Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Όλο το παραλήρημα Σοϊλού και η πληρωμένη απάντηση των Ελλήνων βουλευτών που τον έβαλαν στην θέση του σαν τον Ακάρ

Γράφαμε χθες για την νέα ελληνοτουρκική σύγκρουση στο NATO αφού μετά τον Ακάρ την σκυτάλη πήρε o Σοϊλού και διαπληκτίστηκε με Έλληνες βουλευτές. 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, έβαλε πάλι την κασέτα και κατηγόρησε την χώρα μας για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε την κατάργηση της Frontex. Από το ίδιο βήμα που χρησιμοποίησε και ο Ακάρ, ο Σοϊλού συνέδεσε αυθαίρετα την Αθήνα με το PKK, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκράτες. Αυτά εν πολλοίς που είχε ξαναπει και πρόσφατα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείτο από τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Μανούσο Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο, αντέδρασε άμεσα στις προκλήσεις του.  Οι Έλληνες βουλευτές διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνονται push backs στο Αιγαίο και κατηγόρησαν την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

"Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία" αναρωτήθηκε μάλιστα ο κ. Βολουδάκης, καθώς ο Σοϊλού επέρριψε τις ίδιες κατηγορίες για την τρομοκρατία και στη Σουηδία και στην Φινλανδία.

Τι είπε ο Τούρκος υπουργός 

Δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις όταν συζητείται το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Σοϊλού είπε: «Δεν έχει νόημα να κάνουμε μια παρουσίαση για τη μετανάστευση εδώ, αν δεν πρόκειται να μιλήσουμε για push backs, θανάτους και δολοφονίες από την άλλη πλευρά. Λέτε πως δεν είναι σωστή προσέγγιση. Θεωρείτε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Ίσως. Δεν είναι σωστό να φέρετε ολόκληρη την Ευρώπη στον χώρο της κοινής ευθύνης, είστε υπεύθυνοι για όσα κάνατε . Η Frontex έχει εξαπατηθεί με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει συμφωνία. Δεν ξέρω σε ποια πλευρά αυτής της συμφωνίας είστε. Εμείς είμαστε σε αυτήν τη συμφωνία εδώ και 6 χρόνια»

Ο Soylu απάντησε στους Έλληνες βουλευτές που επέκριναν την εκτίμησή τους για τις απωθήσεις στο Αιγαίο ως εξής:

«Αυτό γίνεται για να τους προειδοποιήσει να μην προκαλούν θανάτους. Αυτό δεν είναι ούτε μια παράσταση, ούτε ένα μέρος για να συγκαλύψετε τα γεγονότα, ούτε ένα μέρος για να παραπλανήσετε την ιστορία. Αυτό είναι το μέρος όπου ο καθένας αποκαλύπτει αυτά που ξέρει και αξιολογεί τις διαδικασίες που έχει περάσει».

Ο Σοϊλού, αφού οι Έλληνες βουλευτές είπαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το τι συνέβη στο Αιγαίο και τα σύνορα με απωθήσεις, επανήλθε λέγοντας: Εδώ παρακολουθούμε πώς ξεφούσκωσαν τα σκάφη και τους καταδίκασαν στη μέση της θάλασσας και πώς η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής τους έσωσε. Μην μπαίνεις σε τέτοια διαμάχη μαζί μας. Ελπίζω να μην έρθεις.

Δηλώνοντας ότι ως υπουργός βρίσκεται σε όλες αυτές τις πλατφόρμες πληροφοριών, ο Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της και η Ελλάδα δεν τήρησε τους όρους.

Ο Soylu έκανε επίσης τις ακόλουθες αξιολογήσεις σχετικά με τον Frontex:

"Η Frontex δεν είναι αξιόπιστος θεσμός. Ο Frontex πρέπει να κλείσει αμέσως. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να κλείσουν την Frontex. Πετύχαμε, μετά την απάνθρωπη συμπεριφορά της Frontex, και συνελήφθη ο πρόεδρος της Frontex. Είμαι από τους πρώτους που μίλησαν έξω στον κόσμο. Είναι ένας απάνθρωπος, σκοτεινός θεσμός που δραστηριοποιείται εναντίον των χωρών στις οποίες είναι μέλος. Η Frontex θα πρέπει να κλείσει αμέσως. Δεν μπορεί να ανακάμψει μετά από αυτές τις παραβιάσεις. Το λέω αυτό ως Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των απάνθρωπων παραβιάσεων είναι η Frontex."

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...