Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Του φταίνε όλοι-Τούρκος Ναύαρχος: Η Ρωσία εξόπλισε την Ελλάδα στα νησιά- casus belli για τον εξοπλισμό των νησιών

Ο Τούρκος Ναύαρχος με το όνομα Cihat Yaycı, ο οποίος είναι σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης, προχωρά ακόμη ένα βήμα, κατηγορώντας αρχικά την Ρωσία για εξοπλισμό της Ελλάδος, ενώ στην συνέχεια απαιτεί ουσιαστικά να κηρυχθεί ως casus belli, ο εξοπλισμός των νησιών.  

“Παρατηρήθηκαν δραστηριότητες της Ελλάδας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου προς τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγές ασφαλείας στην Τουρκία αξιολόγησαν αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας κατά του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος της συμμαχίας ως «ποτέ αποδεκτές», αναφέρει ο Τούρκος Ναύαρχος Cihat Yaycı.

«Όλα τα πατριωτικά κόμματα θα πρέπει να επαναλάβουν αμέσως την ανακοίνωση του 1995 στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (για τα νησιά όμως τώρα).

Αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο ( BMP-1 και άλλα όπλα) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι τα ελληνικά αποβατικά πλοία μετέφεραν  στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ στη Λέσβο και τη Σάμο.

Τα UAV των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούσαν πτήσεις αποστολής στο Αιγαίο εντόπισαν και αποκάλυψαν ότι η Αθήνα παρέδωσε στη Λέσβο 23 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ 18 τροχοφόρα τεθωρακισμένα μεταφέρθηκαν στην Σάμο.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα ήταν μεταξύ των οχημάτων που απέστειλαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας, αξιολόγησαν ως επιθετικές αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας, που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και ενάντια στο διεθνές δίκαιο και το πνεύμα της συμμαχίας, ενώ τις θεωρούμε ως «μη αποδεκτές ποτέ».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς αυτών των δύο νησιών για πολλά χρόνια, έχοντας  αναπτύξει όπλα εκεί, οι ίδιες τουρκικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι με τις τελευταίες αποστολές, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντικατέστησαν ρωσικής κατασκευής οχήματα σε αυτά τα νησιά με τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα.

Επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παρευρίσκεται καν στις συναντήσεις με την Τουρκία, οι προκλήσεις αυξάνουν την ένταση, ενώ είναι σαφής ένδειξη ότι η Αθήνα ασχολείται με επιθετικές δραστηριότητες”, τόνισε ο ίδιος.

Στοχοποιεί τις ΗΠΑ και την Ρωσία για τον εξοπλισμό των νησιών  ενώ προαναγγέλλει πιθανόν εξελίξεις 

Ο Επικεφαλής Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (TÜRK DEGS) Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı αξιολόγησε τον οπλισμό των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, στο κανάλι TV100.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά των πολεμικών οχημάτων που αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και τη Σάμο είναι ότι τα παραχώρησαν δωρεάν οι ΗΠΑ. Χιλιάδες τεθωρακισμένα, άρματα μάχης και ελικόπτερα που έφεραν οι ΗΠΑ λόγω της άσκησης του 2021 έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα ως κάλυψη.

Είναι πολύ πιθανό όλα αυτό ο εξοπλισμός των Αμερικανών να μείνει στην Ελλάδα μετά το πέρας των ελληνοαμερικανικών ασκήσεων. Άλλωστε πάντα έτσι γίνονταν σε όλη την ιστορία.

Το ερώτημα που θέτω είναι υπάρχει προετοιμασία για πολεμική αποστολή; Φαίνεται ότι ναι. Φαίνεται πλέον πολύ ξεκάθαρο. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία λειτουργεί από το 2017.

Υπάρχει δήλωση του 1995 από το Κοινοβούλιο. Ας χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία και το δίκαιο στο έπακρο χωρίς να απαιτηθεί πόλεμος, σύγκρουση, ή οτιδήποτε άλλο. Όλα τα πατριωτικά κόμματα πρέπει να επαναλάβουν αμέσως τη δήλωση του 1995 στη Βουλή», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. απαιτεί με πρόσχημα την νόμιμη άμυνα επί των νησιών μας, να ανακοινώσει η τουρκική βουλή  ψήφισμα θέτοντας ως αιτία πολέμου κάθε εξοπλισμό τους.

Όλα δείχνουν ξεκάθαρα, ότι η Άγκυρα επιδιώκει με κάθε μέσο  την πλήρη αποστρατικοποίηση των νησιών, με ένα τρόπο που ανταποκρίνεται μόνο στις σημερινές συνθήκες, αλλά αφορούσε πολύχρονο σχέδιο πολλών δεκαετιών.

Υπενθυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην Κύπρο το 1967, όταν η δικτατορία αποδέχθηκε την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, η οποία ήταν σίγουρο ότι θα απέκρουε κάθε περίπτωση εισβολής από τις τουρκικές δυνάμεις αργότερα.      

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...