Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μετά τους νέους S-400 η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί και ρωσικά ρομποτικά οπλικά συστήματα και μαχητικά Su-35

Μετά την πρωινή είδηση που αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για τους S-400 (κι ας διαψεύδουν οι Τούρκοι) πριν λίγο τουρκικές πηγές ( μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν ) ανέφεραν ότι Ρώσοι αξιωματούχοι ενημερώνουν την Άγκυρα ότι μπορούν να παραδώσουν άμεσα 35 νέα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στην Τουρκία εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Όλα δείχνουν ότι η ελληνική σαφής αεροπορική υπεροχή με τα αεροσκάφη Rafale , ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 από έξι σταδιακά σε 12, έχει γίνει βραχνάς στην Άγκυρα.

Έτσι τα σενάρια για αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35 δίνει και παίρνει μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. 

Επίσης οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι η  τελική παρτίδα κιτ καθοδήγησης για βόμβες HGK-82 παραδόθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία εντός του χρονοδιαγράμματος. Από ένα σύνολο 1000 κιτ HGK-82, έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα 778 και 222 κιτ διαμορφώσεων κεραίας κατά των παρεμβολών.

Το καθεστώς Ερντογάν κινείται εδώ και μερικά χρόνια σε διπλό ταμπλό ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, με την δεύτερη να αποτελεί πλέον κύρια προτεραιότητα σαφέστατα από την Άγκυρα λόγω των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη συνάντηση σε ρωσικό έδαφος μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν έβγαλε “λαγούς”, αφού ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε υπερσύγχρονα ρωσικά  οπλικά συστήματα, ενώ πρόσφερε τουρκικής κατασκευής επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, όπως το MIUS, που ενδιαφέρει την ρωσική πλευρά διακαώς.  

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει όπλα στους συμμάχους καθώς οι δεσμοί Μόσχας-Άγκυρας βαθαίνουν, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στην Ουάσιγκτον για την ολέθρια σχέση Ρώσων και Τούρκων.

 “Η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει σύγχρονα όπλα στους συμμάχους της παγκοσμίως και να συνεργαστεί για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μερικές ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία, θέλοντας να ρίξει “στάχτη  στα μάτια” των Αμερικανών αφού αυτή η προσφορά αφορά τον νεo-Οθωμανικό τουρκικό στρατό του Ερντογάν κυρίως και μετά όλους τους άλλους. 

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης όπλων κοντά στη Μόσχα, όπου καυχήθηκε για τις προηγμένες δυνατότητες όπλων της Ρωσίας, δηλώνοντας την προθυμία του να μοιραστεί τεχνολογία με συμμαχικές  χώρες, σ΄΄υμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

"Η Ρωσία είναι «έτοιμη να προσφέρει στους εταίρους και τους συμμάχους τους πιο σύγχρονους τύπους όπλων, από φορητά όπλα μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη και άλλα όπλα

Σχεδόν όλα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές σε πραγματικές επιχειρήσεις μάχης. Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει νέα μοντέλα και συστήματα”, ανέφερε ο Πούτιν , προσθέτοντας ότι «μιλάμε για όπλα ρομποτικής υψηλής ακρίβειας, και για συστήματα μάχης που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές». 

Η Τουρκία διατηρεί καλούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει ενταθεί ως ενδιάμεσος στον πόλεμο της με την Ουκρανία. Η χώρα αρνήθηκε επίσης να εφαρμόσει δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ το 2019 αγόρασε το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να την απομακρύνουν άρον-άρον  από τη συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35  5ης γενιάς. 

Το Κρεμλίνο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν, ανέφερε ότι "οι ηγέτες των δύο χωρών «επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε το Reuters.

Πρόκειται για ρωσικά  υπερηχητικά εναέρια οχήματα και πυραύλους με φόντο την Αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη η οποία αποτελεί μεγάλο “αγκάθι” για  Τούρκους-Ρώσους.

 Ο Ερντογάν φοβάται πιθανό νέο πραξικόπημα κατά του καθεστώτος του, ενώ τρέμει στην κυριολεξία τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ειδικά αυτή στην Αλεξανδρούπολη, αφού με αυτήν οι ΗΠΑ ελέγχουν ουσιαστικά το ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται των Στενών ντου Βοσπόρου.

Πιθανόν προσπαθεί τώρα η Τουρκία να προμηθευτεί κρίσιμης τεχνολογίας όπλα, όπως υπερηχητικά εναέρια οχήματα κα, όπλα κατά των βάσεων αυτών, ενώ η ρωσοτουρκική συνεργασία στο Ακούγιου πιθανότατα να αποκρύβει και το σενάριο κατασκευής πυρηνικών κεφαλών για λογαριασμό της Άγκυρας, με αντάλλαγμα ρωσικά συμφέροντα στα Στενά, Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
 
Όπως και να έχει οι εξελίξεις τρέχουν στην περιοχή μας παράλληλα με αυτές στην Ουκρανία και τα Βαλκάνια και σύντομα θα έχουμε χαμπέρια από το δίδυμο Μόσχα-Άγκυρα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...