Ελληνοτουρκικά

Ντοκουμέντο! Αυτό είναι το έγγραφο της Ενεργειακής Συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης (Εικόνες)

Αντίγραφο του ενεργειακού μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε τη Δευτέρα, διέρρευσε και δημοσιεύεται από το Libya Review.

Η συμφωνία έχει αναζωπυρώσει τις παράνομες διεκδικήσεις για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα φυσικού αερίου και ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, με την τελευταία και τη Λιβύη από τη μια πλευρά και την Ελλάδα και την Αίγυπτο από την άλλη. Προστίθεται επίσης στη μακρά λίστα των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας-μέλους της ΕΕ και της υποψήφιας για την ΕΕ Τουρκίας πριν από την εναρκτήρια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), η οποία συγκεντρώνει την ΕΕ-27 με άλλα 14 ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η Άγκυρα απέρριψε τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εμπορίου και Ενέργειας της Τουρκίας, συνοδευόμενοι από τους τσάρους εξωτερικής πολιτικής και ενημέρωσης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφθασαν στην Τρίπολη τη Δευτέρα για να υπογράψουν συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Στόχος αυτού του Μνημονίου είναι να προωθήσει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας των μερών στον τομέα των υδρογονανθράκωn, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο.

Στο πλαίσιο αυτό και με "εγγυήτρια" την Άγκυρα, η κυβέρνηση της Τρίπολης αμφισβητεί επίσημα την ελληνική ΑΟΖ στην Κρήτη, με τον Τούρκου υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να φωνασκεί πως Ναυτικό και Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και να προετοιμάζει τους Τούρκους στρατιώτες να γίνουν "μάρτυρες ή βετεράνοι".

Τουρκικό σχέδιο με αμφισβήτηση την υπό σχεδιασμό ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης έχουμε, αφού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντε δήλωσε ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Φεβρουάριος» με έδρα την Τρίπολη, ο Χαμούντε δήλωσε ότι οι δηλώσεις κατά του μνημονίου συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων προέρχονται από την έλλειψη πληροφοριών και φημών και είπε: «Το μνημόνιο συνεννόησης είναι ένα αμοιβαίο ζήτημα Λιβύης-Τουρκίας και αρνούμαστε να παρέμβουμε σε αυτό το θέμα». Τονίζοντας ότι το μνημόνιο συνεννόησης θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά τις δυνατότητες της Λιβύης στον ενεργειακό τομέα, ο Χαμούντε είπε ότι «η Λιβύη δεν συμφωνεί με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα στην Κρήτης και υπάρχουν κάποια θέματα διαφωνίας».

Ωστόσο, η Άγια Μπουρβέιλα, ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση, μιλώντας αποκλειστικά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τόνισε πως, «Αυτή η τελευταία παράνομη συμφωνία είναι ένα ακόμη σύμπτωμα μιας πιο θεμελιώδους δυσφορίας που σχετίζεται με τον σφετερισμό της κυριαρχίας και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Λιβύης: της συνεχιζόμενης επιβολής μη εκλεγμένων αλλά διεθνώς αναγνωρισμένων καθεστώτων στη Λιβύη που δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικά, καταπιεστικά και διεφθαρμένα, αλλά είναι και πληρεξούσιοι ξένων κυβερνήσεων, εν προκειμένω μιας ληστρικής Τουρκίας και των συμμάχων της».

«Από το 2014, η διεθνής κοινότητα σαμποτάρει και έχει παρακάμψει το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της πλούσιας σε πόρους Λιβύης και επέβαλε ξένες διορισμένες κακιστοκρατίες που όχι μόνο έχουν καταχραστεί και σφετεριστεί δισεκατομμύρια δημόσιους πόρους της Λιβύης, αλλά έχουν επίσης μαιευθεί άμεσα στην τουρκική ξένη κατοχή. Αυτά τα θλιβερά γεγονότα επί τόπου οδήγησαν πολλούς Λίβυους να πιστέψουν ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 δεν αφορούσε ποτέ την απελευθέρωση της Λιβύης από έναν τύραννο ή την προώθηση της δημοκρατίας, αλλά την αντικατάσταση ενός τύραννου με τους δικούς τους τυράννους», συμπληρώνει η κα. Μπουρβέιλα, η οποία είναι επίσης Πρέσβειρα και Ειδική Απεσταλμένη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.

Σημειώνεται πως η Αθήνα, έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ενημερώσει τους γείτονες και συμμάχους της για τις έωλες τουρκικές αξιώσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και αντιπροσώπους τρίτων κρατών στην Αθήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί επίσκεψή του στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

«Η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ab initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τούρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στο ίδιο κλίμα και με σαφή συμβολισμό χρονικά, η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο τελετή για την αλλαγή Διοικητή Δυνάμεων στη νέα ναυαρχίδα HS Aegean, υπό την προεδρία του Διοικητή Επιχειρήσεων, Αντιναύαρχο Στεφάνο Τουρτσέτο (Stefano Turchetto). Ο διοικητής του ελληνικού Λιμενικού, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ, Στυλιανός Δημόπουλος ανέλαβε τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης που επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο από τον Ιταλό Αντιναύαρχο Φαμπρίτσιο Ρουτέρι (Fabrizio Rutteri), αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...