Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Arab News: Τι εξωφρενικό κατά της Ελλάδος ζήτησε ο Ερντογάν από τον Αλ Σίσι και έφαγε stop-Μοχθηρό σχέδιο με Ισραήλ-Αίγυπτο

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Αλ Σίσι να μεσολαβήσει υπέρ της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να δεχθούν την τουρκική ΑΟΖ, ή καλύτερα “ Γαλάζια Πατρίδα”, μοιράζοντας μετά οι δύο χώρες τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους.  
 
Αυτό ουσιαστικά αναφέρει το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Arab News, με αφορμή την χειραψία Ερντογάν και Σίσι, η οποία κατά το ίδιο, σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης, αλλά δεν οδηγεί στην συμφιλίωση σε καμία περίπτωση.

Άραβες αναλυτές περιέγραψαν τη συνάντηση, η οποία δεν φαινόταν να έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων, ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων αλλά όχι την καθιέρωση μιας πλήρους πολιτικής συμφιλίωσης καθώς πολλά επίδικα ζητήματα εκκρεμούν.

Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν τα χέρια και στην συνέχεια πραγματοποίησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Κυριακή, καθώς παρευρέθηκαν στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές απέρριψαν κάθε εικασία για μια σημαντική καλυτέρευση στις διμερείς σχέσεις.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Cairo News» ανέφερε ότι το γεγονός ότι η συνάντηση δεν περιορίστηκε στην χειραψία του Αιγύπτιου και Τούρκου ηγέτη σήμαινε, σύμφωνα με διπλωματικούς εμπειρογνώμονες, ότι η Άγκυρα και το Κάιρο δεν πέτυχαν μια σημαντική ανακάλυψη που θα οδηγήσει σε ταχεία εξομάλυνση των σχέσεων.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν τη συνάντηση, "η οποία δεν φαίνεται να είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων, ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων αλλά όχι την καθιέρωση μιας πλήρους πολιτικής συμφιλίωσης, καθώς πολλά επίδικα ζητήματα φαίνεται να εκκρεμούν.

Οι τουρκικές και αιγυπτιακές διατυπώσεις στις δημόσιες δηλώσεις ήταν ασαφείς και περιορίστηκαν σε γενικότητες. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από καμία πλευρά για πρόθεση έναρξης ουσιαστικής διπλωματικής ή ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς τόσο το Κάιρο όσο και η Άγκυρα απασχολούνται περισσότερο σε αυτό το στάδιο με εσωτερικές ανησυχίες που είναι ουσιαστικά οικονομικής φύσης".

Το μοχθηρό σχέδιο Ερντογάν με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ο Ερντογάν έχει ως σχέδιο να βάλει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι να μεσολαβήσει έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, για να αποδεχθούμε ως Έλληνες “την επέκταση της Τουρκίας στη Μεσόγειο”, αγνοώντας το γεγονός ότι η ίδια η Αίγυπτος είναι αντίθετη στις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με την κυβέρνηση Abdulhamid Dbeibah στη Λιβύη.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν σηματοδότησε την επιθυμία να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα από τα έντονα ζητήματα που έχουν αμαυρώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ειδικά την υποστήριξη της Άγκυρας προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την στρατιωτική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Λιβύη.

Η Τουρκία θεωρεί δεδομένη την συνέχιση της παρουσίας της στην Λιβύη 

Οι Άραβες αναλυτές λένε ότι η Τουρκία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στον πειρασμό να θεωρήσει το τρέχον status quo της Λιβύης, ως τετελεσμένο γεγονός, κάτι που δεν αποδέχονται οι Αιγύπτιοι.

Σύμφωνα με περιφερειακούς εμπειρογνώμονες,η οικονομικά εξουθενωμένη Αίγυπτος, έχει χάσει την επιθυμία να συνεχίσει την κόντρα με την Τουρκία, η οποία είχε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή και ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες εκλογές το επόμενο έτος, είναι πρόθυμος, να περιορίσει τις επιπτώσεις των ασύνετων οικονομικών πολιτικών του στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Η προσοχή του Τούρκου προέδρου εστιάζεται επίσης στη διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών επεμβάσεων σε άλλες χώρες, καταλήγει το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τι προσπάθησε να κάνει με το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Ερντογάν, πριν μερικές ημέρες προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου ( για να τον συγχαρεί για την εκλογή του 5 ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) , με τον οποίο μίλησε για 15 λεπτά, αλλά και εκεί βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες κλειστές πόρτες.

Πληροφορίες τονίζουν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο θέλουν να συνεχίσουν να έχουν οικονομικές σχέσεις με τον Ερντογάν, αλλά στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, απλά δεν του έχουν καμία εμπιστοσύνη.

Όποιος ηγέτης ή αξιωματούχος από τις δύο χώρες “ πλανευτεί” από τις τουρκικές “ σειρήνες” και τις οθωμανικές υποσχέσεις, πρωτίστως θα κάνει κακό στην ίδια του την χώρα, αφού ο ελληνισμός γνωρίζει ακριβώς τι επιδιώκει η σημερινή Τουρκία στο σύνολο της, είτε είναι ο Ερντογάν στην εξουσία είτε όχι.       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές