Ελληνοτουρκικά

Cumhuriyet: Γιατί ακυρώθηκε το πανηγύρι του 15Αύγουστου στην Ίμβρο

Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε η ακύρωση του πανηγυριού για το 15Αύγουστο στην Ίμβρο. Κάποιοι δε αποδίδουν την ματαίωση του πανηγυριού στον ανταγωνισμό δύο χωριών και κάποιοι άλλοι σε αντιρρήσεις γιατί στις εκδηλώσεις θα υπήρχε εισιτήριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Αντιμέτωπα δύο χωριά στην παράδοση αιώνων, το πανηγύρι της Παναγίας», το παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο Γκεκτσέαντα (σσ Ίμβρος) που πραγματοποιείται για αιώνες, ακυρώθηκε από τους διοργανωτές του, τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύνδεσμο Ίμβρου.

Σχετική ανακοίνωση έσπευσε να εκδώσει και το γραφείο του τοπικού επάρχου διευκρινίζοντας ότι «για την εν λόγω διοργάνωση δεν υπήρξε δική μας απόφαση ακύρωσης».

Ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές, όπως σημειώνει η εφημερίδα η απόφαση τους για ακύρωση ελήφθη μετά από κάποιες αντιρρήσεις για την εκδήλωση, όπου θα καταβάλλονταν αντίτιμο εισόδου και πως η γιορτή θα πραγματοποιηθεί ξανά τις επόμενες χρονιές με παραδοσιακό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις για την «εμπορευματοποίηση»

Υποστηρίζεται δε ότι όπως άφησαν να εννοηθεί στις αναρτήσεις τους οι νησιώτες αντιδρούσαν στην ανάμιξη που υπήρχε στην εκδήλωση από τις ταβέρνες της περιοχής των Αγριδίων (Tepeköy) όπου και θα πραγματοποιούνταν το πανηγύρι. Ενώ ο Πολιτιστικός και Εμπορικός Σύνδεσμος Ίμβρου δήλωνε πως θα υπήρχε διάθεση των εσόδων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα ωστόσο με τους τοπικούς εμπόρους το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωριών της περιοχής.

Η Cumhuriyet σημειώνει ότι μετά την «αποχώρηση» της ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου, πραγματοποιούνταν η γιορτή της Παναγίας, μια πολιτιστική και θρησκευτική εκδήλωση μνήμης, στην οποία έρχονταν για να δουν τα χωριά τους άτομα ακόμη και από μακρινά μέρη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Υπενθυμίζεται ότι το πανηγύρι για δύο χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας, ενώ για τη φετινή διοργάνωση η πλατεία των Αγριδίων θα έκλεινε για τα οχήματα και θα υπήρχε διασκέδαση με μουσική και φαγητό έναντι αντιτίμου 500 τουρκικών λιρών. Όταν το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των νησιωτών, η εκδήλωση ακυρώθηκε προκειμένου να διεξαχθεί παραδοσιακά του χρόνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...