Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η ελληνο-ισραηλινή άσκηση Νηρηίς-2022 και οι ενεργειακές εξελίξεις δημιουργούν έναν πανίσχυρο άξονα στην Αν. Μεσόγειο

Ο Ισραηλινός αμυντικός αναλυτής Seth Frantzman, ανέφερε στην σελίδα του σε κοινωνικό δίκτυο ότι “η άσκηση Νηρηίς-2022 του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, υπό την ηγεσία του Ελληνικού Ναυτικού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οι ΤΠΚ του Ισραηλινού Ναυτικού είχαν την ευκαιρία να επιχειρήσουν παράλληλα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτή η ετήσια ναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της άσκησης, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης του πολέμου επιφανείας και του ανθυποβρυχιακού πολέμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτή η άσκηση είναι άλλη μια ευκαιρία για αμοιβαία εκπαίδευση και βελτίωση των μεταξύ των δυνάμεων. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πολεμικών ναυτικών», καταλήγει η ίδια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με το Ισραηλινό, αλλά η συγκεκριμένη περίοδο έχει την δική της σημασία, λόγω δύο παραγόντων:

  • Πρώτον, των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδος και πιθανότατα του East Med.
  • Δεύτερον, λόγω των ερευνών του νορβηγικού σκάφους νότια της Κρήτης, κοντά σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν οι Τούρκοι κινούμενοι για λογαριασμό της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και οδηγήσει το πλοίο σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων ένα από τα σχέδια αντίδρασης που έχει η Αθήνα είναι να διοργανώσει ασκήσεις, όπως συνέβη και το 2020, με συμμαχικές δυνάμεις.

Η εξάπλωση του τουρκικού ναυτικού που μετατρέπεται μέσω του εξοπλιστικού του προγράμματος σε πολεμική δύναμη "βαθέων υδάτων", επηρεάζει σοβαρά την κατάσταση ασφαλείας όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Το πιο επικίνδυνο όμως για όλες τις χώρες της Μεσογείου και φυσικά για το Ισραήλ, είναι η ύπουλη προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να “κλειδώσει” και να ελέγξει στρατιωτικά μεγάλο μέρος της Α.Μεσογείου παρεμποδίζοντας έργα σαν τον αγωγό East Med, αλλά και την μετακίνηση όλων των τύπων των πλοίων στο πιο σημαντικό θαλάσσιο κομμάτι του κόσμου που ενώνει τρεις ηπείρους.     

Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές της συμμαχίες στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες μετά από άδεια της Ελλάδας, το Ισραήλ είχε δεσμεύσει δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. 

Πρόκειται για μία κίνηση με μηνύματα υπέρ της Ελλάδας και με πολλαπλούς αποδέκτες, αφού οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ