Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πάνω από το δίδυμο σκάφος του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu θα βρεθούν αύριο Έλληνες πιλότοι

Στην περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου θα βρίσκεται αύριο, σύμφωνα με την σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα για άσκηση ανάμεσα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό, το μίνι αεροπλανοφόρο «Χουάν Καρλος». Πρόκειται για το σκάφος πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι Τούρκοι και έφτιαξαν το δικό του «Anadolu».

Η επιβεβαίωση της παρουσίας του σκάφους ήρθε από καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές. Αυτό σημαίνει πως δεν θα βρεθούν στην περιοχή μόνο τα καθέτου αποπροσνηώσεως μαχητικά Χάριερ που μεταφέρει αλλά και το ίδιο, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες χειριστές να εκπαιδευτούν και εξ’ όψεως με ένα σκάφος, ολόιδιο με την τουρκική ναυαρχίδα, η οποία κάποια στιγμή, ίσως πριν τις εκλογές στην Τουρκία σύμφωνα με κάποιες πηγές, βγει στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιοχή στην οποία οι Έλληνες πιλότοι θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν πάνω από το δίδυμο πλοίο του Anadolu έχει δεσμευτεί με την ΝΟΤΑΜ A0312/23 για αύριο.

A0312/23 - JOINT MILITARY TRAINING ACTIVITIES WITHOUT FIRING AMONG HELLENIC
AIR FORCE AND SPANISH NAVY WILL TAKE PLACE WITHIN ATHINAI FIR AS
DESCRIBED BELOW:
1.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING) : 353400N 0230800E -
350600N 0231400E - 344700N 0225200E - 352200N 0214500E -
355800N 0221500E - 353400N 0230800E.
AWYS M729 (BADOG-PLH), L81 (METRU-TETUZ), M728 (RERSA-SALUN), M978
(DEMAG-PLH), P32 (NEVIK-EBOKA), L144, M872 (ETILI-PLH) AFFECTED.
VERTICAL LIMITS: SFC-FL190.
2.- PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT:
2.1.- EXERCISE AIRCRAFT WILL FLY VFR/VMC IN ACCORDANCE WITH ICAO
RULES AND PROCEDURES AS AMPLIFIED IN AIP-GREECE.
2.2.- EXERCISE AIRCRAFT WILL SUBMIT FLIGHT PLANS AND WILL NOT ENTER
CONTROLLED AIRSPACE, UNLESS PRIOR PERMISSION HAS BEEN OBTAINED BY
APPROPRIATE ATC UNITS.
3.- PROCEDURES FOR NON EXERCISE AIRCRAFT:
3.1.- IN THE INTEREST OF SAFETY DURING THE EXERCISE, NON EXERCISE
AIRCRAFT ARE STRONGLY ADVISED NOT TO FLY WITHIN THE AREA DESIGNATED
IN PARA (1) ABOVE.
3.2.- ACFT UNABLE TO AVOID THE EXERCISE AREA WILL BE AUTHORIZED TO
ENTER THIS AREA AFTER SPECIAL PERMISSION BY APPROPRIATE ATC UNIT. SFC - FL190,
03 FEB 10:00 2023 UNTIL 03 FEB 14:00 2023. CREATED: 31 JAN 09:51 2023

Εν τω μεταξύ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» έχει κατέβει ακόμα νοτιότερα ευρισκόμενο σήμερα νοτίως της Πελοποννήσου, στην ίδια περιοχή που λίγο πολύ θα βρεθεί αύριο το ισπανικό.

Κάποια στιγμή αύριο αναμένεται να δέσει στον Πειραιά ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν στην συνέχεια θα πλεύσει και προς το βόρειο Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως έχει προβληματίσει και τις ΗΠΑ και για αυτό στέλνουν το αεροπλανοφόρο τους «Τζορτζ Μπους» σε ελληνικά νερά και ειδικότερα στον Πειραιά και όχι στη Σούδα, προκειμένου να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν θα δεχτούν καμιά «θερμή» κατάσταση στο Αιγαίο για τους επόμενους μήνες.

Δεν είναι άσχετο το νέο ράπισμα κατά της Τουρκίας που ετοιμάζεται στην Ουάσιγκτον με γερουσιαστές να ετοιμάζονται να ζητήσουν με επιστολή τους στον αμερικανό Πρόεδρο, να συνδέσει την άρνηση της Τουρκίας να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ με τα F-16 που θέλει η Άγκυρα. Ειδικότερα, οι νομοθέτες ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδεθεί το θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης με το αίτημα που έχει υποβάλει η Άγκυρα για την αναβάθμιση και την αγορά νέων μαχητικών F-16. Τη διακομματική επιστολή συνέταξαν η Δημοκρατική γερουσιαστής, Τζιν Σαχίν, από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Ρεπουμπλικάνος, Τομ Τίλις, από την Βόρεια Καρολίνα, ενώ αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην Γερουσία για τη συλλογή περισσότερων υπογραφών.

Η Τουρκία παρά ταύτα αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε σχέση με την αεροναυτική άσκηση με πυρά για την οποία η Ελλάδα δέσμευσε περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου για σήμερα. Η Άγκυρα έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Λήμνου, του Άη Στράτη και της Λέσβου.

Σήμερα σημειώθηκαν δύο αερομαχίες με τα 4 τουρκικά μαχητικά από τα 10 να είναι οπλισμένα.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των εμπλοκών και των οπλισμένων τουρκικών μαχητικών που μπαίνουν στο Αιγαίο όχι για να σημειώσουν παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου αλλά για να εμπλακούν με τα ελληνικά μαχητικά, έχει αναβαθμίσει την επικινδυνότητα των καταστάσεων που καλούνται να χειριστούν οι Έλληνες επιτελείς.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ