Ελληνοτουρκικά

Α. Δεσποτόπουλος: Γιατί δεν ασχολήθηκε με τα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Βίντεο)

Βεβαίως ο Ερντογάν κατάφερε και αξιοποίησε την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ για να κάνει ένα παζάρι, από αυτό το παζάρι κέρδισε δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, στο Κανάλι 1, στο Δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά. 

Δεν κέρδισε βέβαια τρομερά πράγματα, κατάφερε απλά να βελτιώσει κάπως τις σχέσεις του με τη Δύση και τι εννοώ να βελτιώσει,  κατάφερε να έχει μία πιο θερμή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της προμήθειας των F-16 και αναβάθμιση αυτών που ήδη έχει και ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξέρουμε ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του κογκρέσου και η οποία από ότι φαίνεται για την ώρα δεν υπάρχει. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι μάλλον θα την εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου και το δεύτερο όσο αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία υπέγραψαν ένα Πλαίσιο γενικών διακηρύξεων το οποίο όμως πρέπει να το δούμε και στην πράξη, για παράδειγμα με την υπογραφή η Τουρκία ζήτησε αμέσως την έκδοση 71 ανθρώπων από την Σουηδία και η Σουηδία απάντησε ότι εμείς σε αυτά ακολουθούμε εξατομικευμένη παρέμβαση βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε ότι μας αφορά, φαίνεται ότι επειδή κέρδισε αυτά και τα κέρδισε κυρίως σε σημείο σημειολογίας δηλαδή μπόρεσε να γυρίσει στη χώρα του και να μεταδώσει μία εικόνα νίκης δεν ασχολήθηκε με τα Ελληνοτουρκικά θέματα.

Δηλαδή εκεί που περιμέναμε ότι θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και ότι θα προσπαθήσει να απαντήσει στην διεθνοποίηση του θέματος που ξεκινήσαμε εμείς,  φαίνεται ότι μαζεύτηκε. 

Οι Αμερικάνοι δημόσια εξέπεμψαν ένα μήνυμα, επειδή προφανώς γνωρίζουν ότι έχουμε κάποιες ανησυχίες το μήνυμα ήταν ότι θέλουν Ειρήνη στη νότιο-Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σταθερότητα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Συρία.

Μακροπρόθεσμα με προβληματίζει όλη αυτή η κατάσταση από ποια άποψη η Ευρώπη κατά καιρούς αντιμετωπίζει διάφορες απειλές ασφαλείας και εξακολουθεί να επαναπαύεται στους Αμερικανούς.  Δηλαδή έχει εναποθέσει την ασφάλεια της η Ευρώπη στους Αμερικανούς (Δηλαδή στο ΝΑΤΟ). 

Όσο εναποθέτει την ασφάλεια της το ΝΑΤΟ η Ευρώπη θα έχει και τον παράγοντα Τουρκία στη μέση, γιατί Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Άρα το να μπουν αυτά τα δύο μέλη στο ΝΑΤΟ (Φινλανδία και Σουηδία) είναι μία θετική εξέλιξη για το σήμερα γιατί έχουμε τη ρωσική απειλή αλλά μακροπρόθεσμα για μένα θα ήταν πιο ουσιαστική εξέλιξη για την Ευρώπη να αναπτύξει τη δική της αμυντική ομπρέλα η οποία στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να αναχαιτίσει αν χρειαστεί την Τουρκία. 

Διότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιου είδους επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουμε δύο κράτη μέλη της Συμμαχίας εμπλεκόμενα, άρα εκεί το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται. Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα και δεν θέλει πόλεμο γιατί δεν μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα τον κερδίσει. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία που να έχει ένα στρατό διαλυμένο μετά από εμφύλιο ούτε Αρμενία με σοβιετικά όπλα της δεκαετίας του 90. Η Ελλάδα για την Τουρκία είναι ένας δύσκολος αντίπαλος δεν ξέρουμε ούτε εμείς ούτε αυτή ποιο θα είναι το τέλος μιας σύρραξης και ποια από τις δύο χώρες θα επικρατήσει. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ