Ελληνοτουρκικά

Στρατιωτικός δορυφόρος! Τι κερδίζει η Τουρκία εκπαιδεύοντας Λίβυους πιλότους και στέλνοντας drones στη Λιβύη

"Ο Πρωθυπουργός της Τρίπολης της Λιβύης Abdulhamid Dbeibah υπέγραψε δύο συμφωνίες με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας την Τρίτη, βασιζόμενος σε μια συμφωνία του 2019 που εξόργισε τα ευρωπαϊκά έθνη", αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές έγκριτο σε αμυντικά θέματα ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η διοίκηση του Ντμπέιμπα προέβη σε δήλωση λέγοντας ότι οι συμφωνίες περιελάμβαναν «πρωτόκολλα εφαρμογής για τη συμφωνία ασφαλείας» που υπεγράφη εκείνο το έτος από τις αρχές της Τρίπολης, οι οποίες τότε απέτρεψαν μια τρομακτική επίθεση από τον αρχηγό των ανατολικών δυνάμεων Χαλίφα Χάφταρ.

Η δήλωση της Τρίτης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συμφωνία του 2019 είχε δει την Τουρκία να διεκδικεί μεγάλες και δυνητικά πλούσιες σε φυσικό αέριο περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, εξοργίζοντας την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο αργότερα, η παράδοση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις δυνάμεις που εδρεύουν στην Τρίπολη άλλαξε την πορεία της μάχης, κερδίζοντας τους μια νίκη επί των δυνάμεων του Χάφταρ που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μια νέα συμφωνία που υπέγραψε ο Dbeibah την Τρίτη έχει στόχο να «ενισχύσει την ικανότητα της αεροπορίας της Λιβύης χρησιμοποιώντας τουρκική τεχνογνωσία», αναφέρεται στη δήλωση, συνοδευόμενη από φωτογραφίες του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Dbeibah  επίσης βρέθηκε στην Τουρκία για να επισκεφθεί μια αμυντική έκθεση. 

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ντμπέιμπα συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης Άμυνας και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (SAHA EXPO), η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τελευταίες συμφωνίες έρχονται  στο φώς τρεις εβδομάδες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία στην Τρίπολη, που επιτρέπει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της Μεσογείου της Λιβύης.

Αυτή ήρθε σε συνέχεια της  συμφωνίας του 2019, η οποία οριοθέτησε τα "κοινά θαλάσσια σύνορα" των δύο χωρών,  πυροδοτώντας την οργή Ελλάδας και Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία απορρίφθηκε από την αντίπαλη διοίκηση στα ανατολικά της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, καθώς και την γειτονική Αίγυπτο, που και οι δύο υποστηρίζουν ότι η θητεία του Ντμπέιμπα ως πρωθυπουργού της Λιβύης έχει λήξει.

Ο Ντμπέιμπα ανήλθε στην εξουσία ως  μεταβατικός Πρωθυπουργός,μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών 

Η επίθεση Χαφτάρ κατά της Τρίπολης το 2019,  ήταν ο τελευταίος μεγάλος γύρος βίας στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης που ξεκίνησε με την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μοαμέρ Καντάφι.

Η χώρα από τότε μαστίζεται από διαιρέσεις και σήμερα δύο αντίπαλες διοικήσεις διεκδικούν την εξουσία.

 Η κυβέρνηση  Dbeibah στα δυτικά και η κυβέρνηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Fathi Bashagha, που  υποστηρίζεται από τον Haftar, στα ανατολικά."

Για τα παραπάνω αναφερθήκαμε εκτενώς σε προγενέστερο άρθρο μας επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ντμπέιμπα συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης Άμυνας και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (SAHA EXPO), η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει τη Λιβύη στρατιωτικό της δορυφόρο, αφού εκτιμούμε ότι  θα προβεί στην εκπαίδευση Λίβυων πιλότων στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και της αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης.

Με δεδομένη την ύπαρξη στρατιωτικής τουρκικής βάσης στη Μισράτα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αποστολή τουρκικών drone ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών  σε αυτήν, τα οποία η Τουρκία μπορεί να επικαλεστεί  ότι αποτελούν κινήσεις στα πλαίσια εκπαίδευσης-αναβάθμιση των δυνατοτήτων της αεροπορίας της Λιβύης, όπως προβλέπει η νέα συμφωνία.

Κοινώς η Τουρκία επιχειρεί αυτό που αναφέραμε προφητικά θα λέγαμε σε άρθρο μας ένα χρόνο ακριβώς νωρίτερα:

"Ο δρόμος πάντως για την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από πλευράς Ελλάδας  αναμένεται μακρύς και δύσκολος, αφού η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν "γαντζωθεί" κάπου ο Τούρκος, δεν φεύγει με την πένα (διπλωματία) , αλλά με την λόγχη "

Η Τουρκία  επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω Λιβύης καθιστώντας  την  πρώτα στρατιωτικό δορυφόρο της, έναν νέο  ΜΟΝΙΜΟ άξονα επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας, αυτή του Νότου-Βορράς,

Σκοπός των Τούρκων είναι να  επιμηκυνθούν σημαντικά  αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.

Η  στρατηγική σημασία της Κρήτης για Δωδεκάνησα, ΝΑ Μεσόγειο και Λιβυκό πέλαγος, αναδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμη φορά.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να προκαλέσουν την κατακόρυφη επαύξηση των αεροναυτικών και χερσαίων δυνάμεών μας στην Μεγαλόνησο κατά την γνώμη μας, αλλά και την δημιουργία κοινής συμμαχικής αεροναυτικής δύναμης  με δομή διοίκησης-επιτελείου και έδρα την Κρήτη.

Σε αυτήν θα πρέπει να υπάγονται μαχητικά αεροσκάφη και ναυτικά μέσα από φίλες και σύμμαχες χώρες Γαλλίας-ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και του κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας.

Που το πάει η Τουρκία με τους Λίβυους πολιτικούς

Από την άλλη  η Τουρκία επιχειρεί να εξασφαλίσει την αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης, του παράνομου νέου μνημονίου Ντμπέϊμπα-Τουρκίας για την κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Για τον λόγο αυτό βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη οι Dbeibeh και Bashagha.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στήριξε στρατιωτικά με τους φιλότουρκους μισθοφόρους που έχει στη Λιβύη το "εξαπτέρυγό της", Ντμπέϊμπα, ο οποίος στερείται στην πραγματικότητα οποιασδήποτε θεσμικής εξουσίας, αφού η θητεία του έληξε, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει πράγμα που έκανε, στην υπογραφή του πρόσφατου μνημονίου για εκμετάλλευση των κοτασμάτων φυσικού αερίου σε θάλασσα και στεριά της Λιβύης μαζί με την Τουρκία.

Συνεπώς ο Ερντογάν δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος, στη βάση του  αμοιβαίου κέρδους  σημαντικού μέρους της  ΑΟΖ για  Λιβύη και Τουρκία, προκειμένου να φανεί ότι  η Τουρκία ότι αποτελεί χώρα-πυλώνα εξασφάλισης σημαντικών κερδών για την όποια νέα κυβέρνηση της Λιβύης, που ήθελε  προκύψει τόσο τώρα ως κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όσο και μετά τις εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να μπεί  σε θέση οδηγού για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας την αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης, του παράνομου νέου μνημονίου Ντμπέϊμπα-Τουρκίας για την κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.

Τι επιχειρούν οι Τούρκοι

Είναι αντιληπτό τέλος ότι οι Τούρκοι με τις κινήσεις τους επιχειρούν:

1. Να ακυρώσουν τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ αλλά και την ενεργειακή τους διασύνδεση μέσω καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ακτές της Αιγύπτου προς την Κρήτη.

2. Να αποτρέψουν την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 νμ, νοτίως της Κρήτης, κάτι το οποίο ο ΥΠΕΞ Δένδιας είχε πει ότι πιθανότατα ήταν το επόμενό μας βήμα.

3. Να ιδιοποιηθούν μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ, μοιράζοντας με την Λιβύη, καθώς και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αυτής.

4. Να εμφανίσουν τη χώρα μας Διεθνώς ως  ταραχοποιό, αφού με τις κινήσεις τους μας ωθούν να έρθουμε σε ρήξη με τη Λιβύη.

5.Να νομιμοποιήσουν το εξαπτέρυγό τους Ντμπέϊμπα, ο οποίος την πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως εξουσία να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες, κάνοντας κυβερνητικό εταίρο ακόμη και σε μια μυβέρνηση κοινής αποδοχής στη Λιβύη που προετοιμάζουν επιμελώς.

Αναμένονται αντιδράσεις φραστικές από Ιταλία-Ελλάδα-Αίγυπτο, αρχικά, ενώ η χώρα μας έχει τονίσει πως θα επέμβει δυναμικά αναλόγως των εξελίξεων.

Μένει να δούμε αν και κατά πόσο στην ίδια γραμμή κύματος κινηθούν Αίγυπτος και Ιταλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ