Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ό,τι αρπάξει! Η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ με την αγορά F-16 και αντιαεροπoρικών SAMP-T αντίστοιχα

Με όσα συνέβησαν σήμερα για τα F-16 τα ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο

"Η επιχείρηση όπλων ανοίγει με τη Δύση, τόσο με τα  F-16 όσο και με  SAMP-T", είναι όμως ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω και πάει το θέμα αλλού:

"Φαίνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα ανοίξει το δρόμο για τα έργα αγοράς (και συμπαραγωγής) όπλων της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Υποδεχόμενος τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στην Άγκυρα χθες (5 Ιουλίου), ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζητούν να έρθουν στη φάση της υπογραφής για το σύστημα αεράμυνας SAMP-T. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, η οποία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την ίδια ώρα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

F-16: Μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου;

Ο Μπάιντεν, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν  είπε ότι αφότου η Τουρκία άρει τα εμπόδια στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πως θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το πρόγραμμα των F-35,  ύστερα από την  αγορά πυραύλων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, η Τουρκία  είχε κάνει αίτηση προκειμένου να αγοράσει 40 νέα μοντέλα αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ ενημέρωσης για να κλείσει το έλλειμμα αεράμυνας. 

Για την πώληση απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, αλλά υπάρχει μια διάθεση κατά του Ερντογάν στο Κογκρέσο, το οποίο προετοιμάζεται για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Λόγω του ρόλου της Τουρκίας στην Ουκρανική Κρίση, αυτή η άμβλυνση της ατμόσφαιρας ανατράπηκε με τις προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά άλλαξε για άλλη μια φορά με το Τριπλό Μνημόνιο, όταν η Τουρκία είπε ότι θα άρει το εμπόδιο για την εισδοχή των 2 Σκανδιναβικών χωρών 

Το θέμα των F-16 συζητήθηκε επίσης κατά τη συνάντηση του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Προέδρου, İbrahim Kalın, με τον Lindsey Graham, έναν από τα βαριά χαρτιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ήρθε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουλίου. Η δήλωση του Λευκού Οίκου δείχνει ότι, αν και δεν είναι ακόμη μια νέα εξέλιξη, οι εργασίες για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου συνεχίζονται.

Θα μπορούσε να αγοράσει η Τουρκία το SAMP-T αντί για S-400;

Η Τουρκία συζητά εδώ και καιρό το γαλλο-ιταλικό σύστημα αεράμυνας SAMP-T συμπαραγωγής. Το SAMP-T είναι ένα πιο σύγχρονο αμυντικό πυραυλικό σύστημα από το αμερικανικό σύστημα Patriot, ικανό να αντιμετωπίσει τους S-400 από τη Ρωσία, αλλά συμβατό με το πρότυπο του ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος είναι  σε χρήση, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας, καθώς και της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ.

Οι συνομιλίες έγιναν για την κοινή παραγωγή των τριών χωρών με τη συμμετοχή της Τουρκίας, μαζί με τον επανασχεδιασμό του Aster-30, του κορυφαίου μοντέλου του συστήματος που παράγει η EUROSAM, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της Τουρκίας και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι δεν θα ήταν δυνατό για την Τουρκία να επιστρέψει τους S-400. Ωστόσο, εάν το έργο του συστήματος SAMP-T, το οποίο είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ και προέρχεται από την ΕΕ, μπορεί να εφαρμοστεί, οι S-400 ενδέχεται να είναι σε θέση να διατηρηθούν μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Διαπραγματεύσεις με Γαλλία και Ιταλία

Οι προμελέτες αυτού του έργου έχουν ολοκληρωθεί με μελέτες που διήρκεσαν σχεδόν τρία χρόνια. Ωστόσο, το έργο ουσιαστικά σταμάτησε λόγω της κρίσης F-35/S-400 μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, η πιθανότητα αναβίωσης του έργου έχει αυξηθεί λόγω της άμβλυνσης της ατμόσφαιρας λόγω της Ουκρανικής Κρίσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Ντράγκι ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που μίλησε θετικά για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ μετά από πολύ καιρό.

Απαντώντας στην ερώτηση για το SAMP-T στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ντράγκι, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν το θέμα και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι η Άγκυρα θέλει να έρθει στη φάση της υπογραφής το συντομότερο δυνατό.

Τονίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Λορέντζο Γκουερίνι, ο Ερντογάν είπε ότι το θέμα φαίνεται να εξαρτάται από τη συμφωνία Ντράγκι-Μακρόν. Εκτός αν, όπως υπονοούν κατά καιρούς και οι δύο πλευρές, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από τις ΗΠΑ.

Τα κίτρινα φώτα γίνονται πράσινα ή κόκκινα;

Η Τουρκία έχει απαιτήσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ όσον αφορά την άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτά δεν αφορούν μόνο την αγορά όπλων, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ειδικά με το PKK.

Αυτά τα προβλήματα ήρθαν στο προσκήνιο με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που ήρθαν στο προσκήνιο με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και πήραν τη θέση τους στα έγγραφα του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα αναφέρει στο Τριπλό Μνημόνιο ότι δεν θα δώσει την τελική έγκριση αν δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα τα κίτρινα φώτα, που τώρα είναι αναμμένα, να γίνουν ξανά κόκκινα, εκτός αν δοθεί η έγκριση.

Κάθε θέμα εξαρτάται κατά κάποιο τρόπο από το άλλο.

Ως εκ τούτου, μπορεί να εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο με τις διπλωματικές του ικανότητες, να λύσει τον κόμπο."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

H Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τη Δύση, προσβλέποντας στην αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και του  Γαλλοιταλικού αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T 

Η επιλογή των δύο ανωτέρω οπλικών συστημάτων δείχνει ότι παρά τους τουρκικούς κομπασμούς και φανφάρες για την τουρκική πολεμική βιομηχανία, η πραγματικότητα είναι ότι το τουρκικό  μαχητικό πέμπτης γενιάς TF-X  αργεί πολύ..., ενώ  τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα HISAR A+, HISAR O+,SIPER είναι κατώτερα των προσδοκιών και δυνατοτήτων αντιμετώπισης των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, "τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς  αντίστοιχα, HISAR A+ και HISAR O+ ,έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και αναμένεται να ακολουθήσει η δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER το οποίο θα προκύψει ως εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αναφέρετα από τους Τούρκους ότι εξαλείφει όλες τις απειλές που εμφανίζονται στον αέρα με τον πιο αξιόπιστο τρόπο"

Οι παραπάνω  τουρκικοί  ισχυρισμοί δεν  πείθουν, αφού εάν τα πράγματα ήταν έτσι δεν θα έτρεχαν να αποκτήσουν τα  αντιαεροπορικά SAMP-T, το συντομότερο δυνατόν.

Οι κινήσεις Ερντογάν, δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται οριστικά από την αγορά Ρωσικών και Κινεζικών όπλων

Τέλος επισημαίνουμε ότι για να έχει πιθανότητα επιτυχίας μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, είναι προαπαιτούμενο η Τουρκία να εξασφαλίζει αεροπορική κυριαρχία έναντι της Ελλάδας, γεγονός που προϋποθέτει ισχυρή  τουρκική αεροπορία και αντιαεροπορική άμυνα

Σε κανένα όμως από τα δύο δεν υπερέχει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε ότι ισχύει και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2030

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...