Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εφιαλτικό σενάριο ταυτόχρονης εξόδου του τουρκικού αεροπλανοφόρου για δοκιμές και του Αμπντουλχαμίντ Χαν

Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας το Αμπντουλχαμίντ Χαν επέστρεψε στο λιμάνι της Σελεύκειας καθώς όπως όλα δείχνουν, ολοκλήρωσε τις δοκιμές εν πλω και πλέον απομένουν οι τελευταίες ετοιμασίες μέχρι την 9η Αυγούστου οπότε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει τον προορισμό του κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά και τις δηλώσεις Καλίν ότι το γεωτρύπανο θα ακολουθήσει την ίδια περίπου ρότα με το Ορούτς Ρέις, επανήλθαν στο τραπέζι διάφορα σενάρια για το που μπορεί να κατευθυνθεί.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει να κατευθυνθεί σε μία περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ βορειοδυτικά της Κύπρου.

Ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, μετά τον 30ό μεσημβρινό. Ανατολικά του Καστελόριζου. Εκεί όπου πραγματοποίησε τις σχετικές έρευνες το Φατίχ το 2019.

Πρόκειται για μία περιοχή όπου η Λευκωσία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα», ωστόσο πρόκειται για μη οριοθετημένη περιοχή, στην οποία η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε έρευνα και γεωτρήσεις.

Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στον κόλπο της Καρπασίας, όπου η Τουρκία είχε κάνει έρευνες το 2018 και το 2019, όπου επίσης η Άγκυρα δεν έχει δικαιώματα, καθώς πρόκειται για κατεχόμενη περιοχή και παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου.

Το τρίτο σενάριο αφορά στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6. Πρόκειται για τις τρεις περιοχές, όπου η Τουρκία έχει διεξάγει έρευνες στο παρελθόν.

Ένα τέταρτο σενάριο ωστόσο που φέρνει στο φως το Πενταπόσταγμα και το οποία έχουν αρχίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έλληνες επιτελείς, έχει να κάνει με ταυτόχρονη έξοδο του Αμπντουλχαμίντ Χαν στη περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και του μίνι αεροπλανοφόρου της Τουρκίας, το περίφημο Anadolu, στο Αιγαίο.

Αυτό θα «τεντώσει» έως ένα βαθμό τον ελληνικό στόλο που θα κληθεί να παρακολουθεί δύο σημαντικούς στόχους την ίδια στιγμή, βάζοντας σε «πειρασμό» πολλούς για ένα θερμό επεισόδιο.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα κάνει η Άγκυρα, λένε διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, σε περίπτωση που αποφασίσει να κάτσει άμεσα την Αθήνα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Κάτι βέβαια που η Ελλάδα δεν θέλει σε καμιά περίπτωση καθώς πάγια θέση της είναι πως το μόνο θέμα είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της δήλωσης Δένδια από την Καμπότζ για το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που διευθετεί ζητήματα θαλασσίων ζωνών.

«Ας στείλουμε τα πλοία γεωτρήσεων κοντά στη γραμμή συμφωνίας οριοθέτησης με τη Λιβύη και ας φέρουν τη σημαία της ΤΔΒΚ. Ας κάνουν έρευνα για λογαριασμό της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, απόστρατος τούρκος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ Τζιχάντ Γιαϊτζί. «Ας είναι η ΤΔΒΚ ο συνομιλητής ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Έτσι, ας θέσουμε τις βάσεις για την de facto αναγνώριση της ΤΔΒΚ», δήλωσε στο πλοίο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...