Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τρώγονται για τα F-16! Ο Ερντογάν από τον ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει “θετική” εντύπωση (Βίντεο)

Ανέφερε μάλιστα   ότι, είχε «θετική» εντύπωση για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16, κατά τις συναντήσεις του με αμερικανούς γερουσιαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για την εντύπωσή του για την προσφορά αγοράς των F-16 κατά τις συναντήσεις του με τους γερουσιαστές, ο Ερντογάν απάντησε: «Μιλούν θετικά. Οι ιδέες της Γερουσίας είναι σημαντικές για την Τουρκία να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16».

Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, ιδίως τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει παραλάβει τα αντίστοιχα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ. 

Πρώτα είχαμε την προσπάθεια της Τουρκίας να  αντιταχθεί στην καθυστέρηση της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και απαίτησε από το Πεντάγωνο, να υποβάλει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Τουρκία “καίγεται” για τα F-16

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο,  Τουρκική αντιπροσωπεία στα μέσα Αυγούστου επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για να αποσπάσει, τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Να υπενθυμίσουμε ότι, στις αρχές Αυγούστου ο İbrahim Kalın, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκε με τον Jason Crow, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Kalın υπογράμμισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω εάν αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομική και αμυντική βιομηχανική συνεργασία. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τους υπάρχοντες στόλους της, ζητώντας ανάλογη προσέγγιση και από το Κογκρέσο.

Αυτό φυσικά αποκαλύπτει το πόσο πολύ «καίει» τους Τούρκους το θέμα, καθώς γίνεται όλο και πιο ορατός ο φόβος τους ότι,  θα δουν τις αεροπορικές δυνάμεις τους να μένουν πίσω από τις Ελληνικές, καθώς μακροπρόθεσμα θα αποκτηθούν 24 Rafale F3R, τουλάχιστον 85 F-16 Viper και, πολύ πιθανόν, 40 F-35A.

Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι, οι κυρώσεις και οι περιορισμοί στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν στη  αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη εξελιγμένου στρατιωτικού υλικού και υποφέρει από την έλλειψη εγχώριων εξαρτημάτων, ιδιαίτερα κρίσιμα για κινητήρες και συστημάτων μετάδοσης για τα  εγχώριας παραγωγής  αεροσκάφη και τανκς. 

Ενδεικτικό είναι ότι σε μια πρόσφατη συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), της  υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία αντιμετώπισε προκλήσεις στην ανάπτυξη πακέτων ισχύος, όπως κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων για διάφορα αμυντικά έργα.

Η ενόχληση της Τουρκία με τις ΗΠΑ δεν κρύβεται καθώς τις προηγούμενες ημέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, πως η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει πότε η Ουάσιγκτον θα της πουλήσει τα F-16, καθώς υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες αγορές, όπως η Ρωσία ή η Γαλλία.

«Η δήλωση του Ερντογάν από τις ΗΠΑ σχετικά με τα προβλήματα στην προμήθεια των F-16, έφερε στο νου το ερώτημα αν εννοούσε πιθανή αγορά  Eurofighter Typhoon , Rafale, Gripen ή J-10 και SU-35», είχαν αναφέρει τουρκικά ΜΜΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση αναζητά λύσεις για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της, η οποία βασίζεται κυρίως στα F-16 C/D παλιάς γενιάς καθώς και στα F-4E Phantom II. Τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα συζήτησε έτσι την πιθανή αγορά Su-57 "Felon" ή Su-35 "Flanker-E" από τη Ρωσία... και είπε ότι εξετάζει πιθανή συνεργασία με τη ρωσική αεροναυτική βιομηχανία για να πραγματοποιήσει, το Πρόγραμμα πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς TF-X.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Χαμένη “παρτίδα” για την Tουρκική ΠΑ: Οι εναλλακτικές για μαχητικά που θα "κοντράρουν" τα Rafale εάν χάσει και τα F-16, αναφέραμε τι επιλογές έχει η Τουρκία για εναλλακτικά πολεμικά αεροσκάφη.

 Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πως η ισορροπία πάνω από το Αιγαίο έχει διαταραχθεί υπέρ της Ελλάδας. Κι αν δεν έχει συμβεί ακόμη, θα ξεκινήσει εντός του 2023-24 ( ολοκλήρωση παραλαβής των Rafale) . Συνεπώς, η Τουρκία πρέπει να βρει ικανό αντίδοτο, που αν μη τι άλλο θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16V αλλά, το κυριότερο, τα Rafale.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ