Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέο ρεσιτάλ Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πάει και κλαίει στη διεθνή κοινότητα-Τι είπε για την Κύπρο

Ο Tούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ ότι «η ανησυχία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να πάρει πίσω το Μαράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου έχουν ως εξής:

"Άρχισαν να αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα του Maraş. Ο ελληνικός λαός θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει την περιουσία του στο Maraş. Το υποστηρίζουμε επίσης. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουν και τα δικαιώματά τους. Προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση σαν να ήταν νέος."

Αναφορικά με την ένταση με την Ελλάδα τόνισε: 

"Δεν περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να το επαινέσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η δημιουργία λόμπι δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Έκαναν πολλές συναντήσεις, εξαιρουμένης της Τουρκίας. Είπαμε ότι δεν έχουν δικαιοδοσία, ισχύει; Δεν έγινε. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων μας. Είμαστε για συνεργασία, όχι για ένταση. Η Ελλάδα δεν δίνει νομικές απαντήσεις. Η Ελλάδα πάει και κλαίει στη διεθνή κοινότητα. Εάν υπάρχουν προβλήματα, μπορούμε να τα λύσουμε με διαπραγμάτευση".

 

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και δήλωσε ότι "υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο της επιχειρηματικής και ανθρωπιστικής εξωτερικής πολιτικής".

"Η στάση μας σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι σαφής. Συναντηθήκαμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, λέμε σε κάθε πλατφόρμα, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τώρα λύση με δύο κράτη  Πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο εξίσου κυρίαρχων κρατών. Εκφράζουμε τη θέση μας σε κάθε πλατφόρμα, τόσο ως ΤΔΒΚ όσο και ως Τουρκία. Δεν το λέμε μόνο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και στις ενδιαφερόμενες χώρες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)." είπε και πρόσθεσε: " Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν μια προπαγάνδα σαν να ξεκίνησε το πρόβλημα της Κύπρου το 1974. Ενάντια σε αυτό, το πρόβλημα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1955 και τι συνέβη τη δεκαετία του 1960 και μετά». 

Επισημαίνοντας ότι "η ΤΔΒΚ έχει επίσης καθεστώς στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας", ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι "η ΤΔΒΚ έχει υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, κι η αίτηση αυτή θα συζητηθεί στη συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν στο τέλος του χρόνου και προετοιμάζονται για αυτό". .

Ειδικά για αυτό το τελευταίο ζήτημα, το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναλύσει τις ανησυχητικές παραμέτρους

«ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» 

Ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ertuğruloğlu δήλωσε από την πλευρά του: "Τώρα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στην Κύπρο. Η διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 60 χρόνια και ονομάζεται "διακοινοτικές συνομιλίες", κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα το 2017. Από το 2017 δεν είναι πλέον νέο. Η σελίδα άνοιξε. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα ​​κράτη και δύο κράτη με ίσα διεθνή δικαιώματα σε αυτό το νησί. Μια πραγματικότητα που αγνοήθηκε όλα αυτά τα χρόνια αλλά πάντα υπήρξε, ήρθε στο προσκήνιο ως μια πραγματικότητα που δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί». είπε.

Ο Ertuğruloğlu είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μπορούν να ξεκινήσουν μόνο στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και να διαμορφώσουν το μέλλον με σχέσεις καλής γειτονίας.

«Στην Κύπρο, η μπάλα είναι στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ