Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τότε η Τουρκία θα δώσει το ''οκ'' για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- Γιατί θα συμβεί αυτό & τι μέλει γενέσθαι με τα F-16

Όλοι μας πριν από λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των ΥΠΕΞ Τουρκίας και ΗΠΑ, της ανυποχώρητης στάσης του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν στο θέμα ευθείας διασύνδεσης της πώλησης  F-16 στη Τουρκία με την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μάταια ο Τσαβούσογλου επιχείρησε νωρίτερα κάνοντας άμεση αναφορά να αποσυνδέσει τα δύο θέματα μεταξύ τους.

Είναι επίσης γνωστό ότι η  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να διοργανώσουν για λογαριασμό των 2 χωρών  που επλήγησαν από τους σεισμούς, Τουρκίας-Συρίας, Διεθνή Διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο,  για συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να σταθούν οι χώρες στα πόδια τους, προβαίνοντας σε επούλωση των πληγών τους και σε ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών .

Που οδεύει η κατάσταση

Εκτίμησή μας είναι ότι η παροχή αυτή βοήθειας θα έχει αντίκτυπο και στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ και γενικότερα της Δύσης με την Τουρκία, η οποία είχε διολισθήσει επικίνδυνα μακριά, στρεφόμενη σε Ρωσία και Ιράν.

Επίσης η ενεργότατη συμμετοχή της Σουηδίας στην επικείμενη Διάσκεψη δωρητών για την Τουρκία και την Συρία, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αφού είναι γνωστές οι τουρκικές ενστάσεις για είσοδό της στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να ρίξει νερό στο κρασί του στη συνέχεια αποδεχόμενος την είσοδό της όπως και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Ο λόγος απλός , αφού δεν μπορεί η Σουηδία να πρωτοστατεί για να σου δωθούν  κ. Ερντογάν  χρήματα για την χώρα σου λόγω των σεισμών και εσύ να την κρατάς έξω από το ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ασυμβίβαστο και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα αυτή την φορά τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις μας φαίνεται ότι επαληθεύονται , αφού από εκεί που μέχρι πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, ο Ερντογάν ήταν ανυποχώρητος στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αφού "η Σουηδία έδωσε κάποια θετικά μηνύματα".

"Οι διαπραγματεύσεις της Σουηδίας με την Tουρκία  σχετικά με την ένταξη της χώρας μας  στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν στα μέσα Μαρτίου", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

"Υπάρχει επίσης μια ημερομηνία, δεν είναι μυστικό, αλλά περιμένουμε επιβεβαίωση", δήλωσε ο Ulf Kristersson στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας SVT.

Πως επηρεάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από την μη ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τυχόν ένταξη της  Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα  έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση  των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Μόσχα, αλλά και αγκίστρωση  ένοπλου στρατιωτικού δυναμικού, το οποίο θα στερηθεί ο Πούτιν από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Κοινώς ακόμη και η επιβράδυνση της ένταξης της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τον Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση, γιαυτό και όλας προέβη σε μερική επιστράτευση, στέλνοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες  για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.Κατά συνέπεια ο Ερντογάν  εμμέσως πλήν σαφώς παίζει το παιγνίδι του Πούτιν, σε βάρος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Επιπλέον ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη  μεγάλη στρατιωτικά ενδυνάμωση της Συμμαχίας και τον αποκλεισμό του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής θάλασσας, αποτελώντας έτσι αυτός το μαλακό θαλάσσιο υπογάστριο της Μόσχας έναντι της Συμμαχίας, διαχωρίζοντας τον από το Καλλίνιγκραντ, το οποίο θα είναι πλέον ένας μεμονωμένος Ρωσικός θύλακας, περικυκλωμένος κυριολεκτικά από στεριά και θάλασσα από Νατοϊκές χώρες και δυνάμεις.

 

 

Αυτά τα ξέρει ο Ερντογάν και γιαυτό προσπαθούσε εργαλειοποιώντας τα να εκβιάσει τις ΗΠΑ προκειμένου να πάρει τα F-16.

Τι μέλλει γενέσθαι

Παράλληλα μια τέτοια στροφή του Ερντογάν θα άνοιγε τον δρόμο για την πώληση από τις ΗΠΑ  των F-16 στην Τουρκία, η οποία ωστόσο  θα πρέπει να περάσει από δεσμεύσεις και κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, αποφυγή πολεμικής ρητορικής παραβιάσεων του ΕΕΧ και υπερπτήσεων , καθώς και παύση αμφισβήτησης της Εθνικής μας κυριαρχίας στα νησιά μας στο Αιγαίο.

Το ερώτημα είναι αν αυτά θα γίνουν , ή αν οι ΗΠΑ αμέσως μετά την  αποδοχή εισόδου στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, της  Σουηδίας και της Φινλανδίας ,  την οποία αναμένουμε τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, "παρακάμψουν" τις Ελληνικές ενστάσεις και  "τρέξουν" το θέμα της πώλησης των F-16 επιβραβεύοντάς την Άγκυρα.

Άλλωστε εάν και εφόσον οι Ελληνικές εκλογές διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, η Βουλή θα έχει διαλυθεί  νωρίτερα και θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση στην χώρα μας, κάτι που δημιουργεί συνειρμούς, αφού η Τουρκική βουλή θα δύναται να επικυρώσει την εν λόγω χρονική περίοδο την είσοδο της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις ίσων αποστάσεων για Ελλάδα-Τουρκία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλινκεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, παρά το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αθήνας, προκάλεσε ερωτηματικά. 

Άποψή  μας είναι ότι ακόμη και αν όλα αυτά γίνουν τους επόμενους μήνες, θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ εφόσον πουλήσουν τελικά F-16 στην Τουρκία, αυτό θα γίνει σαλαμοποιημένα σε μικρότερες επιμέρους παραγγελίες με χρονική επιμήκυνση μεταξύ τους,  συνοδευόμενες με ρήτρες επίδειξης καλής στάσης της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αρμενίας-Κούρδων YPG της Συρίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ