Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Από το δόγμα Νταβούτογλου στους εχθρούς του Ερντογάν: Ο "μυστικός όρκος" και η "Γαλάζια Πατρίδα"

"Στην Τουρκία, τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες σημαίνουν πολλαπλά προβλήματα", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς  ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η συμφιλίωση της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ σημαίνει ελάχιστα για να επαναφέρει τη χώρα στην πολιτική της για τα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές μας», όπως είχε δηλώσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Σίγουρα, αν και εύθραυστη, η Τουρκία είχε προκαλέσει αναστάτωση στις χώρες του Κόλπου, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά εγκατέλειψε την προγενέστραη  πολιτική  της χώρας του, υποστηρίζοντας τις αραβικές λαϊκές εξεγέρσεις του 2011 και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, βοηθώντας  το Κατάρ 

Πιο πρόσφατα, η Τουρκία αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά από μια δεκαετία εντάσεων που ξέσπασαν το 2010 όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές σε ένα τουρκικό πλοίο βοήθειας, το Mavi Marmara, προσπαθώντας να σπάσουν τον ισραηλινό θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

https://www.youtube.com/watch?v=eD4APwrBTiQ

Ωστόσο, με τους φόβους για κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, το άλυτο παλαιστινιακό ζήτημα αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Η Τουρκία επέμεινε ότι η αποκατάσταση των δεσμών με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους.

Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με περιφερειακές δυνάμεις, καμία όμως  από τις οποίες δεν συνορεύει με την Τουρκία. 

Αντίθετα, οι σχέσεις με τέσσερις από τους οκτώ γείτονές της με τους οποίους μοιράζεται χερσαία σύνορα ,το Ιράκ, τη Συρία, τους Κούρδους και την Ελλάδα ,βρίσκονται σε καθοδική πορεία, με το φάσμα της ένοπλης σύγκρουσης να κρέμεται στον αέρα.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε εμπόλεμη ζώνη.

Ομοίως, μια πιθανή τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα δημιουργούσε μια άλλη εμπόλεμη ζώνη στην οποία η Τουρκία κινδυνεύει να πολεμήσει τους Κούρδους αντάρτες, τα συριακά στρατεύματα και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει επιμείνει στο δικαίωμά της να επέμβει στρατιωτικά για άλλη μια φορά στη βόρεια Συρία, αλλά έχει αναστείλει την έναρξη νέας επίθεσης λόγω της ρωσικής και ιρανικής αντίθεσης.

Αντίθετα, η Τουρκία διερευνά υπό την αιγίδα της Ρωσίας ένα modus vivendi με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον πολιτικό θάνατο του οποίου έχει ζητήσει ο κ. Ερντογάν από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου πριν από 11 χρόνια.

Ωστόσο, η συμφιλίωση με όρους αποδεκτούς από τον κ. Ερντογάν μπορεί να ισοδυναμεί με το να βγάλεις ένα κουνέλι από το καπέλο, δεδομένου του μεγάλου χάσματος στις τουρκικές και συριακές προσεγγίσεις όσον αφορά τον έλεγχο των κουρδικών και άλλων ανταρτικών ομάδων στη βόρεια Συρία.

Προσθέστε στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της μια μέχρι στιγμής προσεκτικά διαχειριζόμενη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη διατλαντική συμμαχία, που απειλεί τις ήδη προβληματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση από τα σκανδιναβικά κράτη δεκάδων Κούρδων και φερόμενων οπαδών του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν με αντάλλαγμα την επικύρωση  ένταξης  στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο. Η Τουρκία θεωρεί τον κ. Γκιουλέν υπεύθυνο για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Αντί να αμβλύνουν την ένταση, ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του τροφοδοτούν τις διαφορές.

Στην τελευταία ειλικρινή δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών του κ. Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ακουγόταν σαν να επαναλαμβάνει το Ιράν, το οποίο για δεκαετίες προσπαθούσε να αναγκάσει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σοϊλού κατηγόρησε ότι το φιλοκουρδικό Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (HDP) της Τουρκίας, του οποίου ο ηγέτης βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής με κατηγορίες για τρομοκρατία, μαζί με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) που διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης για τέσσερις δεκαετίες στην κυρίως Κούρδοι νοτιοανατολικά της χώρας, είναι δημιουργήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή την εβδομάδα, το PKK και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διέφεραν σχετικά με τον λόγο της απώλειας ενός τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου ο τουρκικός στρατός στοχεύει βάσεις Κούρδων ανταρτών. Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν εντείνει τις σχέσεις με την ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Το PKK ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε το ελικόπτερο ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός από τους διοικητές του από την Τουρκία, ενώ η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι συνετρίβη «λόγω τεχνικών ζητημάτων».

Για να περιπλέξουν τα πράγματα, η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ διεξάγουν έναν κρυφό πόλεμο χαμηλού επιπέδου στο βόρειο Ιράκ σην πλάτη των Κούρδων του Ιράκ.

«Δεν χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που μας θέλει διχασμένους και αδιαφορεί για τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις μας…. Καθώς διαλύουμε την τρομοκρατική οργάνωση, θα πρέπει να ξέρετε ότι θέλουμε επίσης να εξαφανίσουμε τις ΗΠΑ από εδώ», είπε ο κ. Σοϊλού, αναφερόμενος στο PKK και τα παρακλάδια του στη Συρία καθώς και τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. 

Δεν ήταν σαφές εάν ο κ. Soylu αναφερόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ή μόνο στη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες, σύμφωνα με την Τουρκία, καθυστερούν τις συμφωνίες που έγιναν την παραμονή της αποδοχής από το ΝΑΤΟ της αίτησης ένταξης των σκανδιναβικών κρατών.

Με παρόμοιο τρόπο, ο κ. Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα επέκρινε την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρενοχλούσε τα τουρκικά αεροσκάφη σε μια αποστολή αναγνώρισης με ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300.

«Γεια Ελλάδα, ρίξτε μια ματιά στην ιστορία. Αν προχωρήσετε παραπέρα, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα», είπε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος προφανώς στην εθνοκάθαρση το 1923 όταν οι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, σε αυτό που περιγράφεται ως «ανταλλαγή πληθυσμού. ”

Όσοι στην Τουρκία είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν την οργή ενός ολοένα και πιο αυταρχικού κ. Ερντογάν αστειεύονται  λέγοντας ότι, αν ήταν Πρόεδρος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία θα πολεμούσε ταυτόχρονα τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Ρώσους."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν δημιούργησε, δημιουργεί και θα δημιουργεί πολλά προβλήματα στις γειτονικές χώρες της

Ο "μυστικός όρκος" και η "Γαλάζια Πατρίδα", είναι δύο άκρως τουρκικά  επιθετικά γεωπολιτικά ιδολογήματα για τους γείτονες της Τουρκίας, αφού επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα τους και  τα οποία αποτελούν την επιτομή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν

Έτσι η Τουρκία διεκδικεί σε βάρος της Ελλάδας, το μισό Αιγαίο και τα νησιά μας τα οποία βρίσκονται ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος της Ελληνικής αλλά και της Κυπριακής ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο

Το μείζον θέμα είναι ότι στην Τουρκία υπάρχουν δύο ακραία εθνικιστικά κόμματα, αυτό του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν του MHP, του γκρίζου λύκου Μπαχτσελί και εκείνο  του ΙΥΙ PARTY της λύκαινας Ασκενέρ, που ανήκει στον  συνασπισμό της αντιπολίτευσης 

Κοινώς όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών του 2023, εάν και εφόσον αυτές διεξαχθούν,νικήσει ή χάσει ο Ερντογάν, θα υπάρχει στην κυβέρνηση  ένα εκ των δύο εθνικιστικών κομμάτων, είτε το MHP, είτε το IYI PARTY, το οποίο θα επηρεάζει με τις απόψεις του την εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης

Αν μάλιστα προσμετρήσουμε τα ποσοστά που συγκεντρώνουν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αθροιστικά συγκεντρώνουν ποσοστό μεταξύ 16-19% μέχρι στιγμής, που σημαίνει πως τουλάχιστον 1 στους 6 Τούρκους ψηφοφόρους  είναι ακραίος Εθνικιστής

Υπάρχει επίσης πιθανότητα, ο Ερντογάν βλέποντας πως χάνει τις εκλογές, να επιχειρήσει το απονενοημένο και να επιτεθεί σε μια από τις 4 γειτονικές χώρες με τις οποίες έχει εφεύρει προβλήματα, προκειμένου να αναβάλλει τις εκλογές κηρύσσοντας τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πόλλων πολεμικών επιχειρήσεων

Απώτερος σκοπός θα είναι η επίτευξη μιας στρατιωτικής νίκης να λειτουργήσει υπέρ του εκτινάσσοντας τη δημοτικότητα του στα ύψη, προσδοκώντας να κερδίσει τις εκλογές μετά από αυτό

Κλείνοντας εκτιμούμε ότι μια ελληνοτουρκική  στρατιωτική σύρραξη, είναι πολύ πιθανή τους επόμενους μήνες και θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της πώλησης ή όχι των F-16 από τις ΗΠΑ και της πορείας του πολέμου στην Ουκρανία

Οψόμεθα

 

 

 

,

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...