Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

«Γέφυρες» Ερντογάν σε Μακρόν: Θέλει να αγοράσει το αντιαερoπορικό σύστημα SAMP-T- Ποιοι οι πολιτικό-στρατιωτικοί στόχοι του Τούρκου Προέδρου και πως επηρεάζεται η Ελλάδα;

"Ερντογάν, Μακρόν συζήτησαν για την Ουκρανία, τα αμυντικά συστήματα  και τα σιτηρά", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας μίλησαν για λεπτομέρειες των συνομιλιών της τετράδας στην Κωνσταντινούπολη που στοχεύουν να ανακουφίσουν την παγκόσμια έλλειψη σιτηρών και την κατασκευή πυραύλων SAMP/T.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας συζήτησαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε τετραμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η Τουρκική Προεδρία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήθηκε η διαχείριση της διαδικασίας σχετικά με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από ένα κέντρο συντονισμού που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους της Τουρκίας. , τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, προστίθεται στην ανακοίνωση."

Επίσης  σε έτερο τουρκικό δημοσίευμα σχετικό με την επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν  είχε ως τίτλο "Δόθηκε έμφαση από τον  Πρόεδρο Ερντογάν στο SAMP-T: Πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινό σύστημα", το οποίο έχει ιδιαίτερο όπως αντιλαμβανόμαστε ενδιαφέρον για την Ελλάδα και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσδοκίες του σχετικά με το αμυντικό σύστημα SAMP-T είναι να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που θα περιλαμβάνει τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής του «πλήρους ανοίγματος» και να διασφαλίσει την έναρξη του έργου προμηθειών.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας και περιφερειακά ζητήματα.

Τέλος ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα παράσχουν μεγάλη ανακούφιση στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εφαρμόζοντας γρήγορα το σχέδιο για τα σιτηρά της Ουκρανίας". 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο Ερντογάν στα πλαίσια ενημέρωσης του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τη διευκόλυνση των Ουκρανικών σιτηρών, επιχειρεί μια προσέγγιση με τη Γαλλία. 

Συγκεκριμένα επιχειρεί να αποκτήσει τα Ιταλογαλλικά αντιαεροπορικά συστήματα SAMP-T, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα συμπαραγωγή με τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια αυτή η συμπαραγωγή να αποτελέσει το πρώτο βήμα για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. 

Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι η Γαλλία είναι πιστή σύμμαχος της Ελλάδας, με την οποία συνδέεται με Αμυντικό Σύμφωνο , προμηθεύοντας την με μαχητικά αεροσκάφη  RAFALE  και φρεγάτες BELHARA, συμβάλλοντας έτσι σε σημαντική αύξηση της μαχητικής ισχύος μας στο Αιγαίο, και  πως είναι μαζί με την Γερμανία οι ατμομηχανές της ΕΕ. 

Συνεπώς με αυτόν τον τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να προσεταιριστεί τον κυριότερο σύμμαχο της Ελλάδας στην ΕΕ.

Παράλληλα  ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η γαλλική αμυντική βιομηχανία είναι πάρα πολύ δυνατή και πως θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της PESCO, της αμυντικής συνεργασίας των χωρών μελών της ΕΕ. 

Μη έχοντας η Τουρκία τη δυνατότητα λόγω του ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά και  του διαφαινόμενου veto  Ελλάδας και Κύπρου να μετάσχει σε προγράμματα της PESCO ως τρίτη χώρα, ο Ερντογάν επιχειρεί σε κρατικό επίπεδο με συμπαραγωγή με τη Γαλλία των αντιαεροπορικών πυραύλων SAMP-T, να διεισδύσει στην Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Τέλος ο Τούρκος Πρόεδρος, λόγω της σφοδρότητας των αντιρρήσεων από το Αμερικανικό Κογκρέσο, αντιλαμβάνεται ότι είναι περισσότερο δύσκολο για να μην πούμε τελείως ανέφικτο, η Τουρκία να αποκτήσει άμεσα τα F-16 που επιθυμεί από τις ΗΠΑ. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

H Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τη Δύση, προσβλέποντας στην αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και του  Γαλλοιταλικού αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T.  

Η επιλογή των δύο ανωτέρω οπλικών συστημάτων δείχνει ότι παρά τους τουρκικούς κομπασμούς και φανφάρες για την τουρκική πολεμική βιομηχανία, η πραγματικότητα είναι ότι  τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα HISAR A+, HISAR O+,SIPER είναι κατώτερα των προσδοκιών και δυνατοτήτων αντιμετώπισης των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, "τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς  αντίστοιχα, HISAR A+ και HISAR O+ ,έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και αναμένεται να ακολουθήσει η δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER το οποίο θα προκύψει ως εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αναφέρετα από τους Τούρκους ότι εξαλείφει όλες τις απειλές που εμφανίζονται στον αέρα με τον πιο αξιόπιστο τρόπο"

Οι παραπάνω  τουρκικοί  ισχυρισμοί δεν  πείθουν, αφού εάν τα πράγματα ήταν έτσι δεν θα έτρεχαν να αποκτήσουν τα  αντιαεροπορικά SAMP-T, το συντομότερο δυνατόν.

Έτσι μετά το "πλεύρισμα" Ντράγκι για τα αντιαεροπορικά SAMP-T, τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος προσέγγισε τον Μακρόν. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πιθανότητες σύμπλευσης Μακρόν με τον Ερντογάν θεωρείται απίθανη , αναφορικά με το σκέλος της συμπαραγωγής, ενώ κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα για τις  άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. 

Οι κινήσεις Ερντογάν, δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται οριστικά από την αγορά Ρωσικών και Κινεζικών όπλων. 

Επισημαίνουμε ότι για να έχει πιθανότητα επιτυχίας μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, είναι προαπαιτούμενο η Τουρκία να εξασφαλίζει αεροπορική κυριαρχία έναντι της Ελλάδας, γεγονός που προϋποθέτει ισχυρή  τουρκική αεροπορία και αντιαεροπορική άμυνα. 

Σε κανένα όμως από τα δύο δεν υπερέχει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε ότι ισχύει και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2030. 

Τέλος οι S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, δεν μπορούν να αναπτυχθούν  στα μικρασιατικά παράλια σε καιρό πολέμου με την Ελλάδα, αφού έτσι θα έμενε ακάλυπτο το στρατηγικής σημασίας "τρίγωνο" Εσκή Σεχήρ-Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης. 

Στο εν λόγω "τρίγωνο" βρίσκεται η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η μεγαλύτερη πόλη της ,οι περισσότερες εγκαταστάσεις-εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας της και ο Ναύσταθμος του Γκιολτσούκ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...