Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η επιλογή Yörükler-1 δεν είναι τυχαία! Μιλάνε για ΑΟΖ 235 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο-Τούρκος καθηγητής: Θα σώσουμε την Ευρώπη από την ρωσική εξάρτηση

Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ από την τουρκική ακτή της Αττάλειας. Αξιοσημείωτο ήταν ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το πηγάδι Yörükler-1 απέχει πολύ από τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις εντός Τουρκίας και σε χθεσινό του "τιτίβισμα" μας ειρωνεύτηκε :

“Το πλοίο γεωτρήσεων Αμπντουλχαμίτ Χαν σήμερα παίρνει το δρόμο του.
Οι φίλοι ας χαρούν
Οι υπόλοιποι…. ξέρουν μόνοι τους (γελάκια)

Πάντως δείγμα της έκπληξης στο εσωτερικό κοινό, ήταν η αντίδραση ενός εκ των εμπνευστών της "Γαλάζιας Πατρίδας". Ο γνωστός και μη εξαιρετέος απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί επιτέθηκε ανοιχτά στον Ερντογάν για την απόφασή του καθώς θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί.

 

Η επιλογή Yörükler-1 δεν είναι τυχαία

Το πλοίο θα ξεκινήσει τη γεώτρηση στο Yörükler-1. «Γιατί επιλέχθηκε αυτή η περιοχή;» Απαντώντας στην ερώτηση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Nişantaşı, καθηγητής Δρ. Şenay Yalçın επισήμανε πως «η επιλογή αυτού του μέρους δεν είναι τυχαία». Επέστησε την προσοχή στα πεδία 4,5,6.

Είναι γνωστό ότι το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 200 ατόμων και διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλό πυργίσκο, είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12.200 μέτρα. Το Abdülhamid Han, ένα από τα 5 πλοία στον κόσμο, ζυγίζει 62 χιλιάδες τόνους μεικτού.

Ο Πρύτανης Yalçın ανέφερε: 

Δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε αυτό το μέρος. Όπως γνωρίζετε, τόσο το Barbaros Hayrettin Pasha όσο και το Oruç Reis πραγματοποίησαν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχουν και στοιχεία μπροστά τους.

Αν λάβουμε υπόψη το Gazipaşa στην Αττάλεια σε αυτόν τον χάρτη, όταν κοιτάξουμε αυτόν τον τρέχοντα χάρτη, δείχνει τα μέρη που συμπίπτουν με το πάνω μέρος των οικοπέδων αρ. 4,5,6. Επομένως, η Τουρκία βρισκόταν ήδη σε ένα σημείο που ήταν καλά φυλακισμένη σε σύγκριση με τον χάρτη της Σεβίλλης πριν. Αργότερα το δήλωσε σε όλο τον κόσμο με τη διακήρυξη της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτή τη στιγμή έχει την αποκλειστική οικονομική ζώνη ακριβώς σε μια έκταση 235 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο. Είναι το πλοίο μας που θα πάει να κάνει αυτές τις έρευνες στην περιοχή μας.

Το χαρακτηριστικό του είναι: Σκεφτείτε την περιοχή του θαλάσσιου βυθού από 3600 μέτρα στάθμης νερού, υπάρχουν περισσότερα μετά από αυτό, και έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει σχεδόν έως και 13 χιλιάδες μέτρα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ίδιου του πλοίου είναι η δυνατότητα εκτέλεσης γεώτρησης ελεγχόμενης πίεσης. Ένα πλοίο με διπλό πυργίσκο με πολύ τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σε τι ελπίζουμε; Το 2021 έκανε δήλωση και ο Υπουργός Ενέργειας μας. Αυτός είπε; "Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα καλά νέα και στην Ανατολική Μεσόγειο" Στην πραγματικότητα, το ελπιδοφόρο είναι να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές, και αυτή η περιοχή έχει επιλεγεί υπό το φως ισχυρών δεδομένων. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Όπως ακριβώς έκανε το Φατίχ στην περιοχή της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας.

«ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Είναι σημαντικό κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχουν ήδη περίπου 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που η ελληνοκυπριακή διοίκηση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν ανακαλύψει με αποδείξεις. Αυτό το αέριο μεταφέρεται. Όταν η Τουρκία πραγματοποιήσει πρόσθετες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, η αποστολή όλων αυτών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας βλέπει τον μόνο δρόμο για τη μελλοντική ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από την εξάρτησή της Ρωσίας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό από αυτή την άποψη. Ελπίζω να έχουμε καλά νέα σε λίγους μήνες.

Προηγουμένως, οι Fatih και Yavuz πραγματοποίησαν γεωτρήσεις σε 7 τοποθεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι Barbaros Hayrettin Pasha και Oruç Reis δημιούργησαν 2D και 3D σεισμικούς χάρτες. Τα δεδομένα στην περιοχή είναι αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν από εμάς.

Παλαιότερα, όσοι εργάζονταν σε αυτά τα πλοία ήταν πάντα αλλοδαποί. Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ σε αυτό το θέμα. Προσλαμβάνει εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό θα συμβεί με τους Τούρκους μηχανικούς και το προσωπικό. Διότι αν δεν δραστηριοποιηθείς με την καρδιά σου, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ακριβές. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ