Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Καθηγητής Ζαρταλούδης στο Al Jazeera : Η Τουρκία προβάλλει ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονται ούτε από το status quo ούτε από το διεθνές δίκαιο

Οι Τούρκοι έχοντας επιδοθεί ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ένα απίστευτο κρεσέντο προκλήσεων, μας κατηγορούν δήθεν για τη στρατικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι ίδιοι επιχειρούν προσπάθεια  "αναίμακτης" απόσυρσης των ελληνικών όπλων από αυτά.

Η Ανατολική Μεσόγειος και τα νησιά του Αιγαίου,  βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο εν μέσω της τελευταίας διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η πολυπλοκότητα του ζητήματος βάσει του διεθνούς δικαίου επιδεινώνεται τώρα περαιτέρω από την έλλειψη διπλωματίας.

«Τα περισσότερα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την τουρκική ενδοχώρα, όπως το Καστελόριζο ή η Κως. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα (σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947) υπό τον όρο της αποστρατικοποίησης. Ωστόσο, η Ελλάδα παραβιάζει αυτή τη διάταξη», αναφέρει ο Γκόγκους πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, από ελληνικής πλευράς, ο Σωτήριος Ζαρταλούδης, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αναφέρει ότι η Τουρκία προβάλλει ισχυρισμούς, που δεν υποστηρίζονται ούτε από το status quo ούτε από το διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα θεωρεί το Αιγαίο ένα θεμελιώδες τμήμα της ελληνικής επικράτειας, δεδομένων των χιλιάδων νησιών και Ελλήνων που ζουν εκεί», δήλωσε στο Al Jazeera  ο καθηγητής.

«Επιπλέον, το Αιγαίο Πέλαγος είναι για την Ελλάδα μεγάλης γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας, ως το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης προς τα ανατολικά και τη Μέση Ανατολή μαζί με τη Μαύρη Θάλασσα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι νομικές βάσεις βρίσκονται στις συνθήκες της Λωζάνης (1923), του Μοντρέ (1936) και του Παρισιού (1947), όπου οι συνθήκες που υπογράφηκαν στη Λωζάνη και το Παρίσι ρυθμίζουν, ποιο νησί ανήκει σε ποια χώρα.

Ωστόσο, η συνθήκη του Μοντρέ προοριζόταν να αντικαταστήσει εν μέρει τη συνθήκη της Λωζάνης και η Τουρκία βασικά αντλούσε τις αξιώσεις της από τη τελευταία.

Ως εκ τούτου, η ερμηνεία της Άγκυρας δημιουργεί μια περίπλοκη κατάσταση, σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε στο Al Jazeera ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου σχετικά με την «αποστρατικοποίησή» τους, είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα και οι δύο πλευρές έχουν πολύ διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις συνθήκες. Δεδομένου του σημερινού κλίματος δυσπιστίας, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να πετύχει μια διμερής διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινής γλώσσας», είπε.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι, οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία/εξοπλισμός στα νησιά υπάρχει για λόγους εκπαίδευσης και αποτροπής/άμυνας. Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης ότι, οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στα ελληνικά νησιά δεν στοχεύει προς/κατά της Τουρκίας εκτός εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα», είπε ο Ζαρταλούδης.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η στρατιωτική παρουσία της είναι δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, παραπέμποντας στα πολυάριθμα αποβατικά σκάφη στη δυτική ακτή της Τουρκίας και τις τακτικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι, ανησυχούν για τη βαριά στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, για τα οποία η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι επιφυλακή εκστρατευτική δύναμη. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία αποδεκτή αποκλιμάκωση, απίθανο κατά τη γνώμη μου», είπε ο Ζαρταλούδης.

Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι η πολεμική ρητορική του Ερντογάν, είναι απλώς μέρος της στρατηγικής της εκστρατείας του. Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν και μια οδυνηρή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία –ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος στο 70%– ορισμένοι αναλυτές είναι θετικοί ότι, η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η σύγκρουση.

«Η πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης προκύπτει επίσης, από την εσωτερική δυναμική στην Τουρκία, εάν, για παράδειγμα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καταστούν εμφανείς στους Τούρκους ψηφοφόρους. Δυνάμεις υπέρ ή κατά του Ερντογάν μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση για να τονώσουν ή να μειώσουν τη δημοτικότητά του. Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η στρατιωτική αποτροπή και από τις δύο πλευρές μαζί με τον ορθολογισμό του Ερντογάν για τη δική του πολιτική επιβίωση, θα αποτρέψουν μια ανοιχτή σύγκρουση», ανέφερε στο Al Jazeera  ο Ζαρταλούδης.

Όλα λοιπόν δείχνουν, ότι ο Ερντογάν προσπαθεί με όλα αυτά τα σχέδια να προβάλει ισχύ έναντι κυρίως της Ελλάδος, για να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να υποκύψει στις έκνομες απαιτήσεις του, κάτι που δεν θα  γίνει ποτέ.

Για αυτό, θα πρέπει η χώρα μας να είναι "πανέτοιμη για ειδικού τύπου διάλογο" με το καθεστώς Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...