Ελληνοτουρκικά

Γιατί ο Ερντογάν θα στείλει το γεωτρύπανό του στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή/και στο Λιβυκό πέλαγος

Η Τουρκία ως γνωστόν έχει αναγγείλει ότι στις αρχές Αυγούστου θα βγάλει το γεωτρύπανό της  Abdülhamid Han στη Μεσόγειο χωρίς  ωστόσο να αποσαφηνίζει το πού.

Σύμφωνα με  δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού ενέργειας σκέφτονται, οι Τούρκοι 5-6 σημεία προκειμένου να το αποστείλλουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε Tweet που ακολουθεί επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, αναφέροντας:

"Αυτό είναι το μέρος που πρέπει να παρακολουθήσετε εάν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην East Med. Η ENI και η Total έχουν ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, με παραχώρηση της Κύπρου. Πριν από 2 χρόνια η Τουρκία αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο Yavuz στο ίδιο σημείο. Και οι δύο χώρες διεκδικούν την περιοχή ως δική τους. (Χάρτης: Marine Traffic)"

 

 

Ο Ερντογάν "επιλέγει"  συμβολικές ημερομηνίες. 

Αν προσέξουμε τον Ερντογάν θα παρατηρήσουμε ότι πάντα επιλέγει "συμβολικές ημερομηνίες και ονομασίες" προκειμένου να προβεί σε νέους επιθετικούς λεονταρισμούς σε βάρος της χώρας μας. 

Όταν λέμε "συμβολικές ημερομηνίες και ονομασίες " , εννοούμε χρονικά ή ονομαστικά συμβάντα στο παρελθόν που η Τουρκία έχει  "πονέσει" την Ελλάδα, προκειμένου να μας τα υπενθυμίζει. 

Συνεπώς από τώρα και μέχρι τέλος Αυγούστου οι κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας είναι η 24η Ιουλίου (Συνθήκη Λωζάνης 1923), η 6η Αυγούστου(ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ), η 14η Αυγούστου (Αττίλας 2) και η 30η Αυγούστου (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας το 1922). 

Tρείς από τις τέσσερις ημερομηνίες, όπως διαπιστώνεται  είναι τον μήνα Αύγουστο...

Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό πέλαγος

Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του  Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους  θα  τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:

1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος-  νοτίως Ν. Λήμνου- και  νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια. 

2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi. 

3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και  βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως  Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ. 

4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος. 

5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης. 

6. Λιβυκό πέλαγος

7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου

Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "προσφορότερες " από πλευράς Τουρκίας για αποστολή του γεωτρύπανου τους με βάση στρατιωτικά κριτήρια που ευνοούν  τους Τούρκους όπως, εγγύτητα σε ναυστάθμους-αεροδρόμια-ηπειρωτική Τουρκία, είναι κατά σειρά η 6 και η 7 και μετά η 5. 

Κυπριακή ΑΟΖ ή Ελληνική  ΑΟΖ ;

Το γεγονός ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, όπως ο χάρτης τη Σεβίλλης ορίζει, δίνουν"πρόσφορο έδαφος" στον Ερντογάν, προκειμένου να στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον διαπιστώνουμε μια κινητικότητα από πλευράς των κατεχομένων, με τον Τατάρ να καταθέτει προτάσεις στον ΟΗΕ με τη  σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, για ισόποση κατανομή των κερδών από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ενέργειας  της Μεγαλονήσου, έχοντας ως βάση επίλυσης του Κυπριακού, αυτής των 2 κρατών.

Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι είναι πάρα  πολύ  πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να κάνει την εμφάνιση του στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου σεTotal και Eni έχει ανατεθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση Αναστασιάδη , η έρευνα και  εξόρυξη φυσικού αερίου που σύμφωνα με πληροφορίες  είναι άφθονο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση  Γαλλίας (Total) και Ιταλίας (Eni), σε αυτήν την περίπτωση αφού ο Ερντογάν έχει "έρθει πολύ κοντά" με την Ιταλία του Ντράγκι, ιδιαίτερα σε επίπεδο πολεμικών βιομηχανιών , φλερτάροντας παράλληλα με την αγορά Γαλλοιταλικού αντιαροπορικού συστήματος SAMP-T, ενώ και τον Γάλλο Πρόεδρο έχει πλευρίσει ο Τούρκος Πρόεδρος προτείνοντας μέχρι και συμπαραγωγή  του  SAMP-T.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και την περίπτωση οι Τούρκοι να στείλουν το γεωτρύπανο τους  εντός της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης,  την οποία έχουν βαφτίσει αυθαίρετα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν,  τουρκική και Λιβυκή  ΑΟΖ αφού υπάρχουν ενδείξεις και για αυτό.

Συγκεκριμένα ο φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπέϊμπα πρόσφατα μετέβη στην Τουρκία, όπου παρακολούθησε την διακλαδική άσκηση EFES-2022, στην οποία μετείχε Λιβυκό πολεμικό πλοί , αλλά και Λίβυοι στρατιώτες.

Η κατάσταση στη Λιβύη έχει ομαλοποιηθεί αναφορικά με τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, οι οποίες ξανάρχισαν, μετά από συμφωνία των αντίπαλων φατριών, ενώ διεξήχθησαν και συζητήσεις με θετικό πρόσημο αναφορικά με την ενοποίηση του στρατού της χώρας, η οποία θα προκύψει από τις στρατιωτικές δυνάμεις του  Στρατάρχη Χαφτάρ και του φιλότουρκου Ντμπέϊνμπα, τον οποίο στηρίζουν οι Τούρκοι με  τους Σύριους μισθοφόρους τους  και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεών τους που βρίσκονται στη χώρα.

Οι ζυμώσεις απαιτούν χρόνο για την ενοποίηση του στρατού της Λιβύης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν μπορεί να θελήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα προ αυτής και έτσι να στείλει το γεωτρύπανό του στην  υποτιθέμενη "Λιβυκή ΑΟΖ" νοτίως της Κρήτης, που ο ίδιος με τον Σάρατζ έχει παράνομα βαφτίσει ως Λιβυκή, ενώ στην ουσία είναι Ελληνική, αφού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας η Τουρκική ΑΟΖ λόγω Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης  αλλά και Αιγύπτου, δεν συνορεύει με τη Λιβυκή ΑΟΖ.

Η Τουρκική στρατιωτική προστασία του γεωτρύπανου

Βεβαίως η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για σόου στρατιωτικής επίδειξης, με το πρόσχημα της στρατιωτικής προστασίας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και με καταιγισμό δημοσιευμάτων από τον φιλοερντογανικό τουρκικό τύπο και ΜΜΕ. 

Θα υπάρξει οπωσδήποτε στο γεωτρύπανο συνοδεία  τουρκικών πολεμικών πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, μαχητικων αεροσκαφών και οπωσδήποτε UAV, ενώ στην περιοχή του θα περιπολούν και σκάφη με ειδικές δυνάμεις των Τούρκων (Bordo Berelli- SAT-SAS). 

H αντίδραση της Ελλάδας

Η αντίδραση μας θα πρέπει να συνίσταται σε δύο βασικούς πυλώνες

1 Εισήγηση στην ΕΕ-ΝΑΤΟ ,δημιουργίας Διακλαδικής Δύναμης  η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από χώρες της ΕΕ και ΗΠΑ.

Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου-Λιβυκού πελάγους.

Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών   κατά τα πρότυπα  του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

2. Ενοικίαση από ιδιωτική εταιρεία γεωτρύπανου από την Ελλάδα. Αποστολή του σε περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει δικό του γεωτρύπανα σε Αιγαίο, Λιβυκό πέλαγος ή ΝΑ Μεσόγειο, η χώρα μας να στείλει το δικό της γεωτύπανο με αεροναυτική προστασία στην ίδια περιοχή μερικά μίλια μακρύτερα από το τουρκικό. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν προβαίνουμε σε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος του τουρκικού γεωτρύπανου, δειχνοντας παράλληλα ότι έχουμε δικαιώματα εκμετάλλευσης στην υπόψιν περιοχή, προτάσσοντας επιτακτικότερα την επίλυση της μόνης  πραγματικής διαφοράς που υφίσταται με την Τουρκία, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 

Επίλογος

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν αρχικά θα στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ, πιθανότατα στο οικόπεδο 6, ενώ δεν αποκλείεται αναλόγως των εσωτερικών εξελίξεων στη Λιβύη, να το στείλει μεταγενέστερα το ίδιο ή άλλο γεωτρύπανο και νοτίως Κρήτης. 

Το Αιγαίο θα πρέπει να αποκλειστεί αρχικά τουλάχιστον κυρίως λόγω του ότι  ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια  πρόκληση αυτή τη στιγμή, θα "έβαζε οριστικά ταφόπλακα" στις λιγοστές πιθανότητες απόκτησης των εν λόγω μαχητικών από τις ΗΠΑ. 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ