Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πως οι Γερμανοί βοηθούν εν αγνοία τους έμμεσα τον Ερντογάν να παράγει βαλλιστικούς πυράυλους που απειλούν την Ελλάδα -Η Τουρκική απάτη

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι έχει κάνει άλματα στον τομέα των Drones τα τελευταία χρόνια, αν και η εντυπωσιακή πορεία της στηρίχθηκε εν πολλοίς σε δυτικής προέλευσης υλικά, όπως οι κάμερες υψηλής  ευκρίνειας προερχόμενες από Καναδική εταιρεία, με αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο από την κυβέρνηση του Καναδά, λόγω  μη εξουσιοδοτημένης χρήσης τους στη Συρία, κατά των Κούρδων του YPG .

Ωστόσο μεταγενέστερα οι Τούρκοι εφοδίασαν τα Drone τους με δικής τους κατασκευής κάμερες υψηλής ευκρίνειας.

Τώρα έρχεται ανάλογο άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, να ταράξει τα νερά , με τίτλο, "Η Τουρκία χρησιμοποιεί πυραύλους με γερμανικά μέρη κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τη συμφωνία εξαγωγών", κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Μια νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση πυραύλων από την Τουρκία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της στη Συρία.

Αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται από τουρκικά drones.

Η Conflict Armament Research, ένας οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βοηθά στον εντοπισμό πυρομαχικών και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε  εμπόλεμη σύγκρουση, έχει κάνει σημαντική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια στην τεκμηρίωση των όπλων σε άλλες χώρες της περιοχής.

Η νέα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα στοιχεία πυραύλων που τεκμηριώθηκαν από τους ερευνητές της CAR στη βορειοανατολική Συρία δείχνουν πώς τα εμπορικά προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ έχουν εκτραπεί για χρήση στην παραγωγή πυραύλων».

Αυτό σημαίνει ότι αντικείμενα όπως ηλεκτρομαγνητικά φρένα έχουν σταλεί στην Τουρκία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους, ενώ  προορίζονταν για πολιτική χρήση.

"Σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην CAR από τον εμπορικό εξαγωγέα, ηλεκτρομαγνητικά φρένα που τεκμηριώθηκαν σε 10 από τα 17 σημεία επίθεσης πυραύλων στη βορειοανατολική Συρία είχαν φαινομενικά πουληθεί για χρήση σε ασθενοφόρα στην Τουρκία.

Ο τελικός χρήστης δήλωσε επανειλημμένα, προφορικά και  με γραπτή μορφή μεταξύ 2018 και 2020, ότι τα φρένα προορίζονταν για ιατρική χρήση.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα ευρήματα της CAR, τα φρένα στη συνέχεια ενσωματώθηκαν σε πυραύλους και χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς στη βορειοανατολική Συρία».

Αυτή η έκθεση είναι σημαντική γιατί είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου έχει διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τη χρήση από την Τουρκία επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία.

Η Άγκυρα πραγματοποίησε αρκετές εισβολές στη Συρία ξεκινώντας το 2016. Αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2018 όταν η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν και ξανά το φθινόπωρο του 2019 όταν εισέβαλε επίσης σε μια περιοχή που ονομάζεται Σερεκανίγια.

Η Άγκυρα στόχευσε τις κουρδικές δυνάμεις και οι εισβολές της ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους και άλλες μειονότητες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μετά την εισβολή του Οκτωβρίου 2019, η Τουρκία χρησιμοποίησε drones για να χτυπήσει ανθρώπους στην ανατολική Συρία.

Τα περισσότερα από αυτά τα χτυπήματα πραγματοποιούνται εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, της κύριας ομάδας που πολεμά το ISIS. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πολεμά τους «τρομοκράτες».

Σε τι επικεντρώθηκε η έκθεση;

Η έκθεση CAR επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των πυρομαχικών και των στοιχείων των πυρομαχικών. Η έκθεση βασίζεται σε κομμάτια που ανακτήθηκαν από πυραύλους που προφανώς εκτοξεύτηκαν από drones.

Η έκθεση σημειώνει ότι, "σε ορισμένες περιπτώσεις, πύραυλοι έπληξαν έως και  σε βάθος 50 χλμ. στη βορειοανατολική Συρία. Εκτός από την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ, άλλες μη κυβερνητικές πηγές εντόπισαν πολλά πλήγματα εναντίον οχημάτων πολιτών και κατοικημένων περιοχών που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων».

Η Τουρκία εξοπλίζει τα drones της, κυρίως της σειράς Bayraktar, με το πυραυλικό σύστημα έξυπνων μικροπυρομαχικών (MAM στα τουρκικά).

Αυτός ο πύραυλος φέρεται να έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, το Πακιστάν, το Κατάρ και άλλες.

Η έρευνα του CAR εξέτασε κομμάτια πυραύλων που βρέθηκαν στην ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στο Κομπάνι, καθώς και δώδεκα χτυπήματα γύρω από το Καμισλί.

Η έκθεση περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τους διάφορους τύπους πυραύλων MAM. Αυτά έχουν εμβέλεια μεταξύ 8 και 30 km. και έχουν διαφορετικά μεγέθη.

Ο πύραυλος έχει  πτερύγια και σταθερά φτερά.

Σε μερικά από τα συντρίμμια, βρέθηκε μια πινακίδα που δείχνει τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία παραγωγής των πυρομαχικών. Η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται σε εξαγωγές προϊόντων που μπορεί να κατέληξαν στους πυραύλους εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες.

Το θέμα των εξαγωγών δυτικών ειδών που έχουν καταλήξει σε πολεμικά προϊόντα όπως τουρκικούς πυραύλους ή ιρανικά drones είναι ευαίσθητο. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Ιράν χρησιμοποίησε δεκάδες προϊόντα που κατασκευάζονταν στη Δύση στα drones του, τα οποία τώρα εξάγονται στη Ρωσία. Πολλές δυτικές χώρες έχουν πλέον επικεντρωθεί στο πώς τα πολιτικά αντικείμενα καταλήγουν στα όπλα.

Η έκθεση CAR βρήκε γυροσκόπια στα υπολείμματα του πυραύλου που χρησιμοποιούνται ως μέρος αδρανειακών αισθητήρων τους, αναφέρει η έκθεση. Αυτά κατασκευάστηκαν από εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Βρέθηκαν επίσης πλακέτες κυκλωμάτων κινεζικής εταιρείας.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι μια  Γερμανική εταιρεία κατασκευαστής φρένων τα είχε εξάγει με εγγυήσεις από την Τουρκία ότι θα «χρησιμοποιούνταν σε ασθενοφόρα».

Η CAR ενημέρωσε την εταιρεία για την παρουσία των προϊόντων της σε πυραύλους. Η εταιρεία έκανε ότι μπορούσε για να βεβαιωθεί ότι τα φρένα θα χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς. Η τουρκική εταιρεία που εισάγει τα φρένα υπέγραψε ακόμη και συμφωνία τελικού χρήστη λέγοντας ότι αυτά τα είδη δεν θα χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές δραστηριότητες ή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία για μια ακόμη φορά αντιβαίνει συμφωνίες με εταιρείες από χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά  εμπορικά  προϊόντα τα οποία εισήγαγε υποτίθεται  για ιατρική χρήση,  και τα οποία χρησιμοποίησε για την κατασκευή πυραύλων που εκτόξευαν drone της κατά των Κούρδων της Συρίας του YPG, οι οποίοι υπόψιν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών του ISIS.

Η αποκάλυψη της CAR (Conflict Armament Research), που είναι οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βοηθά στον εντοπισμό πυρομαχικών και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε  εμπόλεμες συγκρούσεις, δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση και κατά την εκτίμησή μας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από ΕΕ προς την Τουρκία.  

Τέλος κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι Τούρκοι εξαπατώντας Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον,  κατασκευάζουν πυραύλους για τα drone τους που απειλούν την Ελλάδα και γιαυτό θα πρέπει η χώρα μας να ζητήσει επιτακτικά την επιβολή πλήρους εμπάργκο πωλήσεως όπλων και συστημάτων από τους θεσμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ