Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αναχαιτίσεις του ΝΑΤΟ κατά Ρωσικών μαχητικών σε Νορβηγία-Εσθονία (Βίντεο)

Μετά την κατάρριψη σύμφωνα με τις ΗΠΑ, του MQ-9 Reaper από Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στην Μαύρη θάλασσα, είναι δεδομένο ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχει χτυπήσει κόκκινο και θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό δοθείσης ευκαιρίας ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόδωση. 

Σήμερα μια μόλις ημέρα μετά το προαναφερθέν συμβάν, οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις απογείωσαν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 σε αποστολή ΝΑΤΟ Γρήγορης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, αφού εντόπισαν δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έξω από τον νορβηγικό εναέριο χώρο βόρεια του Finnmark, όπως αναφέρει έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Αναχαιτίσεις Ρωσικών μαχητικών από Νορβηγικά F-35

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-24 και ένα MiG-31, αναχαιτίστηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο από δύο νορβηγικά F-35 που στάλθηκαν σε αποστολή Quick Reaction Alert (QRA) από την αεροπορική βάση Evenes, σύμφωνα με τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα ρωσικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο Κόλα. Εν τω μεταξύ, οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης δημοσιοποιήσει εικόνες του ρωσικού MiG-31.

Στις 9 Μαρτίου,  δύο νορβηγικά F-35 που αναπτύχθηκαν ως μέρος του βόρειου QRA του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Evenes για να αναχαιτίσουν ρωσικό αεροσκάφος Il-38.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη προέρχονταν από την αεροπορική βάση Severomorsk-1 της χερσονήσου Κόλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη ήταν σε επιφυλακή για υποβρύχια του ΝΑΤΟ όταν πραγματοποιούσαν άσκηση πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς.

Τον Ιανουάριο του 2022, οι EurAsian Times ανέφεραν ότι η Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία (RoNAF) σηματοδότησε την ανάληψη των καθηκόντων Quick Reaction Alert (QRA) του ΝΑΤΟ από τα  F-35, τερματίζοντας την 42ετή συμμετοχή του στόλου των F-16 στη βοήθεια του έθνους τους.

Ο στόχος της Αεροπορίας του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ασφάλειας του εναέριου χώρου της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι είναι μια συλλογική προσπάθεια και απαιτεί τη συνεχή παρουσία μαχητικών αεροσκαφών και πληρωμάτων έτοιμα να ανταποκριθούν γρήγορα σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Ο εναέριος χώρος της Νορβηγίας δεν έχει παραβιαστεί ποτέ από ρωσικά αεροσκάφη στη μετασοβιετική εποχή.

Την παρούσα χρονική περίοδο, η Βόρεια Νορβηγία φιλοξενεί δύο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις: Joint Viking και Joint Warrior.

Η άσκηση Joint Viking της Νορβηγίας εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της με σχεδόν 20.000 στρατιώτες από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και εταίρους να συμμετέχουν στις ασκήσεις εντός του Αρκτικού Κύκλου. Πολεμικά πλοία από διάφορα κράτη του ΝΑΤΟ είναι επίσης παρόντα στη βρετανική ναυτική άσκηση Joint Warrior ανοιχτά της Βόρειας Νορβηγίας.

Η πιο πρόσφατη αναχαίτιση σημειώθηκε ώρες μετά τη σύγκρουση ενός αεροσκάφους Su-27 με ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone, προκαλώντας τη συντριβή του MQ-9 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα .

Βρετανική-Γερμανική αναχαίτιση Ρωσικών μαχητικών με Typhoon

Συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου, η πρώτη συντονισμένη αναχαίτιση ρωσικού αεροσκάφους από τη γερμανική και τη βρετανική αεροπορία έγινε κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία και η Βασιλική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλαν δύο μαχητικά Typhoon που τελούσαν σε επιφυλακή για να αναχαιτίσουν ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού Il-78 κοντά στον εναέριο χώρο της Εσθονίας.

Υποστηρίχθηκε ότι το Il-78 δεν επικοινώνησε με τον Εσθονικό έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Αν και η αναχαίτιση ήταν ρουτίνα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συνεργάστηκαν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Τα πολεμικά αεροσκάφη αποτελούν μέρος της 71 Tactical Air Wing Richthofen της Γερμανίας και της 140 Expeditionary Air Wing της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF).

Ένας πιλότος του Typhoon εξήγησε ότι το ρωσικό αεροσκάφος «πέρασε κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ», το είχαν εντοπίσει και το είχαν παρακολουθήσει.

Τα γερμανικά και τα βρετανικά αεροσκάφη κλήθηκαν στη συνέχεια να αλλάξουν πορεία για να αναχαιτίσουν ένα ρωσικό περιφερειακό αεροσκάφος An-148 που πετούσε κοντά στην εσθονική επικράτεια.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει απαντήσει στις αναχαιτίσεις που αποτελούν συστατικό στοιχείο της εκ περιτροπής τετράμηνης αποστολής αεροπορικής αστυνόμευσης της Βαλτικής από κράτη του ΝΑΤΟ.

Οι κοινές βρετανο-γερμανικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς η πρώτη σχεδιάζει να αναλάβει τον μακροχρόνιο ρόλο αστυνόμευσης της Βαλτικής από τον ομόλογό της στο ΝΑΤΟ.

Η Μ. Βρετανία σε ρόλο εναέριας αστυνόμευσης στα σύνορα με τη Ρωσία

Οι βρετανικές δυνάμεις θα εκτελέσουν τις αποστολές για λογαριασμό του ΝΑΤΟ κατά μήκος των ρωσικών συνόρων για τέσσερις μήνες. Τέσσερα αεροσκάφη της RAF Eurofighter Typhoon βρίσκονται επί του παρόντος στην αεροπορική βάση Mari στην Εσθονία ως μέρος της αποστολής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, James Heappey, το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής ασφάλειας.

Ο Heappey πρόσθεσε ότι αυτή η συντονισμένη ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας στη Βαλτική υποδηλώνει τη συλλογική τους αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο για τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ επιδεικνύουν ενωμένη δύναμη.

Περίπου 300 μέλη του προσωπικού της RAF βρίσκονται στην Εσθονία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τους φόβους στις γειτονικές χώρες, ιδίως στην Εσθονία, για τους στόχους και τα επόμενα μέτρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...