Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Προθέρμανση κάνουν οι Τούρκοι; UCAV AKINCI έριξε πυραύλους Κρουζ στην Συρία κατά συριακών θέσεων

Σε οργασμό είναι όπως όλα δείχνουν, ο στόλος των επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της Τουρκίας, μετά την πολεμική επιχείρηση ενός AKINCI, το οποίο δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες μάχης, κατά συριακών μονάδων και συστημάτων αεράμυνας του καθεστώτος του Άσαντ.    

Τουρκικό επιθετικό UCAV AKINCI εξαπέλυσε τις πρώτες πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από λίγες ώρες, το τουρκικό επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος AKINCI εθεάθη για πρώτη φορά πάνω από το έδαφος της Συρίας.

Όπως προέκυψε από συριακές πηγές, το τουρκικό UCAV δεν πραγματοποίησε αναγνωριστική αποστολή, αλλά πραγματοποίησε πυραυλικά πλήγματα, όχι μόνο κατά μελών των κουρδικών ένοπλων ομάδων, αλλά και εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, τα οποία διέθεταν και αντιαεροπορικά συστήματα.

Σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από Σύριους κατοίκους της περιοχής, εντοπίστηκε η παρουσία του AKINCI στο συριακό έδαφος.

Τα εν λόγω τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν εντοπίζονταν οπτικά προηγουμένως κατά την πτήση τους λόγω του ύψους που πετούσαν, ωστόσο, αυτό έγινε εφικτό στο συριακό εναέριο χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τουρκική επίθεση πραγματοποιήθηκε με χρήση πυραύλων και όχι μικρών βομβών, κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν χαρακτηριστικό για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

"Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές και θύματα μετά τα τουρκικά χτυπήματα, ωστόσο, αν κρίνουμε από το βίντεο, η καταστροφή είναι πολύ σοβαρή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αντί για τυπικές βόμβες σχεδιασμού, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε πυραύλους Κρουζ", αναφέρει η πηγή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους πελάτες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar AKINCI, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να πουλήσει αυτά τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, επικαλούμενη συναφθείσες συμβάσεις.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και το Αιγαίο

Η ουσία για την χώρα μας είναι ότι οι Τούρκοι δοκίμασαν ένα UCAV, όπως το AKINCI, σε συνθήκες μάχης στην Συρία, διότι αυτό ήταν το ζητούμενο, σε μια διττή προσπάθεια.

Πρώτον, να επιφέρουν ψυχολογικά πλήγματα στην ελληνική πλευρά με ένα μη επανδρωμένο όχημα που μπορεί να πετά σε μεγάλα ύψη.

Δεύτερον, να δοκιμαστεί στην πράξη το τι μπορεί να κάνει το τουρκικό UCAV, και να διαπιστωθούν αδυναμίες και τυχόν προβλήματα, ώστε αυτά να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σε κάθε περίπτωση οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θέλουν να αποδείξουν την ικανότητα τους σχετικά με τα μη επανδρωμένα οπλισμένα εναέρια οχήματα, αφού είναι γνωστή η αεροπορική υπεροχή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, και το έλλειμμα των Τούρκων σε έμπειρους πιλότους.

Για αυτό έχουμε και την μεταστάθμευση Καταριανών μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις, σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων, ειδικά σε αερομαχίες με τα γαλλικά Rafale.

Εναέριες πλατφόρμες (όπως Anka, Aksungur, Karayel), αποτελούν τον υπό διαμόρφωση στόλο μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της Τουρκίας, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε κάθε πιθανή στρατιωτική κρίση με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Επίσης, οι διασυνοριακές προληπτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων σε Συρία, Ιράκ,Λιβύη σε αποστολές όπως η συλλογή πληροφοριών, και η καταστροφή στόχων με έξυπνα πυρομαχικά, έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις στρατιωτικές αυτού του τύπου.

Αν και οι συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες σε σχέση με το δύσκολο Αιγαίο, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επιτύχει υψηλές επιδόσεις, και όλη αυτήν την γνώση οι Τούρκοι πιθανότατα θέλουν να την μεταφέρουν προς Δυσμάς κατά της Ελλάδος, σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο.

Η μόνη λύση για την Ελλάδα, είναι να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα πρόγραμμα εξοπλισμού των υπό κατασκευή UAV  από διάφορους φορείς στην χώρα μας, αυξάνοντας κατακόρυφα  το κόστος κάθε πιθανής τουρκικής προσπάθειας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...