Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι δοκίμασαν εξομοιωτή βολής ναυτικών όπλων στο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο- Κατά τα άλλα μας λένε να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας...

"Νέο σύστημα δοκιμής υποβρυχίων όπλων από την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ το οποίο πραγματεύεται κυρίως θέματα σε σχέση με το πολεμικό ναυτικό, τα σημαντικότερα σημεία του οποίου  είναι τα εξής:

"Ο Τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε ότι η TUBITAK SAGE (Ίδρυμα Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας  - Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Τουρκίας) παρέδωσε ένα νέο σύστημα δοκιμών για υποβρύχια όπλα με το όνομα «DATA» στις 22 Ιουνίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Aksaz παρουσία του Τούρκου Υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, του επικεφαλής της TUBITAK, του διευθυντή της TUBITAK SAGE και εκπροσώπων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η κάψουλα δοκιμών DATA βυθίστηκε σε βάθος 14 μέτρων με τη βοήθεια γερανού. Η δοκιμαστική κάψουλα μέσα στο σύστημα εκτοξεύτηκε μετά από αντίστροφη μέτρηση από τον Τούρκο υπουργό και η δοκιμαστική βολή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Η κάψουλα βγήκε στην επιφάνεια δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

«Αυτό το σύστημα είναι μια υποδομή όπου μπορούν να δοκιμαστούν όλα τα υποβρύχια όπλα, καθώς και όλα τα πυραυλικά συστήματα που εκτοξεύονται από το υποβρύχιο προς τον αέρα, τη γη και την επιφάνεια, χωρίς την ανάγκη να γίνει πραγματική βολή από υποβρύχιο. Σαφώς, μια τέτοια ικανότητα θα επιταχύνει την ανάπτυξη κρίσιμων όπλων, ιδιαίτερα κατευθυνόμενων πυραύλων για υποβρύχια χρήση».

Το DATA, το οποίο επιτρέπει τη δοκιμή υποβρυχίων όπλων χωρίς τη χρήση υποβρυχίου, αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως τα συστήματα εκτόξευσης των υποβρυχίων κλάσης Gür και Preveze (Τύπος 209/1400). Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει υποβρύχια όπλα σε βάθη 60 μέτρων και μπορεί επίσης να ελεγχθεί από την ακτή. Οι διάφοροι αισθητήρες της DATA παρέχουν ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον δοκιμής, ενώ η πυροδότηση είναι γρήγορη και οικονομική.

Το σύστημα διαθέτει τυπικούς σωλήνες εκτόξευσης 21 ιντσών (533 mm) και διασφαλίζει ότι οι δοκιμαστικές βολές διεξάγονται υπό τις ίδιες συνθήκες όπως από τα υποβρύχια, αλλά με ασφαλέστερο, ταχύτερο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο.

Το σύστημα  πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί  για τη δοκιμή της υποβρύχιας παραλλαγής του νέου αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA.

Ο Gurcan Okumus, διευθυντής της TUBITAK SAGE, δήλωσε ότι το σύστημα πήρε πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί. Υπογράμμισε τη συμβολή των εγχώριων εταιρειών στην αναπτυξιακή φάση, λέγοντας;

«Τόσο τα μηχανικά όσο και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και τα συστήματα ελέγχου ολοκληρώθηκαν ως μέρος του σχεδιασμού του συστήματος και της εκτέλεσης έργων με τη συνεργασία των εγχώριων εταιρειών  και μηχανικών μας».

KATMANSIS & DATA για τη βελτίωση των δυνατοτήτων υποβρύχιων δοκιμών του Τουρκικού Ναυτικού


Η Σχολή Ναυτικής Αρχιτεκτονικής και Επιστημών των Ωκεανών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU) εγκαινίασε την πρώτη «Σήραγγα Σπηλαίωσης και Πειραματικό Σύστημα Ελιγμών» (KATMANSIS) στις 17 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το KATMANSIS είναι η έβδομη μεγαλύτερη σήραγγα σπηλαίωσης στον κόσμο τόσο σε μέγεθος όσο και σε ρυθμό ροής. Εκτός από τη βελτίωση των υδροακουστικών ιδιοτήτων των τουρκικών πολεμικών πλοίων, θα χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της πρόωσης πλοίων και υποβρυχίων τόσο σε γρήγορο όσο και σε αθόρυβο τρόπο λειτουργίας, πλοήγηση από άποψη απόδοσης και χαμηλού θορύβου και ειδική σχεδίαση ελίκων για μείωση της σπηλαίωσης.

Συγκεκριμένα, αυτό το σύστημα θα βοηθήσει στην τροφοδοσία πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων με χαμηλά επίπεδα θορύβου, κάτι που είναι σημαντικό για την απόδοση τόσο στη γρήγορη όσο και στην αθόρυβη πλεύση καθώς και στην ενσωμάτωση θόλου και κύτους σόναρ, βελτιστοποίηση σχήματος για την εξασφάλιση ομοιομορφίας της αξονικής ταχύτητας στο δίσκο προπέλας και ειδικοί έλικες για τη μείωση της σπηλαίωσης.

Εκτός από τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια, η σήραγγα σπηλαίωσης χρησιμοποιείται επίσης για τη μελέτη των χαρακτηριστικών ροής, της υπογραφής θορύβου και της έλξης τορπιλών, αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων, πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα παρόμοια.

https://youtu.be/Ergb98xUmKI

Γιατί έχουν σημασία τέτοια συστήματα δοκιμών;

Οι κάψουλες  δοκιμών όπως το KATMANSIS και το DATA είναι πολύ ευεργετικές για την αύξηση του αριθμού των δοκιμών και του είδους των δοκιμών. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις και διαδικασίες για τη δοκιμή ζωντανών υποβρύχιων όπλων, όπως πύραυλοι και τορπίλες.

Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει για να κάνει μια δοκιμή όπλου από υποβρύχιο, να δημοσιεύσει ένα NAVTEX/NOTAM για να προειδοποιεί τους ναυτικούς και τους αεροπόρους για επικίνδυνες δραστηριότητες και να παρέχει περιπολικά σκάφη για την ασφάλεια της περιοχής.

Τέτοιες δοκιμές επηρεάζουν την ελευθερία πλοήγησης και είναι πολύ δαπανηρές καθώς περιλαμβάνουν τουλάχιστον 4 έως 5 πλοία και καταναλώνουν καύσιμα (υποβρύχιο, ρυμουλκό στόχου, περιπολικά σκάφη κ.λπ.) Επιπλέον, η δοκιμή μπορεί να διεξαχθεί μόνο μία φορά με τις εμπλεκόμενες μονάδες. Για δοκιμές ζωντανών πυραύλων, αυτή η διαδικασία είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η εμβέλεια εκτόξευσης αυξάνεται πάρα πολύ λόγω της εμβέλειας των βλημάτων.

Το DATA και το KATMANSIS θα καταστήσουν δυνατή τη δοκιμή συστημάτων και όπλων πριν από την ανάπτυξή τους, περισσότερο από ότι με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα υποστηρίξουν τις φάσεις έρευνας και ανάπτυξης απλοποιώντας τις διαδικασίες δοκιμών και καθιστώντας τις οικονομικά αποδοτικές. Όσο περισσότερα όπλα δοκιμάζονται, τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι.

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι Τούρκοι "τρέχουν" , με σκοπό να επαυξήσουν τις δυνατότητες του πολεμικού ναυτικού τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προσθήκη των DATA και KATMANSIS, που ουσιαστικά είναι εξομοιωτές δοκιμής ναυτικών όπλων και συστημάτων, με έμφαση  να δίνεται στις βολές υποβρυχίων από το πρώτο, θα συμβάλλουν όντως στη δοκιμή περισσότερων όπλων από την Τουρκία σε μικρότερο χρονικό διαστημα και με λιγότερο οικονομικό κόστος.

Όλα βέβαια αυτά δεν δοκιμάστηκαν στο Ναύσταθμο του Γκιολτσούκ στην Κωνσταντινούπολη, ούτε στη Μαύρη θάλασσα , αλλά στο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο, ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων.

Από πλευράς τακτικής και μόνο τους Τούρκους θα τους συνέφερε μια αεροναυτική  στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου, ακόμη και ανατολικότερα Καστελορίζου, αφού το θέατρο επιχειρήσεων θα ήταν κοντά σε τουρκικά αεροδρόμια, λιμάνια, τη ναυτική βάση του Ακσάζ και σε περιοχή όπου βρίσκεται πληθώρα ελικοπτέρων (180 περίπου στην Ισπάρτα) και Ειδικών δυνάμεων (Κέντρο εκπαίδευσης Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας στο Χακαρί και 11ης Ταξιαρχίας Καταδρομών στο Ντενιζλί καθώς και Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής  στο Αϊδίνιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει βολές υποβρυχίων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, όχι μία αλλά πολλές φορές.

Τώρα  απλά θα το κάνουν με εξομειωτές....

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ