαρτάται κανείς από το εξωτερικό για μέρη του και ειδικά για τον κινητήρα του». 

Γιατί ο κινητήρας είναι Κορεάτικος;

Ο   Καραασλάν εξήγησε  για το θέμα του κινητήρα: "Η παραγωγή, ο σχεδιασμός και η δοκιμή τέτοιων συστημάτων είναι κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο. Όπου κι αν κοιτάξετε, η ομάδα ισχύος είναι μια διαδικασία 6-7 ετών. Λοιπόν, ο τουρκικός στρατός θα μείνει χωρίς τανκς για 6-7 χρόνια; Τότε λεγόταν ότι μέχρι να έρθουν αυτές οι εγχώριες λύσεις, θα έπρεπε να βρεθούν εναλλακτικές από άλλες χώρες"

Το 2025, θα είναι έτος  μαζικής παραγωγής των New ALTAY με την Korea Power Group και θα παραδοθούν στις ΤΕΔ

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σχεδιάζεται να συνεχιστεί η μαζική παραγωγή νέων ALTAY με τον εγχώριο και εθνικό όμιλο BMC.

Κινήσεις εντυπωσιασμού-στήριξης του Ερντογάν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα παραπάνω 2 προγράμματα που αφορούν την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων του αρματικού δυναμικού της Τουρκίας, θα αργήσουν να υλοποιηθούν, αφού οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού 81 αρμάτων Leopard 2A4 που ξεκίνησαν  σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2026, ενώ στις 23 Απριλίου θα δοθούν στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις μόλις 2 άρματα NEW ALTAY, με το 2025 να αποτελεί έτος παραγωγής τους και μάλιστα με νοτιοκορεατικό κινητήρα.

Κοινώς μιλάμε για κινήσεις εντυπωσιασμού-στήριξης του Προέδρου Ερντογάν από την τουρκική πολεμική βιομηχανία, προκειμένου αυτός να επιδείξει έργο στον τουρκικό λαό ζητώντας την ψήφο του στις εκλογές.

Ωστόσο επειδή το 2025 -2026 δεν είναι μακριά σκόπιμο είναι να εξεταστεί ενδελεχώς η Ελληνική απάντηση.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...