Ελληνοτουρκικά

Θ. Τζήμας: Δεν είναι λίγα όσα πετυχαίνει με πίεση 2,5 χρόνια η Τουρκία

Ο νομικός και διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης στο Α.Π.Θ. Θέμης Τζήμας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 εξήγησε γιατί  κατά την γνώμη του, η επικράτηση κατά τις ενδείξεις, του Νετανιάχου στο Ισράηλ δεν μεταβάλλει στην ουσία τις σχέσεις για την στρατηγική του ασφάλεια, που θέλει το Ισραήλ με την Τουρκία, που ήδη στο πεδίο έχουν απόλυτη ταύτιση στο Αζερμπαιτζάν με φόντο την Αρμενία και  το Ιράν.

Υποστήριξε  ότι ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών, είναι λάθος ο Πρωθυπουργός να ανακοινώνει δημόσια, παρουσία του Γερμανού Σόλτς, που θα πάνε για την άμυνα της χώρας στρατιωτικά στοιχεία.

Εκτός αν έτσι, όπως είπε, στέλνεις έμμεσο μήνυμα στην άλλη πλευρά, ότι έχεις επιλέξει την σταδιακή μείωση του στρατιωτικού σου αποτυπώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτιμά ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει το δυτικό στρατόπεδο, αλλά παίζει με ισορροπίες που της βγαίνουν για την ώρα και με τις δύο πλευρές, ως μη δεδομένη.

Αντίθετα η Ελλάδα ως δεδομένη υφίσταται και την μεγαλύτερη πίεση από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ για την διασφάλιση της ηρεμίας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τζήμας, επισημαίνει ότι 2,5 χρόνια πίεσης της Τουρκίας χωρίς καν στρατιωτικό συμβάν, δεν της έχουν  αποδώσει και λίγα.

Από τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ , είμαστε στη κόκκινη γραμμή των 6ν.μ. στα χωρικά μας ύδατα, καμία κουβέντα από πλευράς μας για την Κύπρο, μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο,  που αφήνει μετά τον 28ο μεσημβρινό ανοιχτό πεδίο στη Τουρκία και λανθασμένα μηνύματα για την άμυνα των νησιών μας.

Ο ίδιος εκτιμά, ότι η πίεση των ΗΠΑ αλά συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου , θα μπορούσε να ξεκινήσει ανάλογα και μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας από την ΑοΖ και να φτάσει ως τον εξοπλισμό των νησιών, αφού η πίεση θεωρεί ως δεδομένο πως απευθυνθεί κατά κύριο λόγο προς την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, όταν η Τουρκία θέτει διαρκώς διάφορα θέματα κι εσύ κανένα, μία διαπραγμάτευση υπό μεσολάβηση των ΗΠΑ , θα οδηγούσε τελικά σε υποχωρήσεις επί θεμάτων που θέτει μόνο η Τουρκία.

Μιλάει ακόμη για τις εξελίξεις στον Καύκασο, αλλά και την δεινή θέση της Σερβίας από την πίεση της Ε.Ε. με μοχλό το Κοσσυφοπέδιο, που όπως λέει έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ , αλλά και την ανάμιξη της Τουρκίας μέσω της Αλβανίας, που θα επιχειρήσει να την αξιοποιήσει ως θέση και έναντι της Ελλάδας, σε ενδεδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ