Ελληνοτουρκικά

Λιβυκός “πύραυλος” κατά Άγκυρας-Ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης έκανε πρόσκληση για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα-Αίγυπτο

Αφού ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι ανακοίνωσε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του με τη Λιβύη, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που ορίστηκε από το Κοινοβούλιο, Fathi Bashagha, καλεί τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, να μην κάνουν μονομερή βήματα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων λόγω του φόβου αύξησης της έντασης και επιδείνωσης της κατάστασης στην Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπασάγκα επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να διαπραγματευτεί μαζί με τις χώρες αυτές την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους με τρόπο που να διαφυλάσσει τα δικαιώματα όλων.

Από ξεκίνησαν όλα και που οδεύουμε στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Μπασάγκα υπενθυμίζουμε ότι, έχει επιχειρήσει δύο φορές με την βοήθεια των δυνάμεων του Χαφτάρ να πάρει την εξουσία από τον νυν πρωθυπoυργό Ντειμπά, η θητεία του οποίου έχει λήξει, και δεν έχει καμία νομιμότητα πλέον.

Η ουσία της κατάστασης σε μια κατεστραμμένη χώρα όπως η Λιβύη, ευρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο, και αφορά την εκδίωξη της κυβέρνησης του απόλυτα ελεγχομένου από την Άγκυρα Ντειμπά, την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς και την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών αλλά και των πάσης φύσεως μισθοφόρων από την χώρα.

Παρασκηνιακά, οι ΗΠΑ κινούνται εδώ και μεγάλο διάστημα να πετύχουν όλα αυτά “αναίμακτα”, για να μην δώσουν καμία αφορμή στρατιωτικής επέμβασης των Τούρκων, ενώ ετοιμάζουν και την ενοποίηση του λιβυκού στρατού, δηλαδή των δυνάμεων της Τρίπολης και της Βεγγάζης (Χαφτάρ), υπό τις άνωθεν προϋποθέσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα και τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο      

Προχθές, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα οριοθετώντας τα θαλάσσια σύνορα της χώρας προς την Δύση, δηλαδή με τη Λιβύη.

Με τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, ο αλ Σίσι καθορίζει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, κόβοντας ουσιαστικά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το διάταγμα της Αιγύπτου ακολουθεί την πρόσφατη υπογραφή της νέας διακυβερνητικής συμφωνίας στον τομέα έρευνας και διάσωσης με την Ελλάδα, και όλα αυτά μαζί ακυρώνουν το  παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ανοίγουν τον δρόμο για οριοθέτηση με την Λιβύη και από τις δύο χώρες.

Η αναφορά του Μπασάγκα στο διεθνές δίκαιο είναι τρομερά σημαντική διότι αποκλείει, κάθε πραξικοπηματική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία εδώ και μεγάλο διάστημα, επιδιώκει να “νομιμοποιήσει” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού το έχουν καταδικάσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

Η Αίγυπτος, κινούμενη στο πλαίσιο των δικών της συμφερόντων συμπλέει με την χώρα μας, αφού ήδη υλοποιούνται δύο τεράστιες συμφωνίες για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνιών με καλώδια από το αιγυπτιακό έδαφος προς την χώρα μας και την ΕΕ.  

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουμε πιθανότατη αλλαγή κυβέρνησης στην Τρίπολη της Λιβύης, αλλάζοντας έτσι τις ισορροπίες και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η παρουσία  αμερικανικών αεροπλανοφόρου και πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, απαγορεύει πιθανές μονομερείς ενέργειες από πλευράς των Τούρκων στην λιβυκή ΑΟΖ, που έχει τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα στην Μεσόγειο.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν συνεχώς ότι τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν έντονα την συμφωνία υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και εδώ ακριβώς είναι η ουσία του έργου που θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ