Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζουν όλα-Η Ελλάδα θα ελέγχει την ροή του φυσικού αερίου- ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο έως την Βόρεια Ευρώπη

Ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας ξεκίνησε την μεταφορά φυσικού αερίου στην Μολδαβία, ενώ σε μελλοντικό διάστημα θα μεταφέρεται και η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.

Η όλη διαδικασία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, ξεκίνησε, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ανεξάρτητη εταιρεία μεταφοράς ICGB.

Ως αποτέλεσμα, πάνω από το 80% της συνολικής χωρητικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως του αγωγού IGB έχει πλέον δεσμευτεί, ανακοίνωσε η ICGB χωρίς να αναφέρει τον όγκο των παραδόσεων αερίου στην Μολδαβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διασύνδεση, η οποία επιτρέπει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας, λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο των καταναλωτικών αναγκών της Βουλγαρίας την τρέχουσα περίοδο.

Διευκολύνει επίσης τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

«Προς το παρόν, η χωρητικότητα που προορίζεται για τη Μολδαβία θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων για την εγχώρια κατανάλωση της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο, διασφαλίζοντας μια αξιόπιστη και προβλέψιμη πηγή προμήθειας», πρόσθεσε η ICGB.

Τον περασμένο μήνα, η Βουλγαρία και η Μολδαβία, οι οποίες μέχρι τώρα εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom μέσω Ουκρανίας, υπέγραψαν συμφωνία που παραχωρεί στη Μολδαβία πρόσβαση στο φυσικό αέριο μέσω του δικτύου του κρατικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgatransgaz σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ενέργεια ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου διανομέα φυσικού αερίου της Μολδαβίας, Βαντίμ Τσεμπάν, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία πλήρωσε στη ρωσική Gazprom 21,4 εκατομμύρια δολάρια (20,4 εκατομμύρια ευρώ) για παραδόσεις φυσικού αερίου τον Νοέμβριο.

Η Αίγυπτος προετοιμάζεται πυρετωδώς μαζί με την Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ

Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν ασυνήθιστο χειμώνα λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα ξεκινά ένα από τα πιο φιλόδοξα ενεργειακά έργα της Ευρώπης συνδέοντας το ηλεκτρικό της δίκτυο με το δίκτυο της Αιγύπτου.

Ένα υποβρύχιο καλώδιο θα μεταφέρει 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσει έως και 450.000 νοικοκυριά από τη βόρεια Αίγυπτο στην Αττική.

Τον Οκτώβριο, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο της Μεσογείου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια στη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Το συνολικό μήκος του έργου είναι 1373 χιλιόμετρα.

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι υπεύθυνος για το έργο και τα στελέχη του συναντήθηκαν με Αιγύπτιους ηγέτες τον Οκτώβριο για να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θέλουν να επενδύσουν 900 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας γραμμής που θα συνδέει την Ευρώπη και την Ασία που θα είναι το μακρύτερο και βαθύτερο ενεργειακό καλώδιο στη Μεσόγειο.

Σε τελετή στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μοχάμεντ Σάκερ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για το έργο.

«Αυτή η σύνδεση ωφελεί την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Σκρέκας.

Εξήγησε ότι το έργο θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο και στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Εκτός από την ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον ενεργειακό τομέα, το έργο αναμένεται να επιτρέψει την εξαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αντίστροφα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ayman Hamza, εκπρόσωπο του Υπουργείου Ηλεκτρισμού, το έργο ηλεκτρικής συνδεσιμότητας Αιγύπτου-Ελλάδας έχει σημαντικά τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο για να αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και να βοηθήσει σε περίπτωση βλαβών, διακοπών και έκτακτης ανάγκης του δικτύου μεταφοράς και να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας των ηλεκτρικών προμήθειες.

Επίσης το έργο, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028, αποτελεί σημαντικό στοιχείο των συνεχιζόμενων στρατηγικών σχέσεων και συνεργασίας των δύο εθνών.

Θα επιταχύνει την ανάπτυξη του ενεργειακού διαδρόμου αυξάνοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, εξισορροπώντας παράλληλα τη ζήτηση ενέργειας, ενθαρρύνοντας τις απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και μειώνοντας τις εκπομπές, τα οποία θα συμβάλουν στη συνεχή ανάπτυξη του διαδρόμου, είπε ο Hamza.

Περιττό να τονίσουμε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπου-Κύπρου-Ελλάδος τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν.  

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

https://youtu.be/rjjsPn369ek

Αυτό αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση των δύο χωρών με την ονομασία «Μέδουσα», η οποία πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (μία στην Ελλάδα και μία στην Αίγυπτο), με την επόμενη να προγραμματίζεται το φθινόπωρο στα νότια της Κρήτης, αλλά και στις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις (όπως η πρόσφατη με μαχητικά στην Αίγυπτο ) και συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...