Κωνσταντίνος Φίλης
Ελληνοτουρκικά

Κωνσταντίνος Φίλης: Μέσα στο καλοκαίρι θα μάθουμε αν η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν είχε αποτέλεσμα (Βίντεο)

Ούτε θα σας πω ότι ο Ερντογάν θριάμβευσε όπως λένε κάποιοι ούτε θα σας πω ότι ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία με το κεφάλι σκυμμένο όπως λένε κάποιοι άλλοι. Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν βγαίνουν κερδισμένοι από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγαίνει η Ελλάδα χαμένη δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλη, στον ΣΚΑΙ FM.

Κάνουμε πολλές φορές το λάθος να θεωρούμε πως η οποιαδήποτε νίκη της Τουρκίας ή το οποιοδήποτε κέρδος της Τουρκίας αυτόματα συνεπάγεται ζημιά για εμάς. Αυτό δεν ισχύει. Εκ του αποτελέσματος επειδή έτρεξε και είδε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον ίδιο και τη χώρα του με την επιθυμία της Σουηδίας και της Φιλανδίας για ένταξη στον ΝΑΤΟ, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η στρατηγική Ερντογάν κρίνεται επιτυχημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να θέσει κάποια ζητήματα απέναντι στις δύο αυτές χώρες με το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό όπου το αφήγημα είναι ότι ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης, ο οποίος στηρίζει μέχρι τέλους τα Τουρκικά συμφέροντα . Άρα θα πρέπει να επανεκλεγεί γιατί είναι ο μόνος που το κάνει ακόμα και σε αντιδιαστολή με τον Κεμάλ, το έκανε όμως και με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό γιατί ήξερε ότι αυτός ήταν ίσως ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να κινητοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μπροστά στο φάσμα της αποτυχίας της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μίας συνόδου που ήταν η κρισιμότερη όπως λένε οι περισσότεροι θα σας έλεγα μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Θέλοντας να αποφύγουν ένα φιάσκο οι ΗΠΑ θα καθόντουσαν στο τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο όπως και έγινε (...) Εδώ και περίπου έξι μήνες, ίσως και περισσότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο πάντως σίγουρα, υπάρχει από αμερικανικής πλευράς η εκπεφρασμένη πρόθεση τελικά να προχωρήσει η αναβάθμιση των f-16 και να αγοράσει κάποια νέα (...) Η Ελλάδα πρέπει να θέσει το θέμα Τουρκίας στους συμμάχους.

Με τρόπο που να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα διάλογο με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχο την Οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου (...) Μέσα στο καλοκαίρι θα μάθουμε αν η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν είχε πρακτικό αντίκρισμα μιας και μια πιθανή πρόκληση από πλευράς Τουρκίας δεν αποκλείεται.

Το καλύτερο σενάριο έως τις Τουρκικές εκλογές είναι να πάμε όπως τώρα ή να κατέβει λίγο η ένταση αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση με τα σημερινά δεδομένα. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...